قمری بخاری حسن بن نوح

دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] «ابومنصور حسن بن نوح قمری ( کمره ای) بخاری» از نامدارترین پزشکان دولت سامانیان به شمار می آید. از زندگی این پزشک نامدار ایرانی اطلاع چندانی در دست نیست. تنها می دانیم که در سده چهارم هجری می زیسته است. واژه قمری معرب «کمری» است. کمری نیز صفت نسبی از «کمره»، یکی از روستاهای نزدیک بخارا بوده است.
بخاری تحصیلات خود را از بخارا آغاز کرد. وی در زمان امیرمنصور سامانی در بخارا به طبابت مشغول بوده و در اندرونی دربار امیر سامانی رفت و آمد داشته است.
وی هم دوره ابوبکر محمد بن زکریای رازی نیز بوده است. این دو بزرگوار در آثار خود، به آرای یکدیگر استناد کرده اند.
2- الادویه المفرده و المجموع الکبیر در شناخت و کاربرد داروها.
3- مقاله الاولی من کتاب البحران
4- المقاله الاولی من کتاب الحمیات

دانشنامه آزاد فارسی

قُمری بخاری، حسن بن نوح (قرن ۴ق)
از پزشکان مشهور عهد امیرمنصور سامانی. در بخارا به طبابت اشتغال داشت. هم عصر ابوعلی سینا و به قولی استاد وی بوده است. معروف ترین کتاب وی کتاب غنی و منی است. این کتاب در سه مقاله است: مقالۀ اول دربارۀ بیماری های حاد، مقالۀ دوم در علل ظاهری بیماری ها و مقالۀ سوم دربارۀ تب ها. قمری در کتاب مزبور کلیۀ بیماری ها و راه درمان آن ها را نوشته و همچنین اقوال پزشکان نامی را به اختصار آورده و نظرات محمد زکریای رازی را نیز در آن ذکر کرده است. از دیگر آثار وی عبارت اند از کتاب علل العلل، معالجات منصوری، مقاله ای در بحران، «رسالۀ فی علاج امراض الصدر»، «رسالۀ فی الحمیات»، «مقالۀ فی مرض الاستسقاء».

پیشنهاد کاربران

بپرس