قرابادین

/qarAbAdin/

معنی انگلیسی:
pharmacopoeia

لغت نامه دهخدا

قرابادین. [ ق َ ] ( معرب ، اِ ) علم به ماهیت و خواص ادویه مفرده و مرکبه . ( ناظم الاطباء ). || هوالادویةالمرکبة و قیل هو معرب کرابادین. ( بحر الجواهر ).

فرهنگ فارسی

کلمه یونانی، علم به خواص ادویه وگیاههای دارویی

فرهنگ عمید

۱. علمی که به شناخت خواص ادویه و گیاهان دارویی می پردازد.
۲. کتابی که به خواص ادویه و گیاهان دارویی می پردازد.

دانشنامه آزاد فارسی

قَرابادین
(یا: قراباذین) از اصل سریانی مأخوذ از گرافیدیون به معنای رسالۀ کوچک. در میان مسلمانان بخشی از علم طب که دربارۀ اجزای داروها و ترکیبات هرکدام بحث می کند و نیز عنوان کتاب ها و رسالاتی که در زمینۀ شناخت داروها و ترکیبات هرکدام نوشته شده است. در آغاز دورۀ اسلامی تعلیم قرابادین بخشی از علم طب به شمار می رفت، ولی اندک اندک با افزایش انواع داروها، قرابادین از طب جدا شد و افرادی فقط در زمینه قرابادین متخصص شدند. اولین قرابادین دورۀ اسلامی، قرابادین شاپور بن سهل بود. قرابادین های دیگر عبارت اند از قرابادین ابن تلمیذ، رازی و قلانسی، ماسویه ماردینی، و بخش اقراباذین در ادویه مرکبۀ کتاب قانون ابن سینا.

پیشنهاد کاربران

قرابادین ( عربی شدهٔ واژه یونانی graphidion ) ، یا داروسازی یکی از مباحث اصلی در پزشکی سنتی است. لزوم داروسازی زمانی بیشتر احساس می شود، که داروی تکی نتواند بیماری را معالجه نماید، یا شخصی چند بیماری داشته باشد. در این صورت ممکن است یک داروی ساده نتواند بیمار را معالجه نماید. البته اگر یک داروی تکی پیدا شود که به تمامی نیازهای بیمار پاسخ دهد و بیمار و بیمارها را کفایت نماید، بهتر است با همان داروی تکی معالجه گردد و از بکار بردن داروهای مرکب پرهیز شود.
...
[مشاهده متن کامل]

‍‍
هو علم مرکبات العقاقیر و بیان کیفیة ترکیبها.
داروهای مرکب با نام های:
۱ - معجون ۲ - گوارشی ۳ - شراب ۴ - رب ۵ - قرص ۶ - شیاف چشمی ۷ - سرمه ۸ - ایارج ۹ - کفلمه ۱۰ - تریاق ۱۱ - حبّ ۱۲ - مفرح ۱۳ - سنون ۱۴ - لعوق ۱۵ - مربا ۱۶ - مرهم ۱۷ - غرغره ۱۸ - طبیخ ۱۹ - ماءالاصول ۲۰ - قی آور ۲۱ - مسکن ۲۲ - روغن ۲۳ - شیاف مقعدی ۲۴ - شیاف مهبلی ۲۵ - اطریفل
عرضه می شوند .
شاید داروی ساده و تکی، نیاز پزشک را در خصوص درمان بیمار برآورده می کند. اما مزه دارو طوری است که طبیعت آن را برنمی تابد، و معده از قبول آن اجتناب می نماید. ترکیب داروهای دیگری که هم کمک کار داروی اصلی باشد، و هم باعث اصلاح مزه آن گردد، لازم و ضروری است.
در بحث داروسازی پزشکی سنتی، رسیدن دارو به اندام هدف بایسته است. چون اگر این امر محقق نگردد و دارو قبل از رسیدن به اندام در اثر هضم و مخلوط شدن با غذا و . . . اثر خود را از دست بدهد، دیگر تأثیر مورد نیاز را نخواهد داشت. از این جهت لزوم داروهای مرکب، داروهایی که داروی اصلی را تا اندام هدف بدرقه نماید، بسیار حایز اهمیت است.
داروهای تکی و ساده ای هستند که انتظار پزشک را در درمان برآورد می کنند ولی در رسیدن به اندام هدف تاخیر دارند. برای مثال: قرص کافور که برای حرارت مزاج قلب تجویز می شود، در رسیدن به اندام هدف تاخیر دارد. زعفران کار سرعت بخشیدن به قرص کافور را انجام می دهد، و همین که قرص کافور به قلب رسید، زعفران از او جدا می شود.
داروهایی هستند که در تأثیربخشی و درمان بیماری، مؤثر و کافی هستند، ولی بسیار تند و تیز عمل می منند و فوراً از محل اندام هدف عبور کرده و فاصله می گیرند. باید برای تأثیردهی مطلوب این داروها، از سرعت آن ها کاسته شود. اکثر داروهای بازکننده انسدادها این چنین هستند و سرعت زیادی دارند. برای این مورد می توان تخم ترب را در داروهای بازکننده انسداد کبدی مثال آورد. تخم ترب باعث تاخیر داروی ضد انسدادی در مبد شده و در این تاخیر، دارو کارش را در کبد انجام خواهد داد.

قرابادین
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/قرابادین
هو
از علوم وابسته به صیدنه یا صیدله یا داروشناسی سنتی میباشد و موضوع آن داروهای ترکیبی هست.
قربادین یا قراباذین کبیر.
الصیدنه فی الطب ابوریحان بیرونی.

بپرس