لای ماهی

دانشنامه عمومی

لای ماهی ( نام علمی: Tinca tinca ) در دریای خزر پراکنش داشته و در خانواده کپورماهیان است. این ماهی همه چیزخوار است.
در شمال ایران به آن تیل خوس یا چل خوس ( به معنی گِل خواب ) نیز گفته می شود. [ ۱]
دارای دندان های حلقی یک ردیفی با فرمول ۴–۵ می باشد. حداکثر طول و وزن در این ماهی به ترتیب، ۶۳ سانتی متر و ۱۶۰۰ گرم ( میانگین ۲۰ سانتی متر و ۱۱۰ گرم ) می باشد. بدن این ماهی ضخیم و تا حدی گرد و از دو پهلو کمی فشرده است. خط جانبی کامل و بدن از فلس های ریزی پوشیده شده است. دهان کوچک و فوقانی و دور همه باله ها گرد است. میان باله دمی فرورفتگی کمی وجود دارد. ساقه دمی کوتاه و کلفت بوده و بدن از ماده لزجی پوشیده شده است. باله دمی آن ها حالت چنگالی ندارد. چشم ها قرمز رنگ است. یک جفت سبیلک کوتاه دارد. رنگ بدن در طرفین سبز زیتونی با جلوه ای طلایی و باله ها به رنگ تیره است.
لای ماهی همه چیز خوار است و از کفزیان، نوزاد حشرات، نوزاد نرم تنان و گیاهان آبزی تغذیه می کند.
در ۳ تا ۴ سالگی بالغ می شود. تعداد تخم ها در این ماهی ۳۰۰۰۰۰ تا ۴۰۰۰۰۰ عدد است. این ماهی پس از ۳ سال به وزن ۵/۰ کیلوگرم می رسد و دارای خواب زمستانی است. ماهی نر از سن دو سالگی که طولی برابر با ۱۲ سانتی متر دارد به علت طویل بودن باله شکمی و تعداد زیاد شعاع ها، از ماهی ماده تمیز داده می شود.
لای ماهی در عمق دریاچه ها و رودخانه هایی که دارای جریان کم و پوشیده از گیاهان آبزی باشد، زندگی می کند. پراکندگی و انتشار لای ماهی در آب ها حتی شامل اب های لب شور و از طرفی تا رودخانه های به ارتفاع ۱۶۰۰ متر نیز می باشد. لای ماهی در روز خود را از نور مخفی می کند و با شروع شب برای تغذیه فعال می شود. این ماهی پس از جستجو و یافتن آبزیان کفزی شامل لارو حشرات و نرم تنانی که در درون لجن خود را مخفی کرده اند، از آن ها تغذیه می کند. زمان تخم ریزی بر حسب دمای آب بین ماه های اردیبهشت تا تیر است. دمای مناسب آب برای تخم ریزی ۲۰–۱۹ درجه سانتی گراد می باشد.
ماهیان بالغ قبل از تخم ریزی به صورت دسته جمعی، در کنار ساحل شنا می کنند. طول مدت تخمریزی ۲–۵/۱ ماه است و تخم ها در هر هفته ریخته می شوند. هنگامی که ماهی ماده تقریباً ۵۰۰ گرم وزن دارد، تعداد تخم ها حدود ۳۰۰۰۰۰ عدد است. لاروها در دوران آرامش با طول تقریبی ۵–۴ میلی متر دارای غده چسبناکی در سر می باشند که توسط این غده، تا زمانی که ذخیره غذایی در کیسه زرده موجود است، خود را به گیاهان آبزی می چسبانند. با اینکه رشد لای ماهی از ماهی کپور کمتر است، به علت مقاومت زیاد این ماهی در مقابل بیماری ها و خوشمزه بودن گوشت آن، پرورش آن رایج گشته است.
عکس لای ماهیعکس لای ماهی
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف
آزاد فارسی'>

دانشنامه آزاد فارسی

لایْ ماهی (tench)
لایْ ماهی
ماهی استخوانی۱ آب شیرین اروپایی، Tinca tinca، از خانوادۀ کپور۲. اکنون به امریکای شمالی نیز برده شده است. طولش حدود ۴۵ سانتی متر، و وزنش حدود دو کیلوگرم است. رنگ این ماهی در پشت سبز زیتونی، و در ناحیۀ زیرین خاکستری است. پولک هایش کوچک اند و در هر طرف دهان یک سبیلک۳ دارد. این ماهی در دریای خزر نیز یافت می شود.
bony fishcarp familybarbel

پیشنهاد کاربران

بپرس