فوائح الجمال و فواتح الجلال

دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] فوائح الجمال و فواتح الجلال، نفیس ترین اثر عرفانی است که توسط احمد بن عمر بن محمد بن عبدالله خیوقی خوارزمی، مشهور به نجم الدین کبری ، به زبان عربی، به نگارش درآمده است.
وی، در سال 540ق، در شهر خیوق خوارزم چشم به جهان گشود و در سال 618ق، در فتنه ی مغول به شهادت رسید.
گرچه، مؤلف، مباحث خود را تحت عناوینی کلی، همچون «تصدیر»، «مسئلة» و «فصل» بیان کرده، ولی محقق کتاب، عناوین جانبی متعدد و متنوعی را متناسب با هر مبحث برگزیده و در صدر آن قرار داده است.
راه های مجاهده عبارتند از: تقلیل غذا، ترک اختیار و افناء آن در اختیار شیخ کامل.
طریقت جنید عبارت است از: دوام وضو، دوام صوم، دوام سکوت، دوام خلوت، دوام ذکر، دوام نفی خواطر، دوام ترک اعتراض نسبت به خدای سبحان.

[ویکی فقه] فوائح الجمال و فواتح الجلال (ترجمه). «فوائح الجمال و فواتح الجلال (ترجمه)» که متن عربی آن، از تالیفات نجم الدین کبری است، توسط محمد باقر ساعدی خراسانی، به فارسی ترجمه شده است.
مترجم، نسخه ای را که توسط حسین حیدرخانی مشتاقعلی، تصحیح و تحقیق شده است، با تشویق وی برگزیده و به گونه معنایی، با قلمی سلیس و روان و به قول خودش، به ترجمه اجمالی آن پرداخته است؛ او، در مقدمه می نویسد: «این جانب، با کمی بضاعت و با قلت استطاعت، به ترجمه اجمالی آن پرداخته و از آن حیدری مآل و حسینی فعال که مرا در این راه مشوق بود، بسی تشکر نموده و توفیقاتش را از خدای خواهانم و از حضرت او و ائمه هدا توفیق اتمام آن را تمنا دارم».مقدمه محقق که در آغاز کتاب ذکر شده است، مشتمل است بر استادان نجم الدین کبری، پیران نجم الدین کبری، خرقه ارشاد نجم الدین کبری، نظر مشایخ طریقت و تذکره نویسان و محققان در باره خرقه ارشاد نجم الدین کبری، مشایخ خرقه تبرک نجم الدین کبری، مشایخ صحبت و علم طریقت نجم الدین کبری، مشایخ ذکر شیخ نجم الدین کبری، شاگردان نجم الدین کبری، اجازات نجم الدین کبری، ترجمه فرمان رضی الدین علی لالا، فرمان به مولانا سیف الدین باخرزی، فرمان به مولانا سعد الدین حموی، لقب و کنیه نجم الدین کبری، ملاقات فخر الدین رازی با شیخ نجم الدین کبری، انتساب مشایخ به نجم الدین کبری، شهادت شیخ نجم الدین کبری و آثارشیخ نجم الدین کبری.
فهرست موضوعات
در آخر کتاب، فهرست های آیات ،احادیث ، اعلام، مصادر و مآخذ مقدمه و عناوین کتاب ذکر شده است.پاورقی ها، به ذکر آدرس آیات و منابع روایات و برخی از نقل ها و شرح پاره ای از واژه ها و تایید برخی از مطالب به کمک اشعار فارسی، اختصاص یافته است.
منبع
نرم افزار عرفان۳،مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی.

[ویکی نور] فوائح الجمال و فواتح الجلال (ترجمه). فوائح الجمال و فواتح الجلال(ترجمه) که متن عربی آن، از تألیفات نجم الدین کبری است، توسط محمد باقر ساعدی خراسانی، به فارسی ترجمه شده است.
مترجم، نسخه ای را که توسط حسین حیدرخانی مشتاقعلی، تصحیح و تحقیق شده است، با تشویق وی برگزیده و به گونه معنایی، با قلمی سلیس و روان و به قول خودش، به ترجمه اجمالی آن پرداخته است؛ او، در مقدمه می نویسد: «این جانب، با کمی بضاعت و با قلت استطاعت، به ترجمه اجمالی آن پرداخته و از آن حیدری مآل و حسینی فعال که مرا در این راه مشوق بود، بسی تشکر نموده و توفیقاتش را از خدای خواهانم و از حضرت او و ائمه هدا توفیق اتمام آن را تمنا دارم».
مقدمه محقق که در آغاز کتاب ذکر شده است، مشتمل است بر استادان نجم الدین کبری، پیران نجم الدین کبری، خرقه ارشاد نجم الدین کبری، نظر مشایخ طریقت و تذکره نویسان و محققان در باره خرقه ارشاد نجم الدین کبری، مشایخ خرقه تبرک نجم الدین کبری، مشایخ صحبت و علم طریقت نجم الدین کبری، مشایخ ذکر شیخ نجم الدین کبری، شاگردان نجم الدین کبری، اجازات نجم الدین کبری، ترجمه فرمان رضی الدین علی لالا، فرمان به مولانا سیف الدین باخرزی، فرمان به مولانا سعدالدین حموی، لقب و کنیه نجم الدین کبری، ملاقات فخرالدین رازی با شیخ نجم الدین کبری، انتساب مشایخ به نجم الدین کبری، شهادت شیخ نجم الدین کبری و آثارشیخ نجم الدین کبری .
در آخر کتاب، فهرست های آیات، احادیث، اعلام، مصادر و مآخذ مقدمه و عناوین کتاب ذکر شده است.
پاورقی ها، به ذکر آدرس آیات و منابع روایات و برخی از نقل ها و شرح پاره ای از واژه ها و تأیید برخی از مطالب به کمک اشعار فارسی، اختصاص یافته است.

[ویکی فقه] فوائح الجمال و فواتح الجلال (کتاب). «فوائح الجمال و فواتح الجلال»، نفیس ترین اثر عرفانی است که توسط احمد بن عمر بن محمد بن عبدالله خیوقی خوارزمی، مشهور به نجم الدین کبری، به زبان عربی ، به نگارش درآمده است.وی، در سال ۵۴۰ ق، در شهر خیوق خوارزم چشم به جهان گشود و در سال ۶۱۸ ق، در فتنه ی مغول به شهادت رسید.
گرچه، مؤلف، مباحث خود را تحت عناوینی کلی، همچون «تصدیر»، «مسئلة» و «فصل» بیان کرده، ولی محقق کتاب، عناوین جانبی متعدد و متنوعی را متناسب با هر مبحث برگزیده و در صدر آن قرار داده است.
گزارش محتوا
پاره ای از مطالب کتاب:راه های مجاهده عبارتند از: تقلیل غذا، ترک اختیار و افناء آن در اختیار شیخ کامل.طریقت جنید عبارت است از: دوام وضو ، دوام صوم ، دوام سکوت ، دوام خلوت، دوام ذکر ، دوام نفی خواطر، دوام ترک اعتراض نسبت به خدای سبحان.آتش ذکر، صافی است و به سرعت انسان را به کمالات می رساند، ولی آتش شیطان ، کدر و ظلمانی است.وجود، مرکب از ارکان چهارگانه ی خاک ،آب ، آتش و هوا می باشد.مشاهدات عروجیه، قابل تعبیر هستند.قلب، لطیفه ای است که دائما از حالتی به حالت دیگر تقلب پیدا می کند و هم چنین چون قلب، قلب وجود و معانی است، لذا به این نام خوانده می شود.وجود، شی ء واحدی نیست؛ بنابراین، هیچ وجودی نیست مگر اینکه بالاتر از آن وجودی دیگر اخص و احسن از آن هست تا آنجا که منتهی به وجود حق می شود.مراتب سه گانه نفس، عبارت است از: نفس اماره، نفس لوامه و نفس مطمئنه.مشاهده، بر دو نوع است: مشاهده ی ادنی و مشاهده ی اعلی.نفس، شیطان و ملک، هیچ کدام، اشیائی بیرون از تو نیستند، بلکه تو خود، همه آنهایی، هم چنان که آسمان ،زمین ، کرسی،بهشت ،دوزخ ،موت و حیات ، در اندرون تواند.فناء بر دو گونه است: یکی، فنای در صفات حق که این فنای در فردانیت است و دیگری، فنای در ذات او که این فنای در وحدانیت می باشد.نهایات محبت، بدایات عشق است و محبت، در قلب است و عشق ، در روح.حال، به منزله ی اسباب سفر است و مقام، به منزله منازل طریق است.
← سه درجه عرفان
کتاب، توسط یوسف زیدان، تصحیح و تحقیق شده است. وی، در آغاز کتاب، مقدمه ای مفصل مشتمل بر شرح زندگی مؤلف و شیوه کار و مؤلفات او و روش تحقیق خویش ذکر کرده است و در پایان کتاب، تحت عنوان «فهارس التحقیق»، فهرست هایی را از آیات، احادیث ، اعلام، مفردات، قوافی، مواضع، مواضیع، مراجع تحقیق و مصادر دراسه و فهرست موضوعات گنجانده است و در پاورقی ها، به بیان اختلاف نسخ، تخریج آیات و احادیث نبوی، توضیح نکات دقیق متن و شرح مصطلحات صوفیه پرداخته است.
منبع
...

پیشنهاد کاربران

بپرس