فیروزشاه زرین کلاه

دانشنامه آزاد فارسی

فیروزشاه زرین کلاه (قرن ۵ق)
جد شاه اسماعیل صفوی. بنابر نقل متون دورۀ صفوی، نیاکان شاه اسماعیل، که نسب آن ها به امام موسی کاظم (ع) می رسد، همگی افرادی پرهیزکار و گوشه گیر بودند. نخستین کسی که در این سلسله، به قدرت دنیوی دست یافت، فیروزشاه بود. وی تولیت ضریح امام رضا (ع) در مشهد را بر عهده داشت. هنگامی که سلطان احمد، از فرزندان ابراهیم ادهم، حکومت صنعان و گرجستان را داشت، فیروزشاه را با خود برد و از او خواست تا در اردبیل ساکن شود و به تبلیغ اسلام بپردازد. او بیشتر عمر خود را در اردبیل بود و در پایان به گیلان رفت و در دهکده ای به نام رنگین یا رنگیان، در نزدیکی صومعه سرا، اقامت داشت. فیروزشاه به سبب اصالت، جوانمردی، و شایستگی خود، مورد توجه مردم بود و مریدان بسیاری داشت. فرزند او به نام عوض، پس از فوت پدر به اردبیل بازگشت و در منطقۀ اسفرجان ساکن شد.

پیشنهاد کاربران

فیروزشاه زرین کلاه حبیب الدین ( فیروزشاه ) مشهور به «زرین کلاه» و پسر نورالدین محمد یک مرد کُرد از سنجار کردستان کنونی بود. وی از کردستان به اردبیل مهاجرت کرد. در اواخر دورهٔ حکمرانی مغولان بر ایران در کتاب صفوةالصفا پیشینهٔ وی را از کردستان کنونی، که آن زمان نیز کردنشین بود، می دانستند ولی پس از فرمانروایی صفویان پیشینهٔ فیروزشاه را به امامان شیعه ربط دادند. وی به دلیل داشتن فضل و تقوی در بین مردم از محبوبیت فراوان برخوردار بود و به مقام شیخی نائل گشته بود. فیروزشاه پس از سال ها زندگی در میان مردم اردبیل به منطقه طالش در گیلان سفر کرد و در همان محل نیز درگذشت. بر اساس روایت های تاریخی فیروز شاه جد ششم شیخ صفی الدین اردبیلی است.
...
[مشاهده متن کامل]

فرزند فیروزشاه «عوض الخواص» نامیده می شد. وی در روستای اسفرنجان اردبیل زندگی می کرد، ولی پس از وفات در داخل صحن بقعه کلخوران یا کلهران به خاک سپرده شد. قبر عوض الخواص در ضلع شمال شرقی مقبره شیخ جبراییل قرار گرفته و دارای یک گنبد آجری است. وی پس از پدرش عهده دار مقام ارشاد بود. نام پسرش محمد حافظ است.
شجره نامه کامل وی: شیخ صفی الدین عبدل فتاح اسحاق فرزند شیخ امین الدین جبرئیل فرزند الصالح قطب الدین ابوبکر فرزند صلاح الدین رشید فرزند محمد الحافظ الکلام الله فرزند اواد.

فیروزشاه زرین کلاهفیروزشاه زرین کلاه
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/فیروزشاه_زرین‌کلاه

بپرس