قوم بارز

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] قوم بارز. تاریخ این قوم به پیش از اسلام می رسد و نام آن از دوره ساسانیان در متون ضبط شده است.
نخستین بار نام بارجان (یا بارزان) در کارنامه اردشیر بابکان آمده است. اردشیر، پس از کشتن کِرم در کرمان، دوباره به جنگ بارزان (اهالی بارزان) می رود به نوشته طبری، خسرو اول (انوشروان) اهل بارز را به گناه طغیانی که کرده بودند بسختی سرکوب کرد . ظاهراً در جبال بارز علاوه بر قوم بارز اقوام دیگری نیز مانند کوفچ زندگی می کرده اند. به نوشته اصطخری، در قرن چهارم بلوچ ها و بارزها غیر از فارسی به زبان دیگری هم تکلّم می کرده اند. مردم جبال بارز، که در تاریخ به قبایل کوفچ (در تداول امروزی: کوچ) معروف بوده اند، در همین منطقه با شاهان آل بویه به نبرد پرداخته اند. هنگامی که معزالدوله (پس از ۳۳۶) کرمان را تصرّف کرد به جنگ کوفچان (کوفچ ها) به جیرفت رفت. کوفچ ها معزالدوله را در فارد (دهستان دلفارد، در ناحیه ساردویه، نزدیک منطقه جبال بارزی کنونی) شکست دادند. به نوشته مقدسی، کوه های بارز پردرخت و آباد، و رفتن به آن جا دشوار بوده است، و در آن معادن نقره و آهن یافت می شده است.

احادیث درباره قوم بارز
در ۵۴۴، ابن اثیر نیز درباره بارز (یا بازر) دو حدیث از حضرت رسول اکرم صلّی اللّه علیه وآله وسلّم نقل کرده است. یکی حدیثی است به روایت ابوهریره که رسول خدا فرمود: «قیامت به پا نشود تا آنگاه که به جنگ قومی برخیزید که کفش مویین به پا دارند. اینان قوم بارزند». ابن اثیر می افزاید که بازر نام ناحیه ای کوهستانی نزدیک کرمان است و این قوم را، که بنا به برخی روایات از کردان هستند، به مناسبت همین محل بارز گفته اند. دیگر حدیثی است از کتاب بخاری به نقل از ابوهریره که گفت: از رسول خدا صلّی اللّه علیه وآله وسلّم شنیدم که فرمود: «پیش از قیامت به جنگ با قومی برخواهید خاست که کفش آنان مویین است و این همان بارز است». به نظر سفیان، آنان همین قوم بارزند.

چادرنشینان جبال بارز به شش طایفه بزرگ تقسیم می شوند
امروز در استان کرمان طایفه جبال بارزی زندگی می کنند. جمعیت کوچنده (چادرنشین) آنان طبق سرشماری ۱۳۶۶، ۸۴۰، ۱۳ تن (۴۷۵، ۲ خانوار) بوده است. ییلاق آن طوایف در شهرستان های جیرفت، مَشیز (بردسیر)، بم، کهنوج، بافت، و قشلاق شان در شهرستان های جیرفت، بافت، کهنوج، و بم است و گروه هایی از آنان نیز در بخش جبال بارز و نواحی دیگر ساکن شده اند. چادرنشینان جبال بارز به شش طایفه بزرگ، و هر طایفه به چند تیره و هر تیره به چند حشم تقسیم می شوند. طوایف آن بترتیب عبارت اند: ۱) امجزی با ۶۰۱ خانوار در شهرستان جیرفت؛ ۲) جبال بارزی خانکی با ۸۴ خانوار در شهرستان های بافت و کهنوج و مشیز؛ ۳) جُرجَندی (گُردگَندی) با ۸۴۹ خانوار در شهرستان های بافت و بم و جیرفت و کهنوج؛ ۴) گاوکانی با ۴۶۱ خانوار در شهرستان جیرفت؛ ۵) مسکونی با ۳۶۷ خانوار در شهرستان های بم و جیرفت؛ ۶) منظری توکلی با ۱۱۳ خانوار در شهرستان های بافت و جیرفت و کهنوج.

شغل قوم بارز
...

پیشنهاد کاربران

بپرس