محمدعلی شیرازی

دانشنامه آزاد فارسی

محمّدعلی شیرازی (شیراز ـ ۱۲۸۵ق)
نقاش و قلمدان نگار ایرانی. به شیوۀ لطفعلی خان، گل و بوته می کشید. پدر استاد محمد حسین بود. گاهی با سجع «یا امیرالمؤمنین» آثارش را رقم می زد. در نقاشی لعابی و کاشی کاری هم دست داشت. قلمدانی از گل و مرغ، و تصویر زنی جوان در مدالیون وسط آن (۱۲۸۴ق) از آثار اوست.

پیشنهاد کاربران

میرزا محمدعلی خان شیرازی وزیر امور خارجهٔ ایران در اوایل پادشاهی ناصرالدین شاه قاجار است.
او پسر «محمداسماعیل استاد» و برادرزادهٔ میرزا ابوالحسن خان شیرازی وزیر خارجهٔ ایران در زمان فتحعلی شاه و محمد شاه بود و در زمان وزارت عمویش در این وزارتخانه مشغول به کار بود. در اواخر پادشاهی محمد شاه به عنوان سفیر به پاریس فرستاده شد. به جهت مبادلهٔ تصدیق نامه های قرارداد ارزنةالروم به استامبول رفت و در آن جا عثمانی ها، روس ها و انگلیسی ها «ایضاحات چهارگانه» را به او تحمیل کردند که حقوق ایران را خدشه دار می نمود.
...
[مشاهده متن کامل]

در زمان پادشاهی ناصرالدین شاه و پس از مرگ میرزا مسعود خان انصاری، امیرکبیر شخصاً زمام امور خارجه را در دست گرفت و میرزا محمدعلی خان نایب وزارت خارجه شد تا این که به موجب فرمان ۱۹ رمضان ۱۲۶۷ ه‍. ق ( برابر ۲۷ تیر ۱۲۳۰ ه‍. خ ) از سوی ناصرالدین شاه به وزارت امور خارجه برگزیده شد. چند ماه بعد امیرکبیر برکنار شد و نتوانست گشایش دارالفنون را ببیند. میرزا محمدعلی خان شیرازی نخستین رئیس دارالفنون شد ولی اندکی بعد در دوشنبه ۱۸ ربیع الثانی ۱۲۶۸ ه‍. ق ( ۲۰ بهمن ۱۲۳۰ ه‍. خ ) در گذشت.

محمدعلی شیرازی
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/محمدعلی_شیرازی_(وزیر_خارجه)

بپرس