قوت القلوب فی معامله المحبوب

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] قوت القلوب فی معاملة المحبوب (کتاب). «قوت القلوب فی معاملة المحبوب»، که نام کامل آن «قوت القلوب فی معاملة المحبوب و وصف طریق المرید الی مقام التوحید»، است، به زبان عربی و از آثار شیخ ابو طالب، محمد بن علی مکی در عرفان عملی است و به «قوت القلوب» شهرت دارد. این کتاب، مهم ترین اثری است که از ابو طالب بر جای مانده و از آغاز، همواره از شهرت و اعتباری خاص برخودار بوده است. از قول ابو الحسن شاذلی نقل کرده اند که: «کتاب قوت القلوب، تو را روشنایی می بخشد». تاریخ تالیف این کتاب، به درستی معلوم نیست، ولی چون در آن از ابو الحسن بن سالم با عبارت «رحمه الله» یاد می کند، می توان گفت: زمان نگارش آن، بعد از ۳۶۰ ق، بوده است.
کتاب، مشتمل بر چهل و هشت فصل است و در دو جلد تنظیم شده است. حدود ۳۲ فصل در جلد اول و بقیه در جلد دوم ذکر شده است. شیوه مؤلف، در هر فصلی، بر نقل آیات و روایات و حکایات و اقوال بزرگان در خصوص موضوع آن فصل، استوار است.

[ویکی فقه] قوت القلوب فی معامله المحبوب (کتاب). «قوت القلوب فی معاملة المحبوب»، که نام کامل آن «قوت القلوب فی معاملة المحبوب و وصف طریق المرید الی مقام التوحید»، است، به زبان عربی و از آثار شیخ ابو طالب، محمد بن علی مکی در عرفان عملی است و به «قوت القلوب» شهرت دارد. این کتاب، مهم ترین اثری است که از ابو طالب بر جای مانده و از آغاز، همواره از شهرت و اعتباری خاص برخودار بوده است. از قول ابو الحسن شاذلی نقل کرده اند که: «کتاب قوت القلوب، تو را روشنایی می بخشد». تاریخ تالیف این کتاب، به درستی معلوم نیست، ولی چون در آن از ابو الحسن بن سالم با عبارت «رحمه الله» یاد می کند، می توان گفت: زمان نگارش آن، بعد از ۳۶۰ ق، بوده است.
کتاب، مشتمل بر چهل و هشت فصل است و در دو جلد تنظیم شده است. حدود ۳۲ فصل در جلد اول و بقیه در جلد دوم ذکر شده است. شیوه مؤلف، در هر فصلی، بر نقل آیات و روایات و حکایات و اقوال بزرگان در خصوص موضوع آن فصل، استوار است.
گزارش محتوا
«قوت القلوب» را می توان روشن ترین و کامل ترین بیان تصوف زاهدانه سده های اولیه و از نخستین کوشش های جامع و منظم در تطبیق و سازگار کردن آداب و آراء صوفیه با موازین شریعت به شمار آورد. در این کتاب، از مایحتاج مرید تا رسیدن به توحید سخن گفته می شود؛ مایحتاجی اعم از فقه اصغر که فروع دین و تکالیف شرعی است و فقه اوسط که علم اخلاق است و فقه اکبر که عقاید است و نیز از تطبیق تصوف با تشرع و طریقت با شریعت بحث می شود.
← عناوین سرفصل های کتاب
فهرست محتویات هر جلد، در پایان آن ذکر شده است.

پیشنهاد کاربران

بپرس