قسم های قران

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] قسم های قرآن. قسم های قرآن به سوگندهای یادشده در قرآن اطلاق می شود.
یکی از معارف بزرگ قرآن، سوگندهای آن است. عظمت سوگندهای قرآن در صورتی روشن می شود که بدانیم عرب جاهلی در دوران نزول قرآن به شراب ، آلات موسیقی ، چشم و ابروی معشوقه خود و… زیاد سوگند یاد می کرد؛ درحالی که در چهل موردی که قرآن سوگند یاد کرده، علاوه بر قسم به ذات پروردگار، به موضوعاتی همچون قرآن، نفس، خورشید ، ماه ، آسمان ، زمین ، روز ، شب ، قلم و… سوگند یاد شده و خود این سوگندها فکر بشر را به مطالعه و بررسی عظمت آن ها متوجه کرده است. جا دارد قرآن درباره سوگندهای خود بگوید: (وانه لقسم لو تعلمون عظیم)؛ «و این سوگندی است بسیار بزرگ، اگر بدانید»
فلسفه سوگندهای قرآن
گفته اند اگر قسم برای مؤمن است، مؤمن که به مجرد خبر دادن و شنیدن سخنان خدا، بدون قسم هم آن را تایید می کند؛ اگر سوگند برای مسلمان شدن کافر باشد، که سودی برایش ندارد؛ پس فلسفه سوگندهای قرآن چیست؟در جواب گفته اند قرآن به زبان عربی است و عرب ها عادت داشتند قسم یاد کنند؛ به ویژه در جایی که می خواستند چیزی را تاکید کنند.برخی گفته اند خداوند برای اتمام حجت و تاکید آن حجت سوگند یاد می کند. همچنین حکم از دو راه «شهادت» یا «قسم» قطعی می شود و خداوند هر دو را در قرآن آورده است.
سخن خداوند درباره شهادت و قسم
خداوند درباره شهادت می فرماید: (شهد الله انه لا اله الا هو والملائکة واولوا العلم)؛ خدا گواهی دهد جز ذات اقدس خود خدایی نیست، و فرشتگان و دانشمندان نیز به یکتایی او گواهی دهند». درباره قسم نیز می فرماید: (قل ای وربی انه لحق)؛ «ای رسول ما! بگو آری! قسم به خدای من! همه وعده ها حق است».

پیشنهاد کاربران

بپرس