فهرست پارادوکس ها

دانشنامه عمومی

این صفحه شاملِ فهرستی از پارادوکس ها است که بر اساسِ موضوع، مرتب شده اند. این تقسیم بندی تقریبی است، چرا که برخی از پارادوکس ها، ممکن است در بیشتر از یک گروه جای بگیرند. به دلیلِ تفاوت هایی که در معنیِ پارادوکس وجود دارد، ممکن است برخی ها، تمامِ این ها را به عنوانِ پارادوکس نشناسند. برخی نیز هر چند به عنوانِ تناقض فهرست شده اند، اما در اصل در فرض هایشان ایرادهایی وجود دارد یا با استدلالی نادرست، به چنین نتیجهٔ متناقضی رسیده اند.
• پارادوکس کلاغ ها: ( به انگلیسی: Raven paradox ) کارل همپل، فیلسوفِ تحلیلیِ معروف، نشان می دهد که استقرا، می تواند در یک استدلالِ منطقی، به نتیجه هایی کاملاً غیرشهودی ختم شود، مثلاً اینکه دیدنِ یک سیبِ سبز، احتمال سیاه بودنِ تمامِ کلاغ هایِ دنیا را افزایش می دهد. [ ۱]
• پارادوکس اسب ها: ( به انگلیسی: All horses are the same color ) یک استدلالِ منطقیِ غلط، که تلاش می کند نشان دهد تمامِ اسب ها یک رنگ هستند. این استدلال را جورج پولیا پیشنهاد داده است، تا یک اشتباهِ رایجِ منطقی را نشان دهد.
• پارادوکس اعدام غیرمنتظره: ( به انگلیسی: Unexpected hanging paradox ) قاضی به فردی که قرار است اعدام شود می گوید: «تو در یکی از روزهایِ هفتهٔ آینده اعدام خواهی شد، بدونِ اینکه به تو بگوییم که چه روزی و بدونِ اینکه تو، تا صبحِ همان روز، از اعدام شدن خبر - دار شوی. » وکیلِ زندانی به او می گوید که اگر قاضی تا روزِ پنج شنبه او را اعدام نکند، پس او روزِ پنج شنبه - یک روز زودتر - می داند که فردا اعدام می شود، پس او نمی تواند جمعه اعدام شود. در عینِ حال او روزِ پنج شنبه نیز نمی تواند اعدام شود، چرا که اگر تا روزِ چهارشنبه اعدام نشود، با توجه به اینکه روزِ اعدام اش جمعه نیست، پس مشخص است که پنج شنبه قرار است اعدام شود و در این صورت، او باز هم یک روز زودتر، از آن خبر دارد. به همین ترتیب، وکیل به او نشان می دهد که او هیچ کدام از روزهایِ هفته اعدام نخواهد شد. اما در روزی وسطِ هفته، ناگهان قاضی سر می رسد و زندانی را که کاملاً غافل گیر شده، اعدام می کند. [ ۲]
• پارادوکس مشروب خور: ( به انگلیسی: Drinker paradox ) ریموند اسمولیان نشان می دهد بنا به منطقِ کلاسیک، این گزاره همواره درست است که "در هر میکده فردی وجود دارد که اگر او در حالِ خوردنِ مشروب باشد تمامِ افرادِ درونِ میکده نیز در حالِ خوردن مشروب هستند. "
• پارادوکس بخت آزمایی: ( به انگلیسی: Lottery paradox ) به صورتِ فلسفی می توان توجیه کرد که جملهٔ مقابل جمله ای صحیح است: "هیچ تک بلیطِ بخت آزمایی، بلیطِ برنده نیست. " حال آن که در حقیقت، همیشه یک برندهٔ نهاییِ بخت آزمایی وجود دارد.
• پارادوکس استلزام مادی: ( به انگلیسی: Paradoxes of material implication ) از دو مقدمهٔ متناقضِ "باران می بارد. " و "باران نمی بارد. " می توان هر نتیجهٔ دلخواهی را ثابت کرد، مثلاً اینکه: "بیل کلینتون از کوکویِ سیب زمینی ساخته شده است. " این نتیجه گیری هر چند به نظر عجیب و بی معنا می آید، اما به راحتی می توان به کمکِ قانون هایِ منطق کلاسیک، صحتِ آن را ثابت کرد. دلیلِ آن نیز این است که هر دو مقدمه، نمی توانند در کنارِ هم درست باشند.
پارادوکس پدربزرگ ( به انگلیسی:Grandfather Paradox ) : به این معنا که اگر شخصی به گذشته سفر کند و پدربزرگ خود را به قتل برساند، در نتیجه پدر یا مادر او هرگز متولد نخواهند شد، پس او هم هرگز متولد نخواهد شد.
• حلقه علّی: حلقه علّی یک پارادوکس در بحث مسافرت های زمانی است که طی آن یک رویداد در آینده موجب علت رویدادی در گذشته می شود، که در ادامه خود دلیل رویداد آینده است. هر دو رویداد در فضا - زمان وجود دارند، اما منشأ آنها قابل تعیین نیست. یک حلقه علّی ممکن است شامل یک رویداد، یک شخص، یک شی یا اطلاعات باشد.
عکس فهرست پارادوکس هاعکس فهرست پارادوکس ها
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

بپرس