مدحت پاشا

لغت نامه دهخدا

مدحت پاشا. [ م ِ ح َ ] ( اِخ ) از رجال قرن نوزدهم میلادی مملکت عثمانی ، متولد 1820 م. مدتی صدر اعظم بود. به سال 1883 م. به فرمان سلطان عبدالعزیز او را در زندان خفه کردند.

فرهنگ فارسی

( و. ۱۸۲٠ - ف. ۱۸۸۳ م . ) یکی از رجال سیاسی دولت عثمانی که به صدارت نیز رسید.

دانشنامه آزاد فارسی

مِدْحَت پاشا (۱۸۲۲ـ۱۸۸۴)
دولتمرد اصلاحگر ترک و صدراعظم عثمانی. علاوه بر تحصیل صرف و نحو و فقه و منطق و حکمت، زبان فارسی را هم آموخت. مدتی والی دمشق و بغداد بود. او رهبر اصلاح طلبانی بود که خواهان تغییر در شیوۀ حکومت استبدادی عثمانی و تبدیل آن به حکومت مشروطه سلطنتی بودند. او را متهم به جمهوری خواهی کردند و به فرمان عبدالحمید دوم، سلطان عثمانی، در ۱۸۸۱ به طائف تبعید شد و ۳ سال بعد در همان جا کشته شد.

پیشنهاد کاربران

احمد شفیق مدحت پاشا ( ۱۸ اکتبر ۱۸۲۲–۲۶ آوریل ۱۸۸۳ ) یک نظریه پرداز اهل عثمانی، دموکرات و یکی از دولتمردان برجسته دولت در اواخر دوره تنظیمات بود. دلیل شهرت او رهبری جنبش مشروطه عثمانی در سال ۱۸۷۶ و معرفی نخستین دوره مشروطه عثمانی است، اما او هم چنین یکی از عوامل پیشرو در اصلاحات در ادارات آموزشی و استانی بود. او یکی از نخبگان داخل حکومت عثمانی بود که بحران امپراتوری را تشخیص داد و اصلاحات را به عنوان یک نیاز جدی مورد توجه قرار داد. مدحت پاشا به عنوان یک فرد با نگرش لیبرال توصیف شده است و اغلب به عنوان یکی از بنیان گذاران مجلس امپراتوری عثمانی به شمار می رود.
...
[مشاهده متن کامل]

او در سال ۱۸۷۲ توسط عبدالعزیز به عنوان قائم مقام منصوب شد. اما اولین دوره تصدی اش عمدتاً به دلیل درگیری های او با عبدالعزیز در مورد مسائل مالی و اقتصادی خیلی زود به پایان رسید. و او پس از دو ماه برکنار شد. او همچنین به عنوان وزیر دادگستری در سال های ۱۸۷۳ و ۱۸۷۵ خدمت کرد، اما حضور او در این ادارات به علت تمایل وی به ایجاد یک نظام مشروطه مدت کوتاهی به طول انجامید.
بحران داخلی، مالی و دیپلماتیک در امپراتوری عثمانی در سال های ۱۸۷۵–۱۸۷۷ به او فرصت داد تا قانون اساسی سال ۱۸۷۶ را معرفی کند.
مدحت پاشا در روز ۱۸ دسامبر ۱۸۷۶ ( ۹ آذر ۱۲۵۵ ) مجدداً به عنوان قائم مقام، به جای محمد رشدی پاشا، منصوب شد. زمانی که او منصوب شد، وعده داد که مسیر اصلاحات را ادامه خواهد داد و در تاریخ ۲۳ دسامبر ۱۸۷۶ اعلام کرد که قانون اساسی منتشر و پارلمان نمایندگان تشکیل خواهد شد. اگرچه عضو کمیسیون آماده سازی قانون اساسی نبود، اما او نقش مهمی در تصویب آن ایفا کرده است. قانون اساسی برای همه شهروندان بدون تمایز نژاد یا اعتقادات، حقوق برابر قرار می داد و در آن به لغو برده داری، قوه قضائیه مستقل بر اساس قانون مدنی ( نه مذهبی ) ، آموزش ابتدایی جهانی و یک نظام با دو مجلس اشاره شده بود، که یک مجلس سنا توسط سلطان تعیین می شد و یک مجلس با انتخابات مستقیم.
زمانی که معلوم شد که این قانون حقوق برابر برای غیر مسلمانان در نظر گرفته است، حمایت های مردمی از قانون اساسی شروع به کاهش شدید کرد. طلاب دینی، که چند ماه پیش از طرفداران مدحت بودند، به شدت با این امر مخالفت کردند. مدحت پاشا توانست عبدالحمید دوم را به تصویب قانون اساسی مجاب کند، اما سلطان توانست ماده ۱۱۳ را که به او قدرت تبعید هرکسی از امپراتوری را بدون محاکمه یا سایر مراحل قانونی می داد، در قانون بگنجاند.

مدحت پاشامدحت پاشا
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/مدحت_پاشا

بپرس