مجلی مراه المنجی فی الکلام و الحکمتین و التصوف

دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] مجلی مرآه المنجی فی الکلام و الحکمتین و التصوف. مجلی مرآة المنجی فی الکلام و الحکمتین و التصوف، اثر محمد بن علی بن ابی‎جمهور احسائی، کتابی است به زبان عربی و با موضوعات کلام، فلسفه و عرفان. کتاب حاضر شرحی است بر «النور المنجی من الظلام»، از همین نویسنده که خود، حاشیه‎ای است بر «مسلک الأفهام فی علم الکلام»، از همو.
تلاش ابن ابی‎جمهور در این اثر بر تلفیق اندیشه‎های کلامی اشعری و معتزلی باهم و ترکیب آنها با فلسفه و عرفان است.
کتاب، دارای مقدمه‎ای از زابینه اشمیتکه (که توسط احمدرضا رحیمی ریسه به فارسی ترجمه شده)، مقد‎ه مؤلف، محتوای مطالب در دو بخش کلی (که خود ضمن فصول متعدد ارائه شده) و خاتمه می‎باشد.
محمّد بن على بن ابراهیم بن ابى‎جمهور احسائى، معروف به ابن ابى‎جمهور، در میان شیعیان دوازده‎امامى نخستین کسى بود که کوشید میان جریان‎هاى فکرى زمان خود تلفیق کند. در همان هنگام که او به‎عنوان متکلمى که عمیقا تحت تأثیر اندیشه‎هاى معتزلى است – همان ‎طور که از آخرین اثر کلامى او پیداست - آغاز به فعالیت مى‎کند، در یکى از آخرین کتاب‎هاى خود با عنوان «مجلی مرآة المنجی فی الکلام و الحکمتین و التصوف به شیوه‎اى بى‎سابقه و بى‎نظیر شروع به تلفیق میان کلام معتزلى و اشعرى، فلسفه مشائى و اشراقى و همچنین تصوف مى‎کند.
تمایل ابن ابی‎جمهور براى ایجاد هماهنگى میان دیدگاه‎هاى ناسازگار معتزله و اشاعره، در جای‎جای این کتاب که شاهکار او به حساب مى‎آید، هویداست. این اثر شامل متنى سه مرحله‎اى است: اول: مسلک الأفهام فی علم الکلام، رساله روشمند کوتاهى در کلام (تألیف در 26 ذوالقعده 886ق/20 ژانویه 1482م، در قطیف)، از ویژگى‎هاى چنین آثارى پیروى مى‎کند: یک مقدمه (ص 49-48) که به دنبال آن، دو بخش آمده است: «القسم الأول فی التوحید»، شامل شرح صفات الهى (ص 109 به بعد) و «القسم الثانی فی الأفعال» (ص 202 به بعد). مؤلف در این قسم دوم، که نظیر فصل‎هاى مربوط‍‎ به عدل الهى در ساله‎هاى معتزلى است، نخست از افعال انسانى، تکلیف و لطف بحث مى‎کند، سپس فصول مجزایى را به«الم و عوض»، نبوت (ص 236 به بعد)، امامت (ص 319 به بعد) و اعاده (ص 491 به بعد) اختصاص مى‎دهد و در پایان به‎تفصیل، مسائل مربوط‍‎ به توبه (ص 512 به بعد) و ایمان و بى‎ایمانى (ص 516 به بعد) را بررسى مى‎کند. رساله با یک «خاتمه» (ص 529 به بعد) به پایان مى‎رسد.
دوم: ابن ابى‎جمهور بعدها حاشیه‎اى بر مسلک الأفهام با عنوان النور المنجی من الظلام حاشیة مسلک الأفهام، در یک‎شنبه 3 شعبان 893ق/ژوئیه 1488م، در تیمیه در الحساء نگاشته است. ابن ابى‎جمهور اندک زمانى پیش از 894ق‎/89-1488م و یا در طى همین سال قصد زیارت مکه کرد و در همین سال سفرش را از آنجا به عراق ادامه داد.

پیشنهاد کاربران

بپرس