قیفاووس

فرهنگ عمید

از صورت های فلکی نیمکرۀ شمالی.

فرهنگستان زبان و ادب

{Cepheus, Cep} [نجوم] صورت فلکی نزدیک به قطب شمال آسمان که به شکل قیفاووس، پادشاه اسطوره ای یونان، تصور می شود

دانشنامه عمومی

قیفاووس ( معادل عربی:سلطان، معادل لاتین:Cep ) یکی از پیکرهای آسمانی شمالی است. مساحت آن ۵۸۸ درجه مربع است.
هم نام اساطیری آن یعنی سفئوس شوهر کاسیوپیا ( هم نام پیکر آسمانی ذات الکرسی ) و پدر آندرومدا ( هم نام پیکر آسمانی زن برزنجیر ) به شمار می آید.
آلفا قیفاووس ( روشنترین ستاره آن ) که به نام ذراع الیمین طیف آن A7 IV قدرش۲٫۴ و فاصله اش تا ما ۴۹ سال نوری است
دلتا قیفاووس ( چهارمین ستاره روشن آن ) یک نمونه از ستارگان نخستین متغییری است که تحت نام قیفاووسی شناخته می شود دقیقاً ظرف مدت ۵٫۳۶۶۳۴۱ روز قدر و نوعش از ۳٫۵ با طیف F۵ به قدر ۴٫۴ و طیف G۲ تغییر می یابد.
در حال حاضر صدها ستاره تحت عنوان ستارگان قیفاووسی طبقه بندی شده اند. اینها ستاره هایی اند با قدر روشنی متغیر. علت این تغییر روشنی تپش ستاره است. حجم این قبیل ستاره ها متناوباً زیاد و کم می شود و تغییر روشنی را سبب می شود. نجوم دین خاصی به این ستاره ها دارد. قیفاوسی ها در برآورد دورترین نقاط جهان کمک بزرگی به شمار می آیند. فاصله کهکشانهای مجاور با کمک این ستاره های متغیر تعیین می شود.
صورت فلکی قیفاووس به دلیلل قرار گرفتن در مسیر کهکشان راه شیری از لحاظ اجرام غیر ستاره ای غنی است.
ان جی سی ۱۸۸
• آی سی ۱۳۹۶
• ان جی سی ۷۰۲۳
ان جی سی ۶۹۵۱
ان جی سی ۷۱۶۰
• ان جی سی ۷۵۳۸
عکس قیفاووس
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

دانشنامه آزاد فارسی

قیفاووس (Cepheus)
(یا: ملتهب) صورت فلکی ناحیۀ قطبیِ شمالِ آسمان، موسوم به قیفاووس، نام شاه اساطیری یونان، همسر ذات الکرسی و پدر امرأة المسلسه. این صورت فلکی در برگیرندۀ ستارۀ نارسنگی (موقیفاووس)، اَبَرغول سرخی با درخشندگی متغیّر و یکی از سرخگون ترین ستاره های شناخته شده، و نیز دلتا قیفاووس، نمونۀ نخستینِ متغیرهای قیفاووسی، است که هم شاخص های فاصله اند و هم به سبب اطلاعاتی اهمیت دارند که در زمینۀ تحول ستارگان به دست می دهند.در متون اسلامی قیقاوس ضبط شده است.

پیشنهاد کاربران

Cepheid با تلفظ سِفائید به ستارگانی اتلاق می شود که درخشندگی آنها در حال نوسان می باشند. یعنی شدت تابش نور آنها بطور تناوبی ضعیف و شدید می شود. در نجوم و کیهان شناسی طیف سنجی نور آنها برای محاسبه و تخمین
...
[مشاهده متن کامل]
فاصله کهکشانها از زمین و منظومه شمسی استفاده می شود. این واژه یونانی ریشه در واژه فارسی سفید دارد. لذا ترجمه آن به قیفاووس برای فارسی زبانان بسیار گمراه کننده می باشد. مترجم فارسی زبان و واژه شناس باید وجدان خودرا قاضی نماید و از خود به پرسد که آیا در این کلمه که با حروف لاتین نوشته شده است حرف قاف یافت می شود ؟

بپرس