متی راپون

دانشنامه عمومی

متی راپون ( انگلیسی: Metyrapone ) ( با نام تجاری Metopirone ) دارویی است که در تشخیص نارسایی غده آدرنال و گاهی در درمان سندرم کوشینگ ( هیپرکورتیزولیسم ) به کار می رود.
متی راپون می تواند در تشخیص نارسایی غده آدرنال استفاده شود. مت یراپون ۳۰ میلی گرم بر کیلوگرم، حداکثر دوز ۳۰۰۰ میلی گرم، در نیمه شب معمولاً همراه با میان وعده تجویز می شود. کورتیزول پلاسما و ۱۱ - دئوکسی کورتیزول صبح روز بعد میان ساعت ۸:۰۰ تا ۹:۰۰ صبح اندازه گیری می شود. کورتیزول پلاسما کمتر از ۲۲۰ نانومول در لیتر نشان دهنده مهار کافی ۱۱β - هیدروکسیلاز است. در بیماران با محور دست نخورده هیپوتالاموس - هیپوفیز - آدرنال، سطوح CRH و ACTH در پاسخ به کاهش سطح کورتیزول افزایش می یابد. این منجر به افزایش پیش سازهای استروئیدی در مسیر می شود؛ بنابراین، اگر سطح ۱۱ - دئوکسی کورتیزول بالا نرود و کمتر از ۷ میکروگرم در دسی لیتر ( ۲۰۲ نانومول در لیتر ) باقی بماند و هورمون آدرنوکورتیکوتروپیک ( ACTH ) افزایش یابد، به شدت نشان دهنده نارسایی آدرنال است. اگر نه ۱۱ - دئوکسی کورتیزول و نه ACTH افزایش نیابد، به شدت نشان دهنده اختلال در محور هیپوتالاموس - هیپوفیز - آدرنال در هیپوفیز یا هیپوتالاموس است.
آزمایش متی راپون ممکن است به تأیید علت سندرم کوشینگ کمک کند. بیشتر بیماران مبتلا به اختلال عملکرد هیپوفیز یا میکروآدنوم هیپوفیز ترشح ACTH را در پاسخ به متیراپون افزایش می دهند، در حالی که بیشتر تومورهای اکتوپیک تولیدکننده ACTH این گونه نیستند. ماکروآدنوم هیپوفیز همیشه به متی راپون پاسخ نمی دهد.
متی راپون برای کنترل پزشکی هیپرکورتیزولیسم در سندرم کوشینگ ( وابسته یا مستقل به ACTH ) استفاده می شود. هدف از درمان پزشکی دستیابی به کنترل پیش از عمل هیپرکورتیزولیسم یا کنترل بیماری باقی مانده پس از عمل ( TSS، آدرنالکتومی ) است. این برای درمان/درمان قطعی طولانی مدت نیست، تنها به عنوان یک کمک کمکی ( در اکثر علل سندرم کوشینگ، جراحی هدف از درمان است ) . بنابراین متی راپون با مهار استروئیدوژنز آدرنال عمل می کند. یکی از عوارض جانبی هیرسوتیسم ( در زنان ) به دلیل پیش سازهای آندروژن اضافی ایجاد شده است. عامل رایج دیگری که برای درمان پزشکی کوشینگ استفاده می شود، کتوکونازول ( یک عامل ضد قارچ ) است. این عارضه جانبی هیرسوتیسم را نشان نمی دهد.
عکس متی راپون
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

بپرس