ماهی سیاه کوچولو

دانشنامه آزاد فارسی

نوشتۀ صمد بهرنگی، داستانی به فارسی و شناخته شده ترین اثر ادبی برای نوجوانان ایرانی، در ۱۳۴۷ش. داستانْ، با ساختاری افسانه ای، مبتنی بر سفر است. ماهی سیاه وضعِ موجودش را نمی پذیرد و از برکۀ بسته به سوی دریای رها حرکت می کند. معنای اثر، هرچند در دوره ای با مفاهیمی چون «اقدام برای تغییر جهان» درآمیخته بود، اما آن را می توان تمثیلی از سفر مخاطره آمیز نوجوانان برای کسب تجربه و آگاهی دانست. نقاشی های فرشید مثقالی برای این کتاب، جایزۀ اول جشنوارۀ بولونیا را برد و باعث شهرت اثر شد. این داستان به چند زبان ازجمله انگلیسی (به قلم توماس ریکس در ۱۳۵۵ش) و فرانسوی (توسط انجمن ایرانیِ اروپا در ۱۳۵۶ش)، ترجمه شده است.

پیشنهاد کاربران

ماهی سیاه کوچولو یکی از داستان های کودکان، نوشته صمد بهرنگی نویسندهٔ تبریزی است. او این داستان را در زمستان سال ۱۳۴۶ نوشت و انتشارات کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان آن را در سال ۱۳۴۷ با تصویرگری فرشید مثقالی منتشر کرد. قصه ماهی سیاه کوچولو در مورد ماهی کوچکی است که به عشق دیدن دریا خطر می کند و سفری دور و دراز را با تجربه های متفاوت برای رسیدن به رهایی آغاز می کند. ماهی سیاه کوچولو کتاب برگزیده کودک در سال ۱۳۴۷ شد. همچنین جایزه ۶ امین نمایشگاه کتاب کودک در بلون ایتالیا و دیپلم افتخار جایزهٔ دوسالانه براتیسلاوای چک اسلواکی برای تصویرگری کتاب کودک را در سال ۱۹۶۹ دریافت کرده است.
...
[مشاهده متن کامل]

داستان ماهی سیاه کوچولو در سال های پیش از انقلاب ۱۳۵۷ ایران، به عنوان یک داستان علیه حاکمیت معرفی می شد و بسیاری ماهی سیاه کوچولو را نماد نسل جوان انقلابی و روشنفکر می دانستند. زبان نمادین قصه، الهام بخش بسیاری از نویسندگان و شاعران مختلف شد و اشعار و متون بسیاری در وصفش سروده شد. از ماهی سیاه کوچولو حتی با عنوان «بیانیهٔ غیررسمی و مانیفست سازمان چریک های فدایی خلق ایران» نیز یاد شده است. با این وجود لیلی امیرارجمند مدیر کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان معتقد است که ماهی سیاه کوچولو صرفاً یک داستان سادهٔ کودکانه بوده و هیچ بار سیاسی نداشته است.
این داستان نخستین بار سال ۱۳۴۷ در سلسله انتشارات کتاب های کودک کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان - که سپس تر کتاب هایی از جمله از مهدی اخوان ثالث و مهرداد بهار و بهرام بیضایی و سیاوش کسرایی و داریوش آشوری و غلامحسین ساعدی برای کودکان منتشر می کرد - چاپ شد.
تصویرگری کتاب ماهی سیاه کوچولو به دست فرشید مثقالی انجام شده و او را برنده جایزه های گوناگون کرده است، از جمله جایزهٔ نخست نمایشگاه بین المللی کتاب کودک بولونیا و دیپلم افتخار دوسالانه تصویرگری براتیسلاوا.
این داستان حکایت زندگی و سرگذشت ماهی سیاه کوچولویی است که خسته از تکراری بیهوده که دیگرانِ قصه، بر آن نام زندگی نهاده اند، راه دریا را پیش می گیرد و تمامی طول جویبار را از پی هدفش طی می کند، همراه با اتفاقات و گرفتاری هایی که در طول سفر برایش پیش می آید. از ماجرای حمله همسایگان به او برای اینکه معتقدند حرف های گنده گنده می زند و بچه های دیگر را از راه به در می برد، و مخالفت مادرش برای تصمیمی که اتخاذ کرده و حکایت درس آموزی های مارمولک دانا که او را از خطرات راه آگاه می کند و در حد توان به او راه کارهایی برای نجات نشان می دهد تا حیله گری های خرچنگ، و خطرات مرغ ماهی خوار، که دشمن درجه یک او و ماهی های دیگر است.

ماهی سیاه کوچولو
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/ماهی_سیاه_کوچولو

بپرس