محمد اسماعیل خان

دانشنامه آزاد فارسی

محمداسماعیل خان (هرات 1327ش- )
محمداسماعیل خان
سیاستمدار، فرمانده ی نظامی و دولتمرد افغانستانی. در روستای نصرآباد از توابع شیندند (سبزوار) هرات، در غرب افغانستان به دنیا آمد. تحصیلات ابتدایی را در همان شهر به پایان رساند. پس از آن به کابل رفت و وارد مدرسه ی نظامی (حربی شونگی) شد. سپس تحصیلات عالی خود را در دانشکده ی افسری (حربی پوهنتون) ادامه داد و مدرک رشته ی توپچی را به دست آورد. اسماعیل خان پس از تکمیل تحصیلات نظامی، در فرقه (تیپ) هفده هرات آغاز به کار کرد. اما چند ماه بعد از کودتای هفت ثور (اردی بهشت) با پیوستن به مجاهدین افغان، به نبرد مسلحانه با رژیم دمکرات کشورش پرداخت. تا این زمان، او به عنوان افسر نظامی با رتبه ی جکتورن (سروان) در پدافند هوایی همان تیپ (17) خدمت می کرد. به همین خاطر در بین مردم به تورن اسماعیل معروف شد. در 24 حوت (فروردین) سال ۱۳۵۷، به همراه دیگر صاحب منصبان ارتش به قیام کنندگان هرات پیوست، اعضای احزاب کمونیستی را به محاکمه ی صحرایی کشید و اعدام کرد. با اعزام نیروهای دولتی، بعد از سه روز مقاومت به کوه ها و روستاهای اطراف پناه برد. در سال ۱۳۵۹ با رای شورای سراسری فرماندهان و بزرگان هرات به عنوان امیر مجاهدین هرات انتخاب شد. پس از آن او تا یک دهه (زمان خروج نیروهای شوروی از افغانستان) علیه شوروی و دولت دست نشانده اش در افغانستان جنگید. بعد از سقوط حکومت دکتر نجیب الله در کابل، در تاریخ ۲۹ حمل ۱۳۷۱ طی جلسه ی سراسری مجاهدین و روسای احزاب مختلف، به عنوان والی هرات و رئیس شورای نظامی انتخاب شد. در زمان حکومت طالبان و بعد از سقوط هرات، جبهه ای به نام "امارت عمومی حوزه ی جنوب غرب" را تشکیل داد و اندکی بعد، به همراه گروهی از مجاهدین تحت امر خود، به مناطق مرکزی و شمال افغانستان رفت و به جنگ علیه طالبان ادامه داد. در ۲۸ ثور (اردی بهشت) ۱۳۷۶ در حالی که در نواحی شمالی افغانستان بود به همراه جمعی از همرزمانش به دست طالبان اسیر شد. او بعد از سه سال اسارت در سال ۲۰۰۰ از زندان گریخت و مجددا به جنگ با طالبان ادامه داد. در سال 1380 به دنبال فروپاشی حکومت طالبان به هرات رفت و دوباره والی آنجا شد. به دلیل نفوذی که بر ولایت های مجاور هرات داشت و به دنبال وقوع برخی جنگ های داخلی در هرات، در ماه سپتامبر سال ۲۰۰۴ از طرف حامد کرزی، رئیس وقت دولت انتقالی افغانستان، از مقام ولایت هرات برکنار شد و به عنوان وزیر صنایع، به مرکز فراخوانده شد، اما او این مقام را نپذیرفت. با پیروزی حامد کرزی در انتخابات ریاست جمهوری افغانستان، در ماه اکتبر سال ۲۰۰۵، اسماعیل خان هم به عنوان وزیر انرژی و آب به مرکز رفت و بعدها از پارلمان منتخب مردم افغانستان، رای اعتماد گرفت. او در سال 1393 برای حضور در انتخابات ریاست جمهوری از مقام وزارت نیرو نیز استعفا داد، اما در این انتخابات نتوانست بیشتر از 4درصد آرای مردم را به دست بیاورد.

پیشنهاد کاربران

محمد اسماعیل خان ( متولد سال ۱۳۲۷ سبزوار /شیندند هرات ) ، سیاستمدار، رهبر جهادی، استاندار هرات و وزیر پیشین وزارت انرژی و آب افغانستان در دوره ی دولت حامد کرزی بود. او در سال ۲۰۱۳ معاونِ دستیار نخست در دسته ی انتخاباتی عبدالرسول سیاف در انتخابات ریاست جمهوری ۱۳۹۳ با عبدالوهاب عرفان، دستیار دوم، وارد کار انتخاباتی شد و از سمت وزارت کناره گیری کرد. در ۱ دی ۱۴۰۱ خورشیدی شورای اسلامی انسجام برای مقاومت در برابر طالبان به رهبری محمد اسماعیل خان در مشهد اعلام موجودیت کرد.
...
[مشاهده متن کامل]

محمد اسماعیل خان در سال ۱۳۲۷ خورشیدی در روستای نصرآباد از توابع شیندند/ سبزوار هرات، در غرب افغانستان زاده شد.
او پس از پایان آموزش های ابتدایی، وارد دبیرستان نظامی ( پشتو: حربی شونزی ) و سپس دانشگاه رزمی ( پشتو: حربی پوهنتون ) شد.
اسماعیل خان پیش از آمدن شوروی در افغانستان، به عنوان افسر با رتبه جکتورن/ سروان در فرقه/ پادگان شماره ی ۱۷ هرات خدمت می کرد.
با آغاز جنگ های مجاهدین افغانستان در برابر شوروی سابق، اسماعیل خان به جمع مجاهدین پیوست.
اولین فعالیت او در جمع مجاهدین، مربوط به بعد از قیام بیست و چهار حوت/ اسفند ۱۳۵۷ خورشیدی است. در این قیام، شمار زیادی از مردم هرات و نظامیانی که در بپاخیزی شرکت داشتند، به همراه صدها مشاور روسی کشته شدند. برخی منابع موثق، رقم بیش از ۲۵٬۰۰۰ کشته را به این بپاخیزی نسبت می دهند.
گفته می شود پس از سرکوبی این قیام توسط دولت کابل که به کمک روس ها صورت گرفت، نیروهای مسلح فرقه/ پادگان هرات از فرمان های دولتی در سرکوب مردم سرپیچی کردند و دست به مقاومت در برابر دولت کمونیستی زدند.
پس از آن اسماعیل خان و دیگر افسرانی که دست به سلاح برده بودند، از نگاه حکومت کابل، یاغی به حساب می آمدند؛ چون در برابر حکومت زیر حمایت شوروی در کشور وارد جنگ شده بودند.
هنگامی که حکومت کمونیستی افغانستان در آغاز دهه هفتاد خورشیدی ( دهه نود میلادی ) ، در سراشیبی سقوط قرار گرفت و نجیب الله، آخرین رئیس جمهور نظام کمونیستی افغانستان، پذیرفت که حکومت را به شورای رهبری مجاهدین بسپارد، درست ۹ روز پیش از ورود مجاهدین به کابل، اسماعیل خان به همراه نیروهای تحت امرش، وارد شهر هرات در غرب کشور شد و کنترل آن را در دست گرفت.

محمد اسماعیل خان
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/محمد_اسماعیل‌خان

بپرس