قصرشیرین

/qasreSirin/

برابر پارسی: کاخ شیرین

معنی انگلیسی:
qasr-e shirin

لغت نامه دهخدا

قصرشیرین. [ق َ رِ شی ] ( اِخ ) این شهر منسوب است به شیرین زن پرویز کسری که از زیباترین زنان جهان بود. ایرانیان میگفتند برای پرویز سه چیز است که برای هیچیک از شاهان قبل و بعد نبوده و نخواهد بود: اسب وی شبدیز و زن وی شیرین و خنیاگر وی باربد. در سبب بنای این شهر گویند پرویز که در کرمانشاه اقامت داشت دستور داد که برای وی باغی به مساحت دو فرسنگ در دو فرسنگ احداث کنند و در آن همه گونه وحوش و طیور فراهم آورند و هزار کس بر آن گماشت. پس از هفت سال که از بنای آن فراغت یافتند از باربد خواننده خواستند که شاه را از آن آگاه سازد. وی سرودی به نام باغ نخجیران ساخت و آن را در حضور شاه خواند، چون شاه از باده مست شد و از شنیدن آواز باربد به طرب آمد شیرین را گفت که از من چیزی بخواه ، شیرین گفت آرزوی من آن است که در این باغ دوجوی سنگی ساخته شود و در آنها شراب جریان یابد و درمیان آن دو برای من قصری بنیاد کنی که در سراسر کشور مانند آن نباشد، شاه که از باده مست بود گفت چنان کنم و سرانجام به قول خود وفا کرد. ( معجم البلدان ).
شهر کوچک قصرشیرین در 735 هزارگزی طهران و 21 هزارگزی مرز ایران و عراق کنار رودخانه الوند واقع شده. مختصات جغرافیایی آن به شرح زیر است : طول 45درجه و 35 دقیقه ، عرض 34 درجه و 31 دقیقه. ارتفاع از سطح دریا 326 متر. اختلاف ساعت با طهران 24 دقیقه و30 ثانیه است ( طهران ساعت 12، قصرشیرین ساعت 11 و 35 دقیقه و 30 ثانیه ). ضمناً طهران 824 گز از قصرشیرین بلندتر است. قصرشیرین به واسطه موقع سیاسی و اقتصادی و واقع شدن در مسیر بزرگترین راه عربستان و فلات مرکزی ایران از ازمنه قدیم دارای اهمیت بوده و بسیاری از سلاطین قدیم در احیاء و آبادی آن اقدام نموده اند، مخصوصاً در عصر خسروپرویز این شهر بسیار آباد و مدتی مقر زمستانی آن سلطان بوده است. در دوره صفویه نیز بناهای معتبری مانند رباط و مسجد در آن بنا گردیده ، از آن به بعد به واسطه ضعف حکومت مرکزی و مخصوصاًجنگ بین الملل اول مانند سایر نقاط غرب رو به ویرانی گذاشت. در زمان رضاشاه نهری از رودخانه الوند برای شهر منشعب گردید که کاملاً مسلط به شهر شده و گنجایش 23 سنگ آب دارد. خیابانها احداث و بناهای دولتی در آن بنا گردید. گرچه مانند سایر اقدامات به پایان نرسید ولی بااین حال شهر قصرشیرین از شهرهای غرب آبادتر و پاکیزه تر است. خیابانی که منتهی به جاده کرمانشاه میگردد خیابان مدائن نامیده شده ، از فلکه مرکزی آن خیابان شاهپور ( سابق ) منشعب در دویست گزی رودخانه به میدان خسرو میرسد، سپس از میدان مذکور در موازات رودخانه تا منبع آب ادامه می یابد و به خیابان خسرو مشهور است. از مقابل منبع آب خیابانی که شیرین نام داشت از مقابل فرمانداری گذشته به پل رودخانه الوند و راه شوسه نفت شاه منتهی میگردد.بیشتر بخوانید ...

فرهنگ فارسی

این شهر منسوب است بشیرین زن پرویز کسری که از زیباترین زنان جهان بود . ایرانیان میگفتند برای پرویز سه چیز است که برای هیچیک از شاهان قبل و بعد نبوده و نخواهد بود .
۱ - شهرستانی است که از شمال شرقی به بخش ثلاث ( کرمانشاهان ) از جنوب به بخش چوار ( ایلام ) از مشرق به بخش گیلان و کرند ( شاه آباد ) از مغرب و شمال بکشور عراق محدود است و آن شمال بکشور عراق محدود است و آن شامل بخش های سومار و سرپل ذهاب و بخش مرکزی است . جمع قرای آن ۴۵ و جمعیت ۱٠۱۹٠۲ تن است . ۲ - شهر قصر شیرین مرکزشهرستان حدود ۲۳۲۲۴ تن سکنه . در اطراف آن خرابه هایی است منسوب به خسروپرویز. قصر شیرین کنار الوند رود سر شاهراه تجارتی تهران به کرمانشاه و بغداد قرار دارد .

پیشنهاد کاربران

در پارسی " کاخ شیرین" : برابر تاریخ ایران در زمان ساسانیان ( نوشته کریستین سن ) خسرو جوان ساسانی پیش از تاجگذاری و شورش بهرام چوبین با شیرین ارمنی آشنا شد و در پی زناشویی برآمد ولی مرگ پدر و پس از آن شورش
...
[مشاهده متن کامل]
بهرام چوبین و رخداد های دیگر این پیوند به درازا کشید از اینرو وی برای شیرین در نزدیکی کرمانشاه کاخی ساخت که به کاخ شیرین و تازی آن قصر شیرین نام گرفت، داستان فرهاد و شیرین نیز از همین جا آغاز گردید.

بپرس