فهرست کتب الشیعه و اصولهم و اسماء المصنفین و اصحاب الاصول

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] فهرست کتب الشیعة و أصولهم و أسماء المصنّفین و أصحاب الأصول(کتاب). «فهرست کتب الشیعة و اصولهم و اسماء المصنفین و اصحاب الاصول (للطوسی) (ط- الحدیثة)»، اثر محمد بن حسن طوسی ، معروف به شیخ طوسی، به زبان عربی است که زندگی نامه مختصر تعداد زیادی از شخصیت های شیعی و معرفی آثار علمی برخی از آنها را در بر گرفته است.
شیخ، انگیزه خود را برای نگارش این اثر، در ابتدای کتاب، با این مضمون بیان کرده است: چون که دیدم فهرستی جامع و کامل از نام دانشمندان شیعه و اسامی کتاب های آنها وجود ندارد، به تالیف این فهرست ترغیب شدم، با اینکه بزرگانی از شیعه ، به فهرست نگاری روی آورده بودند، اما کارهای آنها ناظر به بخشی از آثار و برخی از شخصیت ها بود.

[ویکی نور] فهرست کتب الشیعة و اصولهم و اسماء المصنفین و اصحاب الاصول(للطوسی)(ط - الحدیثة)، اثر محمد بن حسن طوسی، معروف به شیخ طوسی، به زبان عربی است که زندگی نامه مختصر تعداد زیادی از شخصیت های شیعی و معرفی آثار علمی برخی از آنها را در بر گرفته است.
شیخ، انگیزه خود را برای نگارش این اثر، در ابتدای کتاب، با این مضمون بیان کرده است: چون که دیدم فهرستی جامع و کامل از نام دانشمندان شیعه و اسامی کتاب های آنها وجود ندارد، به تألیف این فهرست ترغیب شدم، با اینکه بزرگانی از شیعه، به فهرست نگاری روی آورده بودند، امّا کارهای آنها ناظر به بخشی از آثار و برخی از شخصیت ها بود.
این کتاب، در بین کتب رجالی جایگاه ویژه ای دارد و دانشمندان شیعه و اهل سنت برای آن اعتبار ویژه ای قائلند.
شیخ طوسی، از مبرزترین عالمانی است که با تدوین روش مند فهرستی در باره دانشمندان و آثار علمی شیعه، گام بلندی برای معرفی چهره منطقی و علمی تشیع برداشت؛ منظور این نیست که فهرست شیخ طوسی، اولین فهرست بوده، زیرا نظراتی هست که فهرست نویسی و تهیه صورتی از آثار علمی گذشتگان یا معاصران، پیش از شیخ نیز، در بین شیعیان و اهل سنت وجود داشته است(شیخ، خود، در مقدمه، به این نکته توجه داده و می نویسد: جمعی از بزرگان طایفه و اصحاب ما به فهرست نگاری از کتاب های اصحاب ما پرداخته اند. آقای رامیار، چند کار فهرست نگاری پیش از شیخ را، مانند فهرست ابن عبدون و فهرست ابن غضائری یاد می کند.)، بلکه مراد این است که فهرست شیخ طوسی یکی از اساسی ترین و مهم ترین فهارس شیعه و مشتمل بر اکثر اطلاعات مربوط به علمای شیعه تا پایان سده ششم قمری است و یکی از کارنامه های علمی شیعه تا حدود اواخر همین سده به شمار می آید.
شیخ، با تألیف این فهرست، تأثیر بسزایی در فهرست نگاری و رشد شخصیت شناسی و کتاب شناسی اسلامی نهاد. پس از او، چندین فهرست، تألیف و عرضه شد، مانند فهرست نجاشی، معالم العلماء و فهرست شیخ منتجب الدین.

[ویکی فقه] فهرست کتب الشیعه و اصولهم و اسماء المصنفین و اصحاب الاصول(کتاب). «فهرست کتب الشیعة و اصولهم و اسماء المصنفین و اصحاب الاصول (للطوسی) (ط- الحدیثة)»، اثر محمد بن حسن طوسی ، معروف به شیخ طوسی، به زبان عربی است که زندگی نامه مختصر تعداد زیادی از شخصیت های شیعی و معرفی آثار علمی برخی از آنها را در بر گرفته است.
شیخ، انگیزه خود را برای نگارش این اثر، در ابتدای کتاب، با این مضمون بیان کرده است: چون که دیدم فهرستی جامع و کامل از نام دانشمندان شیعه و اسامی کتاب های آنها وجود ندارد، به تالیف این فهرست ترغیب شدم، با اینکه بزرگانی از شیعه ، به فهرست نگاری روی آورده بودند، اما کارهای آنها ناظر به بخشی از آثار و برخی از شخصیت ها بود.
نگارش کتاب
این کتاب، در بین کتب رجالی جایگاه ویژه ای دارد و دانشمندان شیعه و اهل سنت برای آن اعتبار ویژه ای قائلند.شیخ طوسی، از مبرزترین عالمانی است که با تدوین روش مند فهرستی در باره دانشمندان و آثار علمی شیعه، گام بلندی برای معرفی چهره منطقی و علمی تشیع برداشت؛ منظور این نیست که فهرست شیخ طوسی، اولین فهرست بوده، زیرا نظراتی هست که فهرست نویسی و تهیه صورتی از آثار علمی گذشتگان یا معاصران، پیش از شیخ نیز، در بین شیعیان و اهل سنت وجود داشته است (شیخ، خود، در مقدمه، به این نکته توجه داده و می نویسد: جمعی از بزرگان طایفه و اصحاب ما به فهرست نگاری از کتاب های اصحاب ما پرداخته اند. آقای رامیار، چند کار فهرست نگاری پیش از شیخ را، مانند فهرست ابن عبدون و فهرست ابن غضائری یاد می کند.) ، بلکه مراد این است که فهرست شیخ طوسی یکی از اساسی ترین و مهم ترین فهارس شیعه و مشتمل بر اکثر اطلاعات مربوط به علمای شیعه تا پایان سده ششم قمری است و یکی از کارنامه های علمی شیعه تا حدود اواخر همین سده به شمار می آید.شیخ، با تالیف این فهرست، تاثیر بسزایی در فهرست نگاری و رشد شخصیت شناسی و کتاب شناسی اسلامی نهاد. پس از او، چندین فهرست، تالیف و عرضه شد، مانند فهرست نجاشی ، معالم العلماء و فهرست شیخ منتجب الدین .
ساختار کتاب
فهرست شیخ، متشکل از سه بخش است:۱. بخش مربوط به کسانی که اسم اصلی آنان معلوم بوده است (این بخش، بر اساس حروف الفبا که اولش همزه و آخرش یاء است، تنظیم شده است)؛۲. بخش مربوط به کسانی که به کنیه معروف بوده اند و شیخ، نام آنها را نیافته است؛۳. بخش مربوط به کسانی که با قبیله یا شهر یا لقبشان شناخته شده اند و اسم و کنیه آنها معلوم نیست.در مجموع زندگی نامه ۹۱۲ شخصیت و دو هزار عنوان کتاب، معرفی شده است.
گزارش محتوا
...

پیشنهاد کاربران

بپرس