لَب شِکَری یا لَبِ شکافته، یکی از نواقص زایشی فرگشت بدن است. در این حالت بخشی از لب
نوزاد بازمی ماند و گوشت آن رشد کافی نداشته است. [ ۱] حالت لب شکری ممکن است هم زمان با
کام شکافته رخ بدهد. در حالت
کام شکافته، بخش های چپ و راست
سخت کام پیوستگی ندارند. کام ها یا لب های شکافته در هر ۶۰۰ تا ۸۰۰
زایمان رخ می دهد و امروزه می توان با جراحی سریع پس از زایمان آن را رفع کرد.
لب شکری را با نام های خرگوش لب، شکافته لب، لب چاک، چهارلب، سه لبه، سه لنج، کفیده لب، و شکرلب نیز می نامیدند. [ نیازمند منبع]
شکاف کامل لب به داخل
سوراخ بینی گسترش می یابد و استخوان آلویول را درگیر می کند و تعداد دندان ها را هم تحت تأثیر قرار می دهد. گاهی اوقات نداشتن بعضی از جوانه های دندانی یا داشتن دندان های اضافی مشاهده می شود.
لب شکری
کام و لب شکافته
این بیماری یکی از متداول ترین
اختلال های ذاتی و ارثی وابسته به
کروموزوم ایکس است. تقریباً از هر ۷۰۰ تولد یک نفر مبتلا به لب شکری یا شکاف کام می شود. در پیدایش شکافهای دهانی عوامل ارثی و محیطی دخیل هستند که شدت و مدت عمل فاکتورهای محیطی مهمتر از نوع بخصوصی از آنها است. عوامل محیطی مثل تماس با مواد سمی از جمله مصرف الکل و کوکائین در حاملگی و سندرم های ژنتیکی در پیدایش شکاف دخیل هستند. [ ۲]
شکاف لب و کام از شایع ترین نقایص دهانی - صورتی است که مورد توجه محققان قرار گرفته است. درمان شکاف لب همراه با شکاف کام یا بدون آن، انجام جراحی های متعدد،
گفتار درمانی و درمان های
ارتودنسی و دندانی را بخصوص در ۱۸ سال اولیه عمر می طلبد. ارائه اطلاعات لازم به والدین این کودکان و انجام درمان های پزشکی - دندانپزشکی به هنگام، می تواند در بهبود وضعیت بسیار مؤثر باشد. [ ۳]
دندانپزشک کودکان، متخصصین ارتودنسی و جراحان فک و صورت مسئول قبل مستقیم مراقبت های دندانی - فکی این بیماران هستند. رابطه قوی بین تعداد و شدت مشکلات دندانی با نوع و شدت شکاف وجود دارد. مراقبت های دندانی پیشگیری نیز از اهمیت بالایی برخوردار است زیرا اکلوژن دندانی دست نخورده کودک، بخصوص در ناحیه شکاف، پایه ای برای درمان های ارتودنسی و جراحی بعدی محسوب می گردد. [ ۴]
جذب متعادل
ویتامین آ در
دوران بارداری می تواند خطر ابتلا به شکاف کام و لب را کاهش دهد. نوزادان مادرانی که در دوران بارداری مکملات ویتامین آ را بسیار مصرف می کنند نسبت به نوزادان دیگر حدود ۵۰ درصد کمتر در خطر ابتلا به شکاف کام یا لب شکری قرار دارند. [ ۵] محققان طی مطالعاتی بر روی ۵۳۵ زن باردار دریافتند زنانی که روزانه حدود ۸/۳ میلی گرم مکمل های ویتامین آ را مصرف می کنند خطر تولد نوزادانی با مشکل شکاف کام و لب در آنان بسیار کاهش می یابد.