محمد بیابانی

پیشنهاد کاربران

محمد بیابانی ( ۷ خرداد ۱۳۲۴، بوشهر - ۲۱ اسفند ۱۳۸۱، بوشهر ) معلم، شاعر، نویسنده، اسطوره شناس، غزل سرا و منتقد ادبی اهل ایران است. وی چهره ای برجسته و تاثیرگذار در شعر جنوب ایران شمرده می شود.
بیابانی در سامانهٔ امامزاده از توابع استان بوشهر به دنیا آمد. تحصیلات ابتدایی و متوسطه را در زادگاهش گذراند. سپس برای ادامه تحصیل و گذراندن دورهٔ دو سالهٔ تربیت معلم، وارد دانشسرای کشاورزی شیراز شد ( این ایام هم زمان با آغاز فعالیت های سیاسی وی به طور جدی است ) . پس از اتمام دانشسرا، دورهٔ دو سالهٔ خدمت نظام وظیفه را در سپاه ترویج و آبادانی در دامغان به پایان رساند. در سال ۱۳۵۲ به استخدام اداره آموزش و پرورش استان بوشهر درآمد و به تدریس در مدارس شهرستان های گناوه، دشتستان و بوشهر پرداخت. وی بامداد روز چهارشنبه ۲۱ اسفندماه ۱۳۸۱، بر اثر سرطان ریه در بوشهر درگذشت.
...
[مشاهده متن کامل]

محمد بیابانی از جمله شاعرانی می باشد که زبان و ساختار بیانی ویژه ای دارند. آگاهی وی از مفاهیم آرکائیک و استخدام اسطوره و تلمیحات افسانه ای در زبان شعری اش، شناخت تاریخ و ادبیات قدیم ایران، تخیّل قوی، عاطفه ـ اندیشه سرشار، ابهام و استعاره های تو در تو و دقت و وسواس وی در گزینش و چینش کلمات، از شاخصه های بارز در اشعار بیابانی به شمار می رود. مضامین شعری وی، بیشتر مسائل اجتماعی و سیاسی است. همچنین از خصایص شعری او، تمایل به ادبیات فولکلوریک و استفاده از باورها، آرمان ها و اعتقادات مردمی است. بیابانی در کنار شاعران بزرگ خطهٔ جنوب همچون منوچهر آتشی، فرج الله کمالی، بهرام اکبرزاده، ایرج شمسی زاده و دکتر سید جعفر حمیدی در جهت بومی سرایی و به کارگیری واژگان محلی در زبان شعری، گام های بزرگی برداشته است. سروده های وی از ابتدا در میان خوانندگان مورد استقبال قرار گرفت و جایگاهی ویژه یافت. منوچهر آتشی شعر بومی بیابانی ( کِلِنگ گُل پُر گُل واویدن انگار بهار اَندن ) را که مورد استقبال قرار گرفته بود سروده سال های ۱۳۴۱ او می داند.
بیابانی پیش از دههٔ چهل در سه ساحت بومی سرایی، کلاسیک ( بخصوص غزل ) ، سپید و عمدتاً نیمایی شعر می سروده است. وی از بنیان گذاران بومی سرایی ( با گویش محلی ) در بوشهر بوده است. هم چنین وی دستی هم در نثرنویسی داشت و کارهای سترگی در این زمینه انجام داده است. از جمله این آثار می توان به آسیب شناسی هنر، رمان از پیدا تا پیدایش، داستان های کوتاه و نقدهای متعدد راجع به اشعار شاعران برجستهٔ معاصر اشاره نمود. بیابانی بنا به دلایلی، چندان تمایلی به چاپ اشعارش نداشت و اولین اثر وی که پس از سال ها شاعری منتشر گردید، منظومه ای بود با نام «حماسهٔ درخت گل بانو».

محمد بیابانی
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/محمد_بیابانی
آثار منتشر شده استاد محمد بیابانی تا کنون شامل:
۱. حماسه درخت گلبانو ( منظومه ) . ۱۳۶۹، نشر مرکز.
۲. زخم بلور بر زبانه الماس ( مجموعه شعر ) ، ۱۳۷۳، نشر مرکز.
۳. دستی پر از بریده مهتاب ( مجموعه شعر ) ، ۱۳۸۰، انتشارات نیم نگاه.
...
[مشاهده متن کامل]

۴. صار صبور بر صنوبر آتش ( مجموعه شعر ) ، ۱۳۹۰، انتشارات داستان سرا.
۵. به سالگرد تماشای آب در پاییز ( مجموعه شعر ) ، ۱۳۹۰، انتشارات داستان سرا.
طبق اخبار منتشر شده، آثار منتشر نشده ایشان نیز در دست بررسی و چاپ می باشند.

بپرس