قاموس قران

دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] قاموس قرآن. قاموس قرآن تألیف سید علی اکبر قرشی، فرهنگ نامه لغات قرآنی است. انگیزه نویسنده از نگارش کتاب باقی گذاشتن یک اثر ماندگار بوده که به برکت قرآن همواره مورد استفاده قرار گیرد.
قاموس راهنمای کلمات قرآنی است که بر اساس حروف الفبا و با توجه به ریشه کلمات تنظیم شده است. در این معجم علاوه بر شماره سوره و آیه، حروف مکمّل هر کلمه و دفعات تکرار آن نیز ذکر شده است.
کلمات قرآنی زیر ماده یا ریشه هر کلمه وارد شده است، و بخشی از آیه قرآنی که در بردارنده آن کلمه است نیز در ذیل کلمه درج گردیده است. در برابر هر یک از لغات قرآنی، معنای فارسی آن و ترجمه آیات نیز بیان شده است.
مفردات قرآن، علمی است که درباره تک واژه های قرآنی از نظر ریشه و اشتقاق لغوی، دلالت بر معنای مطلوب، شیوه نگارش، نحوه تلفظ و نوع کاربرد آن در قرآن بحث می کند؛و یکی از مهمترین شاخه های آن غریب قرآن است. شاید نخستین کسی که اصطلاح «علم مفردات» را به عنوان شاخه ای از علوم لفظی قرآن به کار برد و تألیف و تصنیف ارزشمندی در این زمینه ارائه کرد،راغب اصفهانی (م 530 ق) باشد.
مؤلف در مقدمه مختصر خود بر کتاب می نویسد: «این کتاب تنها درباره لغات قرآن نیست بلکه گذشته از آن در نوبت خود یک کتاب تفسیر و اگر اغراق نباشد یک دایرة المعارف قرآن است.در هر ماده که تشخیص داده شده، آیاتی چند نقل و تفسیر شده است، نقل روایات، شأن نزول و اشاره به بعضی از قضایا و نقل اقوال بزرگان از آن جمله است. به احوال و قضایای انبیاء از دیدگاه قرآن، نظر شده و نسبت به اقتضای حال در اکثر موارد به تفصیل سخن گفته شده است.»

[ویکی فقه] قاموس قرآن (کتاب). قاموس قرآن تألیف جناب مستطاب آقا سید علی اکبر قرشی می باشد که درباره تک واژه های قرآنی بحث می کند.
کتاب قاموس قرآن جزء تالیفاتی است که در صدد بیان مفردات قرآن می باشد.مفردات قرآن، علمی است که درباره تک واژه های قرآنی از نظر ریشه و اشتقاق لغوی، دلالت بر معنای مطلوب، شیوه نگارش، نحوه تلفظ و نوع کاربرد آن در قرآن بحث می کند، و یکی از مهمترین شاخه های آن غریب قرآن است. شاید نخستین کسی که اصطلاح « علم مفردات » را به عنوان شاخه ای از علوم لفظی قرآن به کار برد و تالیف و تصنیف ارزشمندی در این زمینه ارائه کرد، راغب اصفهانی (م ۵۳۰ ق) باشد. قاموس به طور عام به معناشناسی قرآن می پردازد، و این گونه معناشناسی در علم تفسیر حائز اهمیت است. به تعبیر دیگر فرهنگ نامه لغات قرآن می باشد.
روش مؤلف
قاموس راهنمای کلمات قرآنی است که بر اساس حروف الفبایی تنظیم شده، در آن رجوع به اصل و ریشه لغوی کلمات قرآنی، لازم است، از «اب» شروع و به «یوم» (یومئذ) ختم می گردد. در این معجم علاوه بر شماره سوره و آیه ، حروف مکمل هر کلمه و دفعات تکرار آن نیز ذکر شده است.کلمات قرآنی زیر ماده یا ریشه هر کلمه وارد شده است، و بخشی از آیه قرآنی که در بردارنده آن کلمه است، در زیر کلمه درج گردیده است. در برابر هر یک از لغات قرآنی، معنای فارسی آن را آورده به ترجمه آیات نیز پرداخته است.
← مقدمه کتاب
مؤلف، معانی قرآن را از روی کتابهای لغت معتبر و تفاسیر جمع آوری کرده است. از جمله آن منابع عبارتند از: قاموس اللغة ، مفردات راغب ، اقرب الموارد ، صحاح اللغه ، مصباح ... و از تفاسیر، المیزان ، مجمع البیان ، صافی، برهان ، زمخشری ، بیضاوی،جوامع الجامع ، عیاشی و... هم در لغت و هم در روایات و مطالب دیگر استفاده نموده است، در برخی موارد نیز به کتب دیگر غیر از لغت و تفسیر ارجاع داده اند. مانند کتاب تجسم عمل یا تبدل نیرو به ماده تالیف آقای محمد امین رضوی ماده «بوء». ایشان سعی نموده منبع همه مطالب را در محل خود ذکر کنند ولی در همه جا این امر محقق نشده است.در شماره آیات، کتاب « المعجم المفهرس » تالیف محمد فؤاد عبد الباقی مورد نظر بوده و شماره خطبه های نهج البلاغه ، از نهج البلاغه محمد عبده آورده است. در برخی موارد پس از نقل چند آیه فقط یک شماره ذکر شده که منظور فقط کلمه مورد بحث بوده است.
عنوان بندی کتاب و ترتیب مطالب
...

[ویکی شیعه] قاموس قرآن (کتاب). قاموس قرآن کتابی است در باب بیان مفردات قرآن اثر سید علی اکبر قرشی. مؤلف در این اثر که به ترتیب حروف الفبایی تنظیم شده به اصل و ریشه و توضیحات کلمات قرآنی پرداخته و دراین راه از منابع لغت و تفسیر بهره برده است. قاموس قرآن در تبیین و تفسیر واژگانی قرآن کریم به لحاظ گزیده گویی و بیان روان و استوار،اکنون از مراجع و منابع قرآن پژوهی در ایران تلقی شده است.
مفردات قرآن، علمی است که درباره تک واژه های قرآنی از نظر ریشه و اشتقاق لغوی، دلالت بر معنای مطلوب، شیوه نگارش، نحوه تلفظ و نوع کاربرد آن در قرآن بحث می کند و یکی از مهم ترین شاخه های آن غریب القرآن است. شاید نخستین کسی که اصطلاح «علم مفردات» را به عنوان شاخه ای از علوم لفظی قرآن به کار برد و تألیف و تصنیف ارزشمندی در این زمینه ارائه کرد، راغب اصفهانی (متوفای ۵۳۰ ق) باشد.
قاموس، به طور عام به معناشناسی قرآن می پردازد و این گونه معناشناسی در علم تفسیر حائز اهمیت است و به تعبیر دیگر فرهنگنامه لغات قرآن است.

پیشنهاد کاربران

مبشرین
یعنی مغز و عمق قرآن، اساس و مرام قرآن ( مولانا فرماید :ما زقرآن مغز را بر داشتیم /پوست را بهر . . . ان بگذاشتیم.

بپرس