قصب السبق

لغت نامه دهخدا

قصب السبق. [ ق َ ص َ بُس ْ س َ ] ( ع اِ مرکب ) به فاصله بعید یک نی به سرزمین استاده میسازند و سواران از دور به اتفاق یکدیگر به سوی آن نی یکبارگی اسبان دوانند اول کسی که از جمله سواران سبقت نموده آن نی را از همه پیشتر بردارد در همه سواران معززو ممتاز میگردد و از همه نقد مشروط میگیرد. ( غیاث اللغات ). در عرب رسم است که پیکان نی را به زمین فروکنند و دو کس با هم گرو بسته اسپ را بتازند، هرکه آن نی را به نیزه از زمین کنده پیش بیندازد او برده باشد. و قصب ْ نی و سبق ْ پیشدستی. ( آنندراج ) :
از ماه چهره ام قصب السبق برده بود
وَاکنون چو تار نوری گشته ست پیکرم.
کمال اسماعیل ( از آنندراج ).

فرهنگ فارسی

( اسم ) ۱- نیی که در انتهای مسیر مسابقه اسب سواری نصب کنند و سوراران از مبدا باتفاق یکدیگر بسوی آن اسب تازند . اول کسی که که آن نی را بردارد برنده مسابقه شناخته میشود . یا قصب السبق بدن . ۱ - سبقت گرفتن در مسابقه اسب دوانی ۲ - پیش افتادن سبقت گرفتن : دوستی از جمله حمله علم ... که در عیون علوم و فنون آداب از اکفار و اقران قصب السبق برده بود .... یا قصب السبق ربوندن . ۱ - سبقت گرفتن در مسابقه اسب دوانی ۲ - پیش افتادن سبقت گرفتن : در آن میدان که سه طفب بنان را برنی پاره سواری کردی قصب السبق براعت از همه بربودی .
که بفاصله بعید یک نی بسرزمین استاده میسازند و سواران از دور باتفاق یکدیگر بسوی آن نی یکبارگی اسبان دوانند اول کسی که از جمله سواران سبقت نموده آن نی را از همه پیشتر بر دارد در همه سواران معزز و ممتاز میگردد و از همه نقد مشروط میگیرد .

فرهنگ عمید

نیی که در مسابقۀ اسب دوانی در انتهای مسیر قرار می دادند و هریک از سواران که زودتر به آن می رسید و نی را برمی داشت، برندۀ مسابقه شناخته می شد.

پیشنهاد کاربران

بپرس