قلعه بالاحصار

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] بالاحصار، قلعه ای با وضع سوق الجیشی در افغانستان، متعلّق به پیش از اسلام است.
این قلعه که به کهندژ یا قلعه کابل نیز معروف است، در قسمت جنوب شرقی کابل بین Ó ۴۸، Å ۱۰، ْ۶۹ طول شرقی و Ó ۱۸، Å ۳۰، ْ۳۴ عرض شمالی قرار دارد و بقایای آن در جنوب غربی بر روی کوههای شیردروازه و آسِمایی و در جنوب شرقی بر روی تپه زمرد واقع است.

بالاحصار پیش از اسلام
قدمت قلعه بدرستی مشخص نیست، گویا پیش از احداث هرگونه قلعه و حصاری در محل بالاحصار فعلی، معبدی بودایی در آن جا وجود داشته که بقایای آن هنوز هم برجاست.
اما تاریخ بنای اولیه قلعه ظاهراً به حدود یک قرن و نیم پیش از اسلام، یعنی به دوره هَیاطِله می رسد.
در این دوره بر روی کوهها دیوارهایی وجود داشته که یقیناً برای محافظت از حصار و قلعه ای بوده است.

بالاحصار در دوره اسلامی
← از آغاز تا زمان صفّاریان
...

دانشنامه عمومی

قلعه بالاحصار (کابل). بالاحصار نام قلعه ای رزمی باستانی در شهر کابل در خراسان باستان افغانستان امروزی است.
تاریخ ساخت این قلعه به حدود قرن ۵ میلادی می رسد. [ ۱] این دژ یا دیوار/حصار در حدود سه قرن ( از قرن دوم تا پنجم مسیحی ) آبادی روی پشته بالاحصار به شکل اثر مذهبی ساخته شده که نقاط مجاور می توان آن را نیایشگاه بودائی خواند که احتمالاً بعید نیست که شالوده اولین قلعه جنگی در همین زمان بدست یکی از شاهان هپتالی ( هون ) بوده باشد. قلعه ای است که بر فراز تپه ای در دامنه کوه شیر دروازه در جنوب شرق شهر کابل ساخته شده است. [ ۲]
این قلعه توسط بابر، بنیانگذار امپراتوری مغول، در سال ۱۵۰۴ محاصره و فتح شد. پس از اینکه اکبر کبیر جانشین پدرش شد و حکومت خود را بر کابل تثبیت کرد، بالاحصار اقامتگاه اصلی صوبه دار ( والی ) کابل شد. [ ۳]
تیمورشاه که پایتخت افغانستان را از قندهار به کابل انتقال داد و در بالاحصار کابل جاگزین شدند. تا عصر سلطنت امیر عبدالرحمن پایتخت در همان جا بود.
بالا حصار به دلیل اهمیت استراتژیک و قدمت تاریخی اش یک مکان دارای ارزش تاریخی است. این بنا شاهد جنگ های خونین بوده است. در جنگ اول افغانستان انگلیس ( ۱۸۳۹ – ۱۸۴۲ ) و جنگ دوم افغانستان و انگلیس ( ۱۸۸۰–۱۸۷۸ ) و بعد در زمان حکومت های چپی افغانستان این قلعه به عنوان مرکز مهم رزمی استفاده می شد. حتی یکی از مبارزه رزمی ضدانقلاب بر ضد دولت چپی افغانستان نیز از همین قلعه آغاز شد که به قیام بالاحصار مشهور است. در سال های اخیر نیز نیروهای ناتو در این قلعه جابجا بودند. [ ۲]
پس از کودتای رزمی خلقی های طرفدار خط شوروی در ۷ ثور ۱۳۵۷ و آغاز مبارزه ناراضیان بر ضد رژیم چپگرا، مبارزه مسلحانه و قهرآمیز از بالاحصار آغاز گردید که در تاریخ به نام «قیام بالاحصار» مشهور است. این قیام به وسیله «گروه انقلابی خلق های افغانستان به پشتیبانی غرب بخاطر ضد شوروی کهنه» ( که بعدها به نام سازمان رهایی افغانستان تغییر نام داد ) و پنج حزب و سازمان ملی و اسلامی دیگر از جمله «حرکت اسلامی افغانستان ساخت عربستان و پاکستان» به تاریخ ۱۴ اسد ۱۳۵۸ به راه افتاد اما به سختی سرکوب و بخون نشست. ده ها تن از قیام کنندگان کشته شدند و تعدادی نیز دستگیر و بعداً در زندان پلچرخی اعدام گردیدند. از جمله رهبران این قیام گل احمد بود که جان باخت.
عکس قلعه بالاحصار (کابل)عکس قلعه بالاحصار (کابل)عکس قلعه بالاحصار (کابل)عکس قلعه بالاحصار (کابل)عکس قلعه بالاحصار (کابل)عکس قلعه بالاحصار (کابل)
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

بپرس