قمری املی

لغت نامه دهخدا

( قمری آملی ) قمری آملی. [ ق ُ ی ِ م ُ ] ( اِخ ) سراج الدین. ازشاعران است. در احوال او اختلاف است. بعضی او را خوارزمی و بعضی جرجانی دانند و غالباً گویند آملی است. گویند با عمادی شهریاری و کمال اسماعیل و اقران ایشان معاصر بوده و مداحی سلطان غیاث الدین ملکشاه خوارزمی را مینموده و در هر حال طبع خوشی داشت. او راست :
سرافشان تیغ او در رزم همچون شمع در گرمی
زرافشان دست او در بزم همچون شاخ در سرما
سرشت طبع او با لطف همچون شیر با باده
سنان رمح او با خلق همچون خار با خرما.
( مجمع الفصحاء ج 1 ص 477 ).

فرهنگ فارسی

( قمری آملی ) سراج الدین از شاعران است . در احوال او اختلاف است . بعضی او را خوارزمی و بعضی جرجانی دانند و غالبا گویند آملی است . گویند با عمادی شهریاری و کمال اسماعیل و اقران ایشان معاصر بوده و مداحی سلطان غیاث الدین ملکشاه خوارزمی را می نموده و در هر حال طبع خوشی داشت .

دانشنامه اسلامی

[ویکی اهل البیت] قمری آملی. این صفحه مدخلی از اثر آفرینان است
(تو ح 580 ق)، شاعر، متخلص به قمری. اصل و مولد وی آمل بود. چون مداح خوارزمشاهیان بود به خوارزمی نیز مشهور است. در اوان جوانی برای تحصیل علم از مازندران بیرون رفته و ظاهراً مدتی در ری و شاید به خراسانی نیز سفر کرده باشد.
وی شاگرد امام فخررازی (م 606 ق) و معاصر با کمال الدین اسماعیل (م 636 ق) سیف الدین باخرزی، رفیع الدین لنبانی و عمادی شهریاری بود که یکدیگر را مدح نیز می کردند.
سراج مداح پادشاهانی چون غیاث الدین پیر شاه بن محمد خوارزمشاه و جلال الدین خوارزمشاه بود. او همچنین حسام الدین اردشیر بن کینخوار باوندی را که پایتختش در آمل بود، مدح کرد و در مدح او چندین قصیده و ترجیع بند و مسمط و قطعه دارد.
سراج یکی از استادان چیره دست شعر فارسی است که سخن او استادانه و بر شیوه ی شعرای بزرگ خراسان در قرن ششم هجری به ویژه انوری است. وی به دو زبان فارسی و عربی شعر می گفت و شاعری هجوگو و بذله پرداز بود. از آثار وی دیوان شعر، متجاوز از سیزده هزار بیت که قسمتی از آن متضمن خمرایت است؛ مثنوی «کارنامه».

پیشنهاد کاربران

بپرس