محمدرحیم خان علاءالدوله

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] علاءالدوله، محمدرحیم خان، از وزیران و رجال دورۀ ناصرالدین شاه بوده است.
نسب او به محمدحسین خان قاجار دولو، بیگلربیگی استرآباد و رئیس طایفۀ قاجارِ یوخاری باش می رسد. پدرش در ۱۱۵۲ به دستور رضا قلی میرزا، ولیعهد نادرشاه، خاندان شاه طهماسب دوم را در سبزوار کشت و به همین دلیل، افراد خاندانش از جمله محمد رحیم خان، به دارنده خنجر شمر معروف شدند.
زمان تولد
از زمان تولد و دوران کودکی و جوانی محمدرحیم خان اطلاعی نداریم. او پس از مرگ برادر بزرگ ترش، حسن خان، به جای او به مقام نسقچی باشی (ریاست میرغضبها) گماشته شد. در ۱۲۶۷، میرزا تقی خان امیرکبیر او را به حکومت خوی مأمور کرد. سپس در ۱۲۷۰، ناصرالدین شاه محمدرحیم خان را به حکومت نهاوند منصوب کرد و ریاست سواره خزل را به پسرش، عبداللّه خان، داد.
لقب علاءالدوله
محمدرحیم خان در ۱۲۷۸ لقب علاءالدوله گرفت. سپس، برای تعزیت درگذشت سلطان عبدالمجید خان و تهنیت جلوس سلطان عبدالعزیزخان در ۲۰ جمادی الآخرۀ همان سال به استانبول رفت. در آن جا مورد استقبال میرزا حسین خان مشیرالدوله (بعدآ سپهسالار)، وزیر مختار ایران در استانبول، و نوری بیگ، تشریفاتچی باشی دولت عثمانی، و سپس مورد التفات سلطان عثمانی قرار گرفت. علاءالدوله پس از تقدیم نامۀ ناصرالدین شاه به سلطان و انجام مأموریت خود، در رمضان همان سال به تهران بازگشت.
حکومت زنجان
...

پیشنهاد کاربران

محمد رحیم خان علاءالدوله ( درگذشته ۱۲۹۹ قمری ) ملقب به نسقچی باشی، علاءالدوله و سپس امیرنظام، از بزرگان ایل قاجار و از وزیران و رجال دوره ناصرالدین شاه بود.
او پسر محمدحسن خان دولو بود. در جوانی به ریاست نسقچیان گماشته شد. در سال ۱۲۷۶ قمری از جانب امیرکبیر به حکومت خوی منصوب شد. در سال ۱۲۷۴ قمری جزء نویسندگان وزارت امور خارجه شد. در سال ۱۲۷۸ قمری لقب علاءالدوله گرفت و به عنوان سفیرکبیر فوق العاده دولت ایران جهت ابلاغ تسلیت درگذشت عبدالمجید یکم به استانبول رفت. در سال ۱۲۸۰ قمری حاکم زنجان شد. در سال ۱۲۸۴ قمری به صلاحدید میرزا یوسف آشتیانی به حکومت تهران منصوب گردید. در ۱۲۸۴ قمری به ریاست قورخانه رسید و در ۱۲۸۷ قمری حاکم قزوین شد. در ۱۲۸۸ قمری به حکومت همدان رفت. در سال بعد اداره کشیک خانه به او واگذار شد و به سمت کشیک چی باشی منصوب شد. در ۱۲۹۱ قمری به مقام وزارت جنگ رسید ولی در شوال همان سال معزول شد و میرزا حسین خان سپهسالار جانشین او گردید. در سال ۱۲۹۲ قمری ناصرالدین شاه منصب جدیدی با عنوان «وزیر اعظم دربار» ابداع نمود و علاءالدوله نخستین کسی بود که این سمت را گرفت. در سال ۱۲۹۸ قمری با حفظ سمت های وزیردربار و کشیک چی باشی، پیشکار مظفرالدین میرزا ( بعداً مظفرالدین شاه ) شد و لقب امیرنظام گرفت و به تبریز رفت.
...
[مشاهده متن کامل]

علاءالدوله در سال آخر عمر به چاپ کتاب مثنوی همت گماشت که این کتاب شامل کشف الابیاتی نیز می شود که توسط بصیرالملک شیبانی تهیه شده است.
مرگ
علاالدوله شوال سال ۱۲۹۹ قمری در ارومیه هنگامی که پیشکار مظفرالدین میرزا بود سکته کرد و درگذشت.
به گفته حاج سیاح، ناصر الدین شاه به وی مظنون و دستور قتل وی را صادر کرده بود. پسرش میرزا احمد خان به وسیله یک فنجان قهوه سمی به حکم شاه شبانه وی را به قتل رسانده و اعلام کرده که پدرش شبانه سکته کرده است. میرزا احمد خان بعد از پدرش به لقب علاالدوله منصوب گردید.
علاءالدوله پنج پسر و دو دختر داشت. پسران ارشد او عبدالله خان ناظم السلطنه و محمدحسن خان حاجب الدوله از یک مادر و میرزا احمدخان علاءالدوله، حسینعلی خان معین الدوله، میرزا محمودخان احتشام السلطنه و ماه رخسار خانم محترم الملوک از زن دیگر علاءالدوله به نام سلطان خانم دختر ملک ایرج میرزا ( پسر بیست و هفتم فتحعلی شاه ) بودند. پس از فوت سلطان خانم، علاءالدوله با دختر اسدالله میرزا نایب الایاله ازدواج کرد و پس از درگذشت او با دختر مصطفی خان امیرتومان ( برادر میرزا محمدخان سپهسالار ) ازدواج کرد ولی پس از چند سال از او جدا شد.

محمدرحیم خان علاءالدوله
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/محمدرحیم_خان_علاءالدوله

بپرس