قطعنامه ۵۹۸ شورای امنیت

دانشنامه آزاد فارسی

قَطْعْنامۀ ۵۹۸ شورای امنیّت
قطعنامۀ مصوب تیر ۱۳۶۶/ ژوئیۀ ۱۹۸۷ شورای امنیت سازمان ملل در حل وفصل جنگ هشت سالۀ عراق علیه ایران . با طولانی شدن جنگ های ایران و عراق ، سازمان ملل متحد سیاست فعال تری در پیش گرفت و با صدور قطعنامه های ۵۸۲ و ۵۸۸، خواستار پایان جنگ و حل اختلافات عراق و ایران شد. اما این قطعنامه ها از سوی دولت ایران به سبب ناعادلانه بودن آن ، پذیرفته نشد. تا آن که قطعنامۀ ۵۹۸ در ۲۹ تیر ۱۳۶۶/۲۰ ژوئیۀ ۱۹۸۷ به تصویب شورای امنیت سازمان ملل رسید؛ در این قطعنامه ، ضمن دعوت از دو کشور برای پایان دادن سریع جنگ، سازمان ملل آمادگی خود را جهت اعزام هیئتی بی طرف برای شناسایی مقصر اصلی جنگ اعلام داشت . عراق گرچه متجاوز بود، اما فوراً این قطعنامه را پذیرفت ، ولی دولت ایران موضع آشکاری در برابر آن اتخاذ نکرد. بدین ترتیب، فشار بین المللی بر ایران تشدید شد. از اوایل بهار ۱۳۶۷، حملات گستردۀ نظامی عراق در جبهه های جنگ معادلات گذشتۀ نظامی را برهم زد و با توجه به امکانات نظامی و اقتضائات سیاسی ملی ، منطقه ای و جهانی ، دیگر امکان ادامۀ نبرد، چون گذشته، برای ایران فراهم نبود. از این رو، با موافقت امام خمینی (ره) در ۲۶ تیر ۱۳۶۷ / ۱۷ ژوئیۀ ۱۹۸۸، سفیر دائم ایران در سازمان ملل ، نامۀ ریاست جمهوری وقت ایران ، سیدعلی خامنه ای ، را مبنی بر پذیرش قطعنامۀ ۵۹۸ به اطلاع شورای امنیت سازمان ملل رساند و امام نیز خود طی پیام مهمی با ذکر دلایل جمهوری اسلامی بر ادامۀ جنگ ، پذیرش قطعنامه را اعلام داشت (۲۹ تیر ۱۳۶۷).

پیشنهاد کاربران

قطعنامه ۵۹۸ شورای امنیت سازمان ملل در ۲۹ تیر ۱۳۶۶، برای پایان دادن به جنگ ایران و عراق صادر شد. این قطعنامه برخلاف قطعنامه های قبلی ذیل فصل هفت منشور ملل متحد ( اصول ۳۹ و ۴۰ ) صادر شد یعنی موجب تحریم اقتصادی یا حمله نظامی قدرت های جهانی علیه کشور متخلف می شد. متن آن با قطعنامه های قبلی تفاوت داشت. موضوع «مسئولیت منازعه» برای اولین بار در آن مطرح شده بود که همان «تعیین متجاوز» مورد نظر ایران بود. البته قطعنامه تمام خواست های ایران را تأمین نمی کرد زیرا ایران اصرار داشت اول متجاوز تعیین شود و بعد قطعنامه را بپذیرد در حالی که شورای امنیت این شرط را قبول نداشت ( تعیین متجاوز نهایتاً بعد از جنگ کویت و در شرایطی صورت گرفت که عراق حمایت غرب را از دست داده بود ) . قطعنامه دو روز بعد از سوی عراق پذیرفته شد، ولی حدود یکسال بعد در ۲۷ تیر ۱۳۶۷ از سوی ایران پذیرفته شد. سید روح الله خمینی در ۲۹ تیر ۱۳۶۷ در پیامی قبول آن را به «نوشیدن جام زهر» تشبیه کرد. عراق که در این وقت در موقعیت بهتر نظامی بود به حمله ادامه داد و مجدداً داخل خاک ایران شد اما موفقیتی به دست نیاورد و جنگ در ۲۹ مرداد ۱۳۶۷ پایان یافت.
...
[مشاهده متن کامل]

مفاد قطعنامه ۵۹۸ شورای امنیت که در تاریخ ۲۰ ژوئیه ۱۹۸۷ بیان شد به شرح زیر است:
در ۲۰ ژوئیه ۱۹۸۷، با ابراز نگرانی عمیق از اینکه با وجود درخواستهایش برای آتش بس منازعه بین جمهوری اسلامی ایران و عراق، با تلفات سنگین تر انسانی و ویرانی های بیشتر همچنان ادامه دارد، با ابراز تاسف از آغاز و ادامه این منازعه، همچنین با ابراز تاسف از بمباران مراکز کاملاً مسکونی غیرنظامی، حمله به کشتی های بی طرف و هواپیمایی مسافربری، نقض حقوق بین المللی دربارهٔ بشر دوستی و سایر حقوق مربوط به درگیری های مسلحانه، و به ویژه به کار بردن سلاح های شیمیایی که برخلاف تعهدات مذکور در پروتکل ۱۹۲۵ ژنو می باشد، با ابراز نگرانی عمیق از اینکه تشدید و گسترش بیشتر منازعه ممکن است وقوع یابد با اتخاذ تصمیم پایان دادن به کلیه عملیات نظامی بین ایران و عراق و با اعتقاد به اینکه منازعه بین ایران و عراق باید به نحو جامع، عادلانه، شرافتمندانه و پایدار حل شود، با یادآوری مجدد مقررات منشور ملل متحد، و به ویژه تعهد کلیه کشورهای عضو که اختلافات بین المللی خود را از راه های مسالمت آمیز و به گونه ای که صلح و امنیت بین المللی و عدالت دچار مخاطره نگردد، حل نمایند. با احراز این که نقض صلح در مورد منازعه بین ایران و عراق وجود دارد، با اقدام بر اساس مواد ۳۹ و ۴۰ منشور ملل متحد؛

قطعنامه ۵۹۸ شورای امنیت
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/قطعنامه_۵۹۸_شورای_امنیت

بپرس