قم نامه

دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] قم نامه کتابی است به زبان فارسی، نوشته نویسنده معاصر سید حسین مدرسی طباطبایی درباره تاریخ شهر قم.
کتاب تشکیل شده، از یک مقدمه و هفت رساله یا گزارش در تاریخ شهر قم که یکی از آنها به عنوان ضمیمه مربوط به شهر دارالمومنین کاشان می گردد.
مولف در ابتدا، خلاصه گونه ای از مطالب کتاب را بدون هیچ گونه توضیحی در باب نحوه کار و نسخ مورد مراجعه و صحت و اصالت آنها آورده و تنها در باب رساله آخرین، یعنی جوابیه میرزای قمی متذکر شده که مسوده اصلی این رساله ضمن مجموعه ای از رسائل نویسنده در قم، و دو نسخه دیگر در دانشگاه و مدرسه آیت الله بروجردی در نجف است و نائب الصدر شیرازی در طرائق الحقائق بندی از این رساله را آورده و چند سطری درباره اش بحث و گفتگو کرده است.
اجمال معرفی این رسالات بدین قرار است:
مقاله اول، تحت عنوان «خاندان صفی» نوشته ای است، تحقیقی در باب حکومت این خاندان در طی قرون هفتم و هشتم هجری بر شهر قم و چنانکه خود مولف متذکر شده است، خاندان مقتدر و حاکم قم، خاندان صفی بود که دو قرن، از میانه قرن هفتم تا دومین دهه قرن نهم در این شهر نفوذ و عظمتی داشته و از موقعیت اجتماعی برخوردار بوده و افرادی از آن میان در فاصله سال های 736-815ق. در قم و مضافات آن با اقتدار و به استقلال فرمانروایی داشته اند. نیای بزرگ این خاندان «علی صفی» از بزرگان قم در قرن هفتم بوده است. و سپس می پردازد به ذکر امرای این خاندان که به ترتیب عبارت بودند از: خواجه تاج الدین علی اصیل، خواجه علی صفی، خواجه محمود قمی، خواجه اصیل الدین قمی، خواجه ابراهیم، خواجه محمد که آخرین ایشان و نهایت به سال 815ق. فرمانروایی هشتاد ساله ایشان با کشته شدن وی به دست اسکندر فرزند عمر شیخ و نواده تیمور برچیده شد.

[ویکی فقه] قم نامه (کتاب). قم نامه کتابی است به زبان فارسی، نوشته نویسنده معاصر سید حسین مدرسی طباطبایی درباره تاریخ شهر قم.
کتاب تشکیل شده، از یک مقدمه و هفت رساله یا گزارش در تاریخ شهر قم که یکی از آنها به عنوان ضمیمه مربوط به شهر دارالمومنین کاشان می گردد.
گزارش محتوا
مولف در ابتدا، خلاصه گونه ای از مطالب کتاب را بدون هیچ گونه توضیحی در باب نحوه کار و نسخ مورد مراجعه و صحت و اصالت آنها آورده و تنها در باب رساله آخرین، یعنی جوابیه میرزای قمی متذکر شده که مسوده اصلی این رساله ضمن مجموعه ای از رسائل نویسنده در قم، و دو نسخه دیگر در دانشگاه و مدرسه آیت الله بروجردی در نجف است و نائب الصدر شیرازی در طرائق الحقائق بندی از این رساله را آورده و چند سطری درباره اش بحث و گفتگو کرده است. اجمال معرفی این رسالات بدین قرار است:
← مقاله اول
کتاب؛ مشتمل است بر پاورقی هایی به قلم مولف و در پایان کتاب سه دسته فهرست؛ شامل نام کسان و جایگاه ها و کتب مذکور آمده است.

پیشنهاد کاربران

بپرس