لطیف قزوینی

دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] لطیف قزوینی طبیب، شاعر
در مورد لطیف قزوینی باید گفت در هیچ مدرک پزشکی از وی یاد نشده است و از کتاب او نیز تنها یک نسخه خطی خوانا و شکسته نستعلیق در کتابخانه مرحوم آیت الله مرعشی نجفی موجود است که متعلق به اواخر قرن سیزدهم تا اوایل قرن چهاردهم هجری قمری است.
وی علاوه بر طبابت، شاعری معمولی و متوسط الطبع بوده و گواه آن برخی از اشعاری است که در متن کتاب مندرج است و مسلماً از خود اوست. چنان که در صفحه سه کتاب می گوید:
از همین شعر چنین بر می آید که مؤلف، احتمالاً دیوان اشعاری داشته، در صرف و نحو عربی و هیأت و احتمالاً نجوم، تبحر نسبی و شاید نوشته هایی داشته، ولی به خدمت استادان طب رسیده و در آن بصیرت یافته است.
همو در صفحه شش، پس از مدح ناصرالدین شاه قاجار (قتل 1313ق)، و ذکر القاب او، به نثر چند بیتی به اشاره در ثنای وی سروده و سرانجام ماده تاریخ تألیف کتاب را در بیت زیر آورده است:
جمع اعداد زهره و مریخ به حروف ابجد، 1269 می باشد. در صورتی که در صفحه 139 کتاب، صریحاً پانزدهم ماه شعبان 1277ق را تاریخ پایان قسمت اصلی کتاب می داند. قاعدتاً به همین تاریخ بیشتر می توان اطمینان کرد تا ماده تاریخ، که احتمالاً در محاسبه آن اشتباهی رخ داده است. علاوه بر مدارک پزشکی و فهرست کتابخانه ها، در تذکره های شعرا و رجال دوران قاجاریه، تا آنجایی که مربوط به مدارک اصلی است، از وی چیزی یافت نشد. تنها در لغت نامه دهخدا به نقل از «قاموس الاعلام» ترکی در مورد فردی به نام لطیف قزوینی اثری می یابیم:

پیشنهاد کاربران

بپرس