ماشین حساب مکانیکی

دانشنامه عمومی

ماشین حساب مکانیکی ( انگلیسی: Mechanical calculator ) دستگاهی مکانیکی است که اعمال اصلی حساب را به صورت خودکار انجام می دهد. بیشتر ماشین های حساب مکانیکی از نظر اندازه با رایانه های رومیزی قابل مقایسه اند و با ظهور ماشین های حساب الکترونیکی منسوخ شدند.
نوشته های باقی مانده از ویلهلم شیکارد در ۱۶۲۳ میلادی نشان می دهد که تلاش او قدیمی ترین و مدرن ترین تلاش برای طراحی و ساخت این ماشین هاست. ماشین او از دو مجموعه فناوری بهره می برد: چرتکه ای ساخته شده از استخوان های نپر برای ساده کردن جمع ها و تفریق ها که شش سال پیش از آن در تاریخ ۱۶۱۷ آن را توصیف کرده بود و برای بخش مکانیکی، یک گام شمار دارای شماره برای انجام جمع ها و تفریق ها. مطالعه ای روی نوشته های باقی مانده او نشان داده که این ماشین بعد از گرفتن چند ورودی از یک شماره دچار مشکل می شده است[ ۱] و در صورت نقل کردن بیش از چند رقم ( مثلاً زدن ۱ تا ۹۹۹ ) خراب می شده است. [ ۲] شیکارد پروژه اش را در ۱۶۲۴ کنار گذاشت و تا زمان مرگش، ۱۱ سال بعد در ۱۶۳۵، به آن اشاره ای نکرد.
دو دهه بعد از تلاش ناموفق شیکارد در ۱۶۴۲، بلز پاسکال به طور قطع مشکلات ویژه این ماشین را با اختراع ماشین حساب مکانیکی اش حل کرد. [ ۳] او که کارمند همکار پدرش که محصل مالیات در روئن بود، ماشین حسابی طراحی کرد تا حجم بالای محاسبات خسته کننده مورد نیاز کارشان را کم کند. [ ۴] این ماشین، ماشین حساب پاسکال یا پاسکالاین خوانده می شد. [ ۵]
آریتمومتر[ ۶] توماس د کولمار که اولین ماشین حساب تجاری موفق بود، دو سده بعد در ۱۸۵۱ به بازار آمد. این ماشین، اولین دستگاه قابل اعتمادی بود که می شد به صورت روزانه در یک دفتر استفاده شود. برای چهل سال این دستگاه، تنها نوع ماشین حساب مکانیکی موجود بود. [ ۷]
کامپتومتر[ ۸] که در ۱۸۸۷ معرفی شد ( دارای گواهی ثبت اختراعی به نام دُر ای فلت ) ، اولین ماشین حسابی بود که از صفحه کلیدی با ستون هایی با نُه کلید ( از ۱ تا ۹ ) برای هر رقم بهره می برد. ماشین حساب دالتون در سال ۱۹۰۲ ساخته شد و اولین ماشینی بود که صفحه کلیدی ۱۰ کلیده داشت. [ ۹] از ۱۹۰۱ از موتور الکتریکی در ساخت برخی از ماشین های حساب استفاده شد. [ ۱۰] در ۱۹۶۱، نوعی از ماشین حساب کامپتومتر به نام آنیتا ام کی۷ از شرکت سام لاک، اولین ماشین حساب مکانیکی رومیزی شد که موتوری تمام الکتریکی داشت و پیوندی بین این دو صنعت برقرار کرد و آغاز زوال ماشین های حساب مکانیکی را رقم زد. تولید این ماشین ها در اواسط دهه ۱۹۷۰، پس از ۱۲۰ سال، متوقف شد.
عکس ماشین حساب مکانیکیعکس ماشین حساب مکانیکی
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

بپرس