فورانوکومارین

دانشنامه عمومی

فورانوکومارین ها ( انگلیسی: Furanocoumarins ) یا فوروکومارین ها گروهی از ترکیبات آلی شیمیایی هستند که توسط برخی گیاهان تولید می شوند.
بیوسنتز این مواد از طریق مسیرهای ساخت فنیل پروپانوئید و مِـوالونات صورت می گیرد که از ترکیب دی متیل آلیل پیروفسفات و یومبلیفرون حاصل می شوند.
ساختار شیمیایی فورانوکومارین ها متشکل از یک حلقهٔ فوران متصل به کومارین است. نحوهٔ این اتصال ممکن است متفاوت باشد و به همین دلیل، ایزومرهای مختلفی از آن ها وجود دارد. دو ماده ای که در بیشتر این ایزومرها مشترک است و هستهٔ اصلی آن ها را تشکیل می دهند، پسورالن و آنجلیسین نام دارند. مشتقات این دو هستهٔ اصلی را به ترتیب فوماروکومارین های خطی و فوماروکارین های زاویه دار می نامند. [ ۱]
بسیاری از فورانوکومارین ها سمی هستند و در واقع موادی هستند که گیاهان برای محافظت خودشان در برابر حشرات و پستانداران ترشح می کنند. این مواد شیمیایی گیاهی مسئول به وجود آمدنِ فیتوفتودرماتیت ( درماتیت های ناشی از گیاهان حساس کننده به نور ) در برخی گیاهان وحشی نظیر شقاقل و «گل پر غول آسا» می گردد.
فورانوکومارین ها چندین خاصیت بیولوژیکی دیگر هم دارند. به عنوان مثال، در انسان، برگاموتین و ۶'، ۷' - دی هیدروکسی برگاموتین موجب بروز «اثرات آب گریپ فروت» هستند که طی آن، فوماروکومارین های مذکور بر روی برخی آنزیم های روده و سیستم سیتوکروم پی ۴۵۰ کبد ( از جمله مهار CYP3A4 ) موجب افزایش یا کاهش سطح خونی برخی داروها می گردند. [ ۲]
عکس فورانوکومارینعکس فورانوکومارین
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

بپرس