محمدحسن گنجی

پیشنهاد کاربران

محمدحسن گنجی، ( ۲۱ خرداد ۱۲۹۱ – ۲۸ تیر ۱۳۹۱ ) استاد جغرافیا در دانشگاه تهران بود. از او به عنوان بنیان گذار دانش جغرافیای نوین و هواشناسی در ایران نام برده می شود. او همچنین عهده دار مقام معاونت اول سازمان جهانی هواشناسی و همین طور شورای اجرایی آن، و مسئول راه اندازی و اولین رئیس دانشگاه بیرجند بین سال های ۱۳۵۶ تا ۱۳۵۷ بود.
...
[مشاهده متن کامل]

گنجی، آموزش دبستان و دبیرستان را در شهر خود، و آموزش عالی را در تهران ( دارالمعلمین عالی، ۱۳۰۹–۱۳۱۲ ) ، انگلستان ( ۱۳۱۲–۱۳۱۷ ) و ایالات متحدهٔ آمریکا ( ۱۳۲۳–۱۳۳۱ ) در رشتهٔ جغرافیا با تأکید بر اقلیم شناسی انجام داد. وی پایان نامهٔ خود را دربارهٔ آب و هوای ایران تألیف نمود.
او از سال ۱۳۱۷ تا ۱۳۵۴ در خدمت دانشگاه تهران به تدریس اشتغال داشته و نخستین کسی بوده است که جغرافیای نوین را وارد برنامه های دانشگاهی کرده است. وی مراحل دانشگاهی را از دبیری تا معاونت دانشگاه طی کرده و در سال ۱۳۵۴ با اخذ درجهٔ استادی ممتاز بازنشسته شده است.
وی از سال ۱۳۳۵ تا ۱۳۴۷ مدیریت ادارهٔ کل هواشناسی را عهده دار بوده و در واقع بینان گذار سازمان هواشناسی ایران بوده است.
در همین سال ها، او ۴ سال ریاست منطقهٔ آسیا را در سازمان جهانی هواشناسی عهده دار بود و تا پایان عمر، رابطهٔ خود را با آن سازمان حفظ کرد. وی چندین کتاب، از جمله اطلس اقلیمیِ ایران، و بیش از صد مقاله به زبان های فارسی و انگلیسی منتشر ساخت. به همین مناسبت در سال ۲۰۰۱ برندهٔ جایزهٔ سازمان جهانی هواشناسی جهانی شد.
او مؤسس و اولین رئیس دانشگاه بیرجند بود.
در تاریخ سوم آذرماه ۱۳۹۰، منزل مسکونی محمدحسن گنجی توسط معاونت اجتماعی - فرهنگی شهرداری منطقهٔ ۷ تهران خریداری شد.
محمدحسن گنجی، در ۲۱ خرداد سال ۱۲۹۱ خورشیدی در بیرجند به دنیا آمد. پس از پایان تحصیلات مقدماتی در مدرسهٔ شوکتیهٔ بیرجند، وارد دارالمعلمین عالی تهران شد و در رشتهٔ تاریخ و جغرافیا به دریافت درجهٔ کارشناسی نائل گردید. سپس به عنوان دانشجوی برگزیده به اروپا اعزام شد و در دانشگاه ویکتوریا، منچستر انگلستان به تحصیل ادامه داد و در سال ۱۳۱۷، لیسانس تخصصی خود را در جغرافیا اخذ کرد.
وی بار دیگر، در سال ۱۳۳۱، با استفاده از بورس تحصیلی عازم ایالات متحدهٔ آمریکا شد و دکتری خود را در رشتهٔ جغرافیا، از دانشگاه کلارک دریافت کردو پس از بازگشت به ایران، در دانشگاه تهران مشغول به تدریس شد و با درجهٔ استادی در سال ۱۳۵۸ بازنشسته گردید. بااین حال، وی هیچ گاه دست از کار نکشید و از سال ۱۳۶۴ همکاری خود را با مرکز دائرةالمعارف بزرگ اسلامی آغاز نمود. از سال ۱۳۷۰ به عنوان مشاور رئیس دانشکدهٔ علوم زمین با دانشگاه شهید بهشتی همکاری داشت.

محمدحسن گنجیمحمدحسن گنجی
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/محمدحسن_گنجی

بپرس