قلعه دزک

دانشنامه عمومی

قلعه دزک (بلقیس). قلعه دزک ( بلقیس ) مربوط به دوره قاجار است و در شهرستان سراوان، بخش مرکزی، روستای دزک واقع شده و این اثر در تاریخ ۱۶ شهریور ۱۳۸۳ با شمارهٔ ثبت ۱۱۰۹۵ به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. [ ۱]
این قلعه که دارای معماری بومی است از خشت و گل ساخته شده و در گذشته محل اقامت و حکمرانی علی محمدخان پدر دوست محمدخان بارکزایی بوده است و در سال ۱۳۰۷ ه‍. ش با لشکرکشی قوای رضاشاه توسط قشون دولتی به تصرف درآمده است و در این محل با درگیری بین قوای نظامی و نیروهای تحت امر دوست محمدخان، سرهنگ باقرآقاخان داورپناه به وسیلهٔ یکی از اسرا کشته می شود و از آن موقع این محل بنام داورپناه نامیده می شود. [ ۲]
عکس قلعه دزک (بلقیس)
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

قلعه دِزَک، قلعه ای در روستای دزک که در استان چهارمحال و بختیاری قرار دارد. این قلعه، افراد مهمی را که در امورات مملکتی نفوذ و قدرت زیادی داشتند در خود جای داده است از جمله وحید دستگردی و علی اکبر دهخدا که پس از استبداد صغیر جهت کناره گیری از سیاست به این قلعه پناه برد.
...
[مشاهده متن کامل]

این قلعه که در حال حاضر ۲۰/۵۰۷۶ مترمربع وسعت دارد در سال ۱۲۹۲ قمری به دستور امیر مفخم بختیاری بنا شد. قلعهٔ دزک در دوران حیات امیر مفخم به پسر بزرگ او، فتحعلی خان سردار معظم واگذار شد. از جمله افراد معروفی که در این قلعه به دنیا آمدند، تیمور بختیار است.
این قلعه امروزه به منظور استفاده بهتر از فضای موجود در کاخ قلعه دزک، موزه پوشاک در طبقه دوم و موزه سنگ استان چهارمحال و بختیاری در حیاط کناری این مجموعه تاریخی فرهنگی راه اندازی شده است. در بخش موزه سنگ، سنگ هایی از دوره صفویه تا قاجار به نمایش گذاشته شده است. همچنین در این موزه، تصاویری از نمونه های پوشاک بختیاری ها در قدیم نیز به نمایش گذاشته شده است.
این قلعه در حال حاضر در اختیار سازمان میراث فرهنگی و گردشگری می باشد، که یکی از نقاط گردشگری استان چهارمحال و بختیاری محسوب می گردد. در این قلعه، تعدادی از فیلم های تاریخی ساخته شده است و هر ساله گروه های زیادی از این قلعه دیدن می نمایند.
این بنای تاریخی که شامل دو طبقه است، اگر چه در ابتدا به قصد یک قلعه با استحکامات نظامی ساخته شد، اما بعدها با تزییناتی که در آن صورت گرفت و طراحی که در داخل اتاق ها انجام شد، در داخل کاملا شکل کاخ به خود گرفت. بنابراین به نوعی می توان آن را کاخ قلعه نامید. طبقه اول قلعه دارای یک هشتی ورودی در وسط است که از دو طرف به محوطه بزرگ قلعه منتهی می شود. در دو طرف هشتی چهار ایوان است که دو تا از ایوان ها رو به شمال و دوتای دیگر به طرف جنوب قرار گرفته اند. در ایوان های ورودی و شمالی طبقه اول، ستون های گچ بری شده ای دیده می شود، که با نقوش حصیری شکل، بر روی تیرهای چوبی ساخته شده اند.
طبقه دوم قلعه که از ایوان های شمالی دو طرف هشتی به آن وارد می شوند، ابتدا از راه پله ها وارد محوطه بزرگ به نام حوضخانه می شود. اتاق های طبقه دوم دارای دو ایوان مجزا از هم در شمال و سه ایوان متصل به هم سراسری در جنوب است که دو اتاق سه دری در ایوان های شمالی باز و دو اتاق سه دری قرینه در ایوان سراسری جنوب باز می شود و در وسط اتاق های سه دری جنوبی، سالن بزرگ پنج دری موسوم به دیوانخانه یا سفره خانه قرار دارد. اتاق آیینه در جوار آن قرار گرفته است. دو اتاقک به نام گوشواره در دو طرف اتاق آیینه است. بنای قلعه با توجه به آب و هوای منطقه، مشرف به بیشه های منتهی به کوهستان و به سمت قبله بنا شده است.

قلعه دزکقلعه دزکقلعه دزکقلعه دزکقلعه دزکقلعه دزک
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/قلعه_دزک

بپرس