قلعه غلام عبدالله، روستایی از توابع بخش مرکزی شهرستان لامرد در استان فارس ایران است. وجه تسمیه و پیشینیه این روستا در حدود ۱۲۵۰ ه . ش توسط فردی بنام غلام عبدالله بنا نهاده شد. بقایای این قلعه تاریخی و باستانی هنوز در این روستا قابل رویت می باشند . ساکنان این روستا اصالتا زنگنه ای می باشند که منشا خروج آن ها از کرمانشاه می باشد. نسب ساکنان این روستا به محمد مهمدشاه پسر قنبر پسر مصطفی بک به ترتیب زیر می باشد: غلام عبداله علی نقی قائد عبدالعلی قائد بهزاد محمد مهمدشاه زنگنه در آن زمان پس از چیرگی ارتش ایران بر عثمانی و درگیری های پراکنده اقوام در گوشه هایی از ایران بزرگ شاه اسماعیل را برآن داشت که قوم غیور و جنگجوی زنگنه را در نواحی مختلفی از ایران از جمله نوار مرزی بگمارد که جد بزرگ زنگنه های منطقه لامرد کنونی به این منطقه آمد . پس از مهاجرت به این دیار و سکنی گزیدن با رنجهای بسیاری عجین گردیده از جمله اذیت و آزار تراکمه ای ها شدند. ابتدا در مکانی بنام زنگنه کهنه در غرب حوزه علمیه استقرار یافتند و سپس به قلعه کمارجی زنگنه در شمال شرقی زنگنه فعلی کوچ نمودند. قائد عبدالعلی زنگنه که ریاست قلاع مختلف را برعهده داشت و فردی با نفوذ و ثروتمند بود اراضی کمارجی را از شخصی بنام سهراب کمارجی که زرتشتی الاصل بودند خریداری نمود همچین اراضی سورغال، کهور سوخته، نیرایی از جبل اعلا تا رودخانه شور و اراضی خلیفه ها توسط ایشان خریداری شد. منطقه کمارجی روستای زنگنه ( که خاکسترها و خرابه های آن هنوز پیداست ) سکنی گزیدند پس از آن جهت امرار معاش و کشاورزی و نخلداری به سبخی کوچ کردند پس از آن با توجه به ساخت قلعه محمد مرشدی توسط ماسن ها به نیت تصرف اراضی غلام عبداله. ایشان شبانه و با همکارای فرزندان خود اقدام به ساخت قلعه نمودند و چندین خانوار در قلعه ی نوپای غلام عبداله سکونت یافتند. پس از آن در پی نزاعی کوتاه قلعه محمد مرشدی به تصرف غلام عبداله درآمد و ساکنان قلعه محمد مرشدی به برکه ماهبانو برگشتند.
درون این قلعه را اتاق های زیادی در بر می گرفت که هر خانواده در یک اتاق سکنی گزیدند که پس از مدتی و بر اثر بزرگتر شدن خانواده ها هر کدام خانه ای جداگانه در گوشه ای از محل کنونی روستا ساختند لازم به ذکر است که قدیمی ترین فیلمی که از کل شهرستان وجود دارد از این روستا و از عروسی حاج علی حسن زاده در سال 1353 گرفته شده است که این فیلم صامت می باشد . همچنین در زمان هشت سال دفاع مقدس و جنگ تحمیلی اکثر مردان و زنان این روستا نقش خود را ایفا نمودند که در این راه یک شهید بنام عباس نکوکار را نثار انقلاب کرده اند. حدود ۸۰ درصد از کسانی که توانایی رزم را داشتند نیز به جبهه ها اعزام شدند که نقش همه این عزیزان به نوعی بارز بوده است .
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلفدرون این قلعه را اتاق های زیادی در بر می گرفت که هر خانواده در یک اتاق سکنی گزیدند که پس از مدتی و بر اثر بزرگتر شدن خانواده ها هر کدام خانه ای جداگانه در گوشه ای از محل کنونی روستا ساختند لازم به ذکر است که قدیمی ترین فیلمی که از کل شهرستان وجود دارد از این روستا و از عروسی حاج علی حسن زاده در سال 1353 گرفته شده است که این فیلم صامت می باشد . همچنین در زمان هشت سال دفاع مقدس و جنگ تحمیلی اکثر مردان و زنان این روستا نقش خود را ایفا نمودند که در این راه یک شهید بنام عباس نکوکار را نثار انقلاب کرده اند. حدود ۸۰ درصد از کسانی که توانایی رزم را داشتند نیز به جبهه ها اعزام شدند که نقش همه این عزیزان به نوعی بارز بوده است .

wiki: قلعه غلام عبدالله