لطیف پدرام

پیشنهاد کاربران

عبداللطیف پِدرام مشهور به لطیف پدرام سیاست مدار، نویسنده، شاعر، روزنامه نگار، عضو مجلس نمایندگان در دوره شانزدهم از ولایت بدخشان و رهبر حزب کنگره ملی افغانستان است. او از تاجیک های افغانستان است. پدرام از دانشگاه سوربن پاریس دکترای اسلام شناسی دارد. او سه دوره برای ریاست جمهوری افغانستان در انتخابات نام نویسی کرده است. نام او نخست برای کوشش هایش در راه حقوق زنان در افغانستان بر سر زبان ها افتاد که در افغانستان به شمار می رود. در سال های جنگ دربرابر نیروهای شوروی در افغانستان در جبهه فرهنگی مقاومت مبارزه کرده است. هم اکنون؛ او رهبر حزب کنگره ملی افغانستان است، عبداللطیف پدرام باورمند است که افغانستان به بحران ملی دچار شده و راه حل آن را هم نظام فدرالی می داند که اگر این کار صورت نگیرد افغانستان قطعا به یک بحران بزرگ دیگر دچار خواهد شد.
...
[مشاهده متن کامل]

واژه ای پِدرام در فرهنگ مُعین به این معنی ها آمده است: آراسته، نیکو، خوش، خجسته، فرخ، همیشه و پاینده.
او در سال ۱۹۶۳ در ولایت بدخشان افغانستان و در خانواده ای فارسی زبان با اصالت تاجیک زاده شد. پدرام نویسنده، شاعر، روزنامه نگار و استاد ادبیات فارسی است. او سرپرست کتابخانه «مرکز فرهنگی حکیم ناصر خسرو بلخی» بود. نخست از پشتیبانان دولت کمونیست افغانستان بود، اما خیلی زود به طور آشکارا به نکوهش و مخالفت با اشغال شوروی در افغانستان پرداخت و به احمد شاه مسعود پیوست. او بیشتر سال های جنگ را در افغانستان سپری کرد و دور تا دور این کشور را پیمود تا فعالیت هایش را انجام دهد. لطیف پدرام در نهایت با پیشروی گروه طالبان که بیشتر متشکل از پشتون های افغانستان است و سیاست های جداسازی زبانی و قومی این گروه، وادار به تبعید شد. پیش از برگشتن به افغانستان پس از سرنگونی طالبان، مدتی را در فرانسه سپری کرد و علوم سیاسی مطالعه کرد و برای ترویج شعر و ادبیات فارسی تلاش کرد.
لطیف پدرام از پشتیبانان سکولاریسم، فدرالیسم و تمرکززدایی در افغانستان است. او فساد را محکوم کرده و به شدت با بنیادگرایی اسلامی مخالف است. او هوادار یک افغانستان مستقل، ولی نامتمرکز است و باور دارد که این کشور باید به ناحیه های خودمختار که هر کدام پایتخت ناحیه ای خود را دارند، تقسیم شود.
هرچند که حزب او چند قومی است و تا کنون تنها حزب مخالفی بوده است که با هیچ گروه مسلحی در پیوند نبوده، برخی او را یک سیاست مدار ملی گرای تاجیک می دانند. شاید یکی از بحث برانگیزترین گفته های او درخواستش برای تغییر نام کشور افغانستان باشد در بسیاری از مقاله هایش، او برای حل منازعات و کشمکش های قومی در افغانستان، پیشنهاد داده است که نام «افغانستان» به خراسان تغییر داده شود که نام این منطقه در سده های میانه بوده است. گفتهٔ او بر این اساس است که نام کنونی این کشور، «افغانستان»، به معنی «سرزمین پشتون ها» است و دیگر گروه های قومی نادیده گرفته می شوند.

لطیف پدرام
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/لطیف_پدرام

بپرس