قبله یابی

دانشنامه عمومی

قبله یابی علمی است مربوط به تعیین جهت قبلهٔ یک نقطهٔ جغرافیایی ( جهت عبادات و مناسک اسلامی و استفاده در مکان های عمومی مانند مساجد و … )
در روش محاسباتی با داشتن طول و عرض جغرافیایی خانه کعبه و مکان دیگر، به محاسبه زاویه بین خط واصل دو نقطه و امتداد شمال جنوب با استفاده از روابط مثلثات کروی می پردازند.
قبله یا نمازسوی را از راه های گوناگونی می توان یافت:
قبله نما: دقیق ترین روش تعیین قبله، به وسیله قبله نماست، که آن هم با یک قطب نما انجام می گیرد.
• قطب نما: هرگاه با قطب نما جهت شمال را مشخص کردیم، و با نقشه اختلاف زاویهٔ جهت قبله با قطب را اندازه گیری نمودیم - مطابق شکل - می توانیم جهت قبله را به صورت تقریبی بیابیم. این روش به دلیل در نظر نگرفتن انحنای زمین می تواند بسیار نادقیق باشد؛ مثلاً در آمریکای شمالی جهت قبله به سمت شمال یا شمال شرقی است، در صورتی که این روش جهت جنوب شرقی را نشان خواهد داد.
• سایه روزانهٔ شاخص: در هر نقطه کره زمین هر روز زمان خاصی سایه شاخص به سمت قبله امتداد پیدا می کند که گاه توأم با جدول تعیین اوقات شرعی محاسبه می شود.
محراب مسجد: محراب مساجد به طرف قبله است. در نمازخانه ها هم معمولاً جهت قبله با پیکانی مشخص شده است.
• قبرستان: مرده را در قبر روی دست راست، به سمت قبله می خوابانند. پس اگر شما طوری ایستاده باشید که نوشته های سنگ قبر را به درستی می خوانید، سمت چپ تان قبله است.
• دستشویی: از آن جا که شرعاً قضای حاجت رو به قبله نباید باشد، معمولاً در مناطق مسلمان نشین که مستراح ها را متقاطع قبله می سازند می تواند کمک کار باشد.
• نقشه با دانستن جهات جغرافیایی محل، به کمک نقشه های انحراف قبلهٔ جهانی یا کشورها یا شهرها می توان جهت قبله را تعیین کرد.
• جدول با دانستن جهات جغرافیایی محل، به کمک جدولهای انحراف قبلهٔ مناطق یا شهرها می توان جهت قبله را تعیین کرد.
عکس قبله یابی
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

بپرس