محقق سبزواری محمدباقر

دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] ملاّ محمدباقربن محمّد مؤمن سبزواری (1017-1090) فقیه، حکیم و متکلم و اهل سبزوار بوده است، وی مدّتی را در سبزوار گذرانده و پس از آن در اصفهان مقیم شده و در هشتم ربیع الأوّل 1090 از دنیا رفته است؛جنازه اش از اصفهان به مشهد مقدّس حمل و در مدرسۀ میرزا جعفر به خاک سپرده شد.
برخی از اساتید و مشایخ روایت سبزواری عبارتند از:میر فندرسکی؛ قاضی معزّ؛حیدر علی اصفهانی؛حسین علی تستری؛ علاّمه محمدتقی مجلسی؛نورالدین علی بن حسین بن أبی الحسن عاملی، برادر صاحب مدارک؛میر شرف الدین علی بن حجّت شولستانی؛یحیی بن حسن یزدی؛ مقصود بن زین العابدین استرآبادی و حسین بن حیدر کرکی.
محقق سبزواری آثار سودمندی دارد که برخی از آنها عبارتند از:
مرحوم سید مصلحالدین مهدوی آثار محقّق سبزواری را به چهل عدد رسانده و برای هر کدام از این آثار توضیحاتی ذکر کرده است.
1)خاندان شیخ الإسلام اصفهان، ص 88-100.
ذخیرة المعاد فی شرح الإرشاد

دانشنامه آزاد فارسی

محقّق سبزواری، محمّدباقر (سبزوار ۱۰۱۷ـ مشهد ۱۰۹۰ق)
فیلسوف، فقیه و اصولی ایرانی. پس از فراگیری مقدمات علوم در سبزوار به اصفهان آمد و از درس میرفندرسکی، شیخ احمد بحرانی، محمدتقی مجلسی، ابوالحسن حسنعلی تستری اصفهانی، ملاحیدر خوانساری، شیخ حسین مقری عاملی و سید حسین مفتی اصفهانی بهره برد. سبزواری خود، به عنوان مدرّس فلسفه و فقه و روایت، سالیانی متمادی با سِمت شیخ الاسلامی بر کرسی درس نشست و شاگردان بسیاری را تربیت کرد، همچون آقا جمال خوانساری، محمدشفیع خراسانی، سید عبدالحسین خاتون آبادی، سید نعمت الله جزائری، میرزا عبدالله افندی اصفهانی. مشرب فقهی و اصولی سبزواری که مشتمل بر پژوهش های جدیدی در بحث اجماع، غنا، نماز جمعه و جز آن ها ست، همواره در محافل علمی مورد بررسی بوده است. شاه عباس دوم او را گرامی داشت و برگزاری نماز جمعه و منصب شیخ الاسلامی را به او واگذار کرده بود. از آثارش: حاشیه بر شفاء؛ حاشیه بر شرح اشارات؛ حاشیه بر محاکمات در محاکمه بین ملاصدرا و آقا حسین خوانساری؛ روضة الانوار؛ ذخیرة العباد؛ کفایة المقتصد در فقه؛ رسالۀ فقهی وجوب نماز جمعه در عصر غیبت.

پیشنهاد کاربران

بپرس