محمد بن عبدالوهاب

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] محمد بن عبدالوهاب (آثار و کتب). محمد بن عبدالوهاب بن سلیمان بن علی بن محمد بن احمد بن راشد التمیمی در سال ۱۱۱۵ هجری {۱۷۰۳م} در شهر "عیینه " از شهرهای "نجد " تولد یافت.
میرزا محمدتقی خان سپهر نویسنده «ناسخ التواریخ» در مجلد مربوط به قاجاریه در شرح حال محمد بن عبدالوهاب چنین گفته است: «وی از عرب بادیه بود و به بصره سفر کرد و در نزد یکی از علمای آن شهر که نامش "شیخ محمد مجموعی" بود، علم دین آموخت.
سپهر، محمد تقی، ناسخ التواریخ، (تاریخ قاجاریه)، به اهتمام جمشید کیان فر، تهران_ اساطیر، ۱۳۷۷، ج۱، ص۴۵۸.
شیخ محمد از شهر عینیه رانده شد و در سال ۱۱۰۶ به درعیه از نواحی معروف نجد رهسپار گردید.امیر درعیه که محمد بن سعود (جد آل سعود) نام داشت، مقدم او را گرامی شمرد و سخنان وی را به مصلحت مقام خود دانست و به شیخ محمد وعده مساعدت و یاری در اشاعه عقایدش داد. شیخ محمد درعیه را موطن خویش قرار داد و به مردم آن سامان، تفسیر قرآن بیاموخت و با اصول مذهب خود آشنا ساخت. چون عده ای به مذهب وی گرویدند، آنان را علیه مردم نجد فرمان جهاد داد و ایشان به یاری محمد بن سعود بر نجد و قبایل ساکن در آن حدود غلبه کردند و شهر ریاض را فتح کردند و از آن به بعد آل سعود آنجا را پایتخت خود قرار دادند.شیخ محمد اداره امور مردم را به عهده عبدالعزیز پسر محمد بن سعود واگذار کرد و خود به عبادت و تدریس پرداخت، تا در سال ۱۲۰۶هجری (۱۷۹۲م) رخت از جهان بربست.»
محمد جواد، مشکور، فرهنگ فرق اسلامی، موسسه چاپ و انتشارات آستان قدس رضوی، ۱۳۶۸، ص۴۵۸.
در دوران تحصیل در مدینه، گهگاه مطالبی بر زبانش جاری می شد که از عقایدی خاص حکایت داشت، چندان که اساتید وی نسبت به آینده اش نگران شده و می گفتند: اگر این فرد به تبلیغ بپردازد گروهی را گمراه خواهد کرد.بزودی از او کجی و انحراف و بدعت سرزد که مردم نادان را به گمراهی کشید و با رهبران دینی به مخالفت برخاست و به تکفیر مومنان پرداخت و پنداشت که زیارت قبر پیامبر (صلی الله علیه و آله وسلّم) و توسل به او و به پیامبران دیگر و اولیاء و صالحان و توسل کردن به ایشان را شرک می پنداشت..
دحلان، سید احمد زینی، الفتنه الوهابیه، همتی، همایون، نشر مشعر، ص۲۴.
...

[ویکی فقه] محمد بن عبدالوهاب (ابهام زدایی). محمد بن عبدالوهاب ممکن است اسم برای اشخاص ذیل باشد: • محمد بن عبدالوهاب ثقفی، محدّث، فقیه شافعی، متکلم و عارف قرن سوم و چهارم• محمد بن عبدالوهاب جبائی، متکلم مشهور معتزلی قرن سوم
...

دانشنامه آزاد فارسی

پیشنهاد کاربران

محمد ابن عبدالوهاب بن سلیمان التمیمی ( ۱۱۱۵–۱۲۰۶ ه‍. ق ) ( ۱۷۰۳–۱۷۹۲ م ) محقق اسلامی، متکلم، واعظ، فعال و رهبر مذهبی عرب اهل نجد در عربستان مرکزی، که به عنوان بنیانگذار جنبش وهابیت و یکی از متفکرین جنبش احیای اسلام شناخته می شود.
...
[مشاهده متن کامل]

پیروان او خود را موحد ( در حال جمع  : موحدین ) مینامند و اصطلاح «وهابی» یک برچسب نسبتا توهین آمیز است که توسط پیروان او استفاده نمی شود، بلکه توسط دانشمندان غربی و برخی از منتقدان او از بین مسلمانان استفاده می شود.
او پیروی دقیق از قوانین سنتی اسلامی را ترویج می کرد و ضرورت بازگشت مستقیم به قرآن و حدیث را به جای تکیه بر تفاسیر قرون وسطی اعلام می کرد و اصرار داشت که هر مسلمان اعم از زن و مرد، شخصاً قرآن را بخواند و مطالعه کند.
تقلید از مجتهدین را رد کرد و گفت هرکسی باید خودش در امر دین صاحب نظر شده اجتهاد کند
زیارت قبور مقدسین و دعا کردن به آنها را مردود شمرد و آنرا مترادف با پرستش غیر خدا دانست
برخی از علمای مهم سنی در زمان خودش با نظرات او مخالف بودند که از جمله آنان پدر و برادر خودش بودند
او شرط مشروعیت حکومت را ( قدرت - انصاف - بیعت ) می دانست
دعوت او برای اصلاحات اجتماعی در جامعه مبتنی بر آموزه کلیدی توحید بود و به شدت از رساله های علمای کلاسیک ابن تیمیه ( متوفی ۷۲۸ ه‍. ق/ ۱۳۲۸ م ) و ابن قیم ( متوفی ۷۵۱ ه. /۱۳۵۰م ) اثر پذیرفته بود.
وی اتحادی دینی - سیاسی را با محمد بن سعود ایجاد کرد و به تأسیس حکومت دیریه ( حکومت سعودی ) کمک کرد و این اتحاد تا به امروز ادامه دارد
نوادگان او که آل شیخ نامیده می شوند همواره نقش جلوداری علما را در عربستان دارا بوده اند و بر نظرات علمای سعودی نفوذ کامل دارند.
محمدبن عبدالوهاب در سال ۱۱۱۵ ه‍. ق ( ۱۷۰۳ میلادی ) در روستای عیینه ( به عربی: عُیَینه ) از توابع نجد متولد گردید. پدر وی، عبدالوهاب از قضات آن شهر بود. محمد، فقه حنبلی را در زادگاه خود آموخت. سپس، برای تکمیل معلومات رهسپار مدینه شد و در آنجا به تحصیل حدیث و فقه پرداخت.

محمد بن عبدالوهاب
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/محمد_بن_عبدالوهاب

بپرس