لاجیم

لغت نامه دهخدا

لاجیم. ( اِخ ) نام محلی بسواد کوه و بدانجا کتیبه ای پهلوی باشد. دهی از دهستان کسلیان ، بخش سوادکوه شهرستان شاهی واقع در 13 هزارگزی خاوری زیرآب. دامنه ، مرطوب و مالاریائی. دارای 250 تن سکنه مازندرانی و فارسی زبان. آب آن از چشمه و رودخانه محلی. محصول برنج و غلات. شغل اهالی زراعت و گاوداری. صنایع دستی زنان ، شال و کرباس بافی ، راه آن مالرو است. برج و قلعه خرابه ای که در اوایل قرن پنجم هجری بنا شده در نزدیک این آبادی است. ( فرهنگ جغرافیائی ایران ج 2 ).

فرهنگ فارسی

محلی است در سواد کوه و در آنجا کتیبه ای بزبان پهلوی هست . خرابه های برج و قلعه ای نیز که در اوایل قرن ۵ ه . بنا شده در نزدیکی لاجیم دیده میشود .

گویش مازنی

/laajim/ از توابع کسلیان قائم شهر & برج لاجیم در قریه ی لاجیم سوادکوه قرار دارداین برج در شمار بناهای دوره ی تسلط آل زیار بر تبرستان است و به نام مقبره ی امامزاده عبدالله شهرت داردبرج لاجیم در داخل، از یک سقف مدور و در خارج از یک گنبد مخروطی ساده و ظریف تشکیل شده استمدخل این بنای آجری در سمت شرق قرار دارد و پایه ی گنبد آن به وسیله ی یک ردیف تاق نما مزین گردیده و در زیر آن دو کتیبه به خط کوفی و پهلوی در روی هم قرار گرفته و به دور برج پیچیده استاین دو کتیبه با آجرهای تراشیده در زمینه ای از گچ سفید نصب شده و کتیبه ی کوفی به نام کیااسماعیل ابولفوارس شهریار بن عباس، صاحب بنا است و تاریخ آن را ۴ ۳ هجری ذکر می کند

دانشنامه عمومی

لاجیم (سوادکوه). لاجیم، روستایی است از توابع بخش مرکزی شهرستان سوادکوه در استان مازندران ایران.
این روستا در دهستان کسلیان قرار دارد و براساس سرشماری مرکز آمار ایران در سال ۱۳٩٠، جمعیت آن 1552 نفر ( 301خانوار ) بوده است. قدیمیترین اقوام آن قوم لشکر ( از لشکریان ویژه شاه مخلوع مدفون در برج لاجیم و ملوک الجبال ) و اردشیر ( که بخشی از ایشان در روستای آلاشت و سرخ آباد و قسمت های شمالی سوادکوه و البرز مرکزی سکنی گزیدند ) و قوم عزین، قوم مسلن و. . می باشند.
برج لاجیم، یکی از آثار تاریخی روستای لاجیم است که کاربری آرامگاهی دارد.
عکس لاجیم (سوادکوه)
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

برج لاجیم
در کِسِلیان سوادکوه، در شرق جاده ی فیروزکوه به قائم شهر و در نزدیکی روستایی به نام لاجیم، برج استوانه ای با بامی مخروطی شکل از جنس آجر بر آرامگاه شاهزاده ای تبرستانی از آلِ باوند قرار گرفته که پیرامون بخش فوقانی آن، در زیر طاقک هایی کنگره ای شکل، دو کتیبه با آجری به رنگ سرخ بر زمینه ای از گچ سفید نقش گردیده است؛ در بالا کتیبه ای به زبان پَهلوی ( به خط تحریری پهلوی ) و در زیر آن کتیبه ای عربی ( به خط کوفی ) .
...
[مشاهده متن کامل]

ترجمه ی کتیبه پهلوی به قرائت زیر است:
این گنبدِ شاه ِ توانمند شهریار بن عباس بن شهریار مولی امیرالمومنین است. فرمود کردن ( ساختن ) دُختِ راد ( بخشنده ) سیسپور، چهرزاد مادر او، سالِ سیصد و هشتاد و نه، ماهِ آدُر ( آذر ) ، روز سپندارمد.
*تاریخ کتیبه پنجم ماه آذر سال ۳۸۹ یزدگردی ( ۴۱۳ ق ) است.
به روایت نظامی عروضی، پس از آنکه فردوسی سرایش شاهنامه را به پایان رساند و مورد بی مهری سلطان محمود غزنوی واقع شد" شاهنامه بر گرفت و به طبرستان شد به نزدیک سپهبد شهریار، که از آل باوند در طبرستان پادشاه او بود. . . شهریار او را بنواخت و نیکوییهافرمود. . . " با توجه به اینکه فردوسی سرایش شاهنامه را در ۲۵ اسفند سالِ ۴۰۰ هجری قمری به پایان رسانده و با توجه به تاریخ بنای برج لاجیم ۴۱۳ هجری قمری، تنها اسپهبدی که می توانسته فردوسی را به حضور پذیرفته باشد همین شهریار بن عباس بن شهریار بوده است.
□آل باوند
سلسله ای از امیران محلی تبرستان بودند که نسب شان را به باو، از نوادگان کاووس ( کیوس ) ، پسر قباد ساسانی و برادر بزرگ خسرو انوشیروان، می رساندند.
منبع: کتیبه پهلوی - کوفی برج لاجیم، حسن رضایی باغ بیدی

مطالبی را که در قسمتی تحت عنوان " فرهنگ فارسی " در باره لاجیم نوشته شده باید به شرح ذیل اصلاح شود:
گویش مازنی نه بلکه زبان مازنی یا زبات تبری ( تپوری )
لاجیم از توابع کسلیان سوادکوه نه قائمشهر
تاریخ ذکر شده در کتیبه کوفی 413 هچری است نه 34هجری البته در سطر اول تاریخ اوایل 5هجری به درستی ذکر گردید.
...
[مشاهده متن کامل]

لازم به ذکر است لاجیم در تقسیمات فعلی روستای از دهستان کسلیان ، بخش زیراب ، شهرستان سوادکوه و استان مازندران دارای 230 خانوار می باشد. جنگل های لاجیم زبانزد خاص و عام است و دارای چشم اندازهای طبیعی جنگل و کوه های پوشیده از نباتات و جویبار ها و رودهای نسبتاً شیبدار بسیار با آبشارهای کوچک و متوسط که تقریباً همه ی این جوی و جویبارها و رودهای کوچک با شیب عمومی به سمت شمال غرب روستا در یک رودی به نام رود لاجیم خلاصه شده و در ورودی روستای واستون کلیجانرستاق ساری به رود تجن می ریزد.
روستا به صورت شبه جزیره ای می ماند که با شیب ملایم از جنگل شرق شروع می شود و در قسمتهای شمال و جنوب و غری داری شیب تندتری بوده که هر سه طرف به رودهایی ختم می شود و بعد از آن رودها جنگل ها امتداد می یابند با سربالایی که به کوههای اطراف روستا ختم می شوند و ظاهر روستا مانند تپه ای از که با کوه و جنگل محاصره شده است.
لاجیم دارای یک برج تاریخی با دو کتیبه کم نظیر پهلوی و کوفی می باشد.
مجموعه تاسیسات شهید بیواره لاجیم وابسته به راه آهن جمهوری اسلامی ایران.
3نهالستان تولیدکننده های کونه های مختلف گیاهی غیر مثمر که از بزرگنرین نهالستانهای کشور محسوب می شوند.
2 تلمبه خانه نفت و فراورده های نفتی شرکت ملی نفت ایران که یکی از جنگلهای شرق لاجیم ( تلمبه خانه مرزبان ) و دیگری در شمالغرب ( تلمبه خانه گِل پِل ) روستا واقع است.
مردم روستا اکثراً به عنوان کارمند و یا کارگر در شهرستان های سوادکوه ، قائمشهر یا ساری مشغول به کارند و عده ای زیادی هم به امر دامداری و پرورش گاو و جوانان زیادی هم به کار زنبورداری مشغولند.
حسینیه لاجیم و مسجدمهدیه لاجیم هرود بناهای مذهبی هستند که به همت اهالی روستا در دو دهه اخیر در مکان ساختمان قدیمی بازسازی شده اند.
پایگاه مقاومت امام حسن مجتبی ( ع ) در محوطه ی مسجد قرار دارد.
آرامستان روستا در گرداگرد برج لاجیم قرار دارد و افراد فوت شده با توجه به انتساب به قوم و تبار خود در قسمت مشخص شده دفن می گردند مگر اینکه استثنایی صورت بگیرد. لازم به ذکر است که خوشبختانه این اختلاف قومی و تباری فقط در قبرستان و بین مردگان به چشم می خورد و در زندگی روزمره به چشم نمی آید.

بپرس