فهرج

لغت نامه دهخدا

فهرج. [ ف َ رَ ] ( اِخ ) شهری است به اصطخر. معرب فهره. ( منتهی الارب ). رجوع به فهره شود.

فهرج. [ ف َ رَ ] ( اِخ ) یکی از بخش های سه گانه شهرستان بم که از جنوب خاوری آن شهرستان واقع است. اکثر آبادیهای این بخش به هم پیوسته و راه شوسه ٔبم به زاهدان از وسط بخش می گذرد. آب مشروب بخش از قنوات تأمین میشود. محصول عمده بخش غله ، حنا، خرما،لبنیات ، رنگ ، پنبه و انواع مرکبات است. این بخش از شش دهستان تشکیل شده که به ترتیب عبارتند از: پشت رود با 19 آبادی و 3300 تن سکنه ، رودآب دارای 29 آبادی و8000 تن سکنه ، ریگان با 52 آبادی و 7000 تن سکنه ، برج اکرم با 35 آبادی و 5700 تن سکنه ، عزیزآباد با 22آبادی و 3500 تن سکنه ، کنبکی با 23 آبادی و 2800 تن سکنه. بنابر آمار بالا بخش فهرج دارای 180 آبادی و 30300 تن سکنه است. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 8 ).

فهرج. [ ف َ رَ ] ( اِخ ) دهی از بخش فهرج شهرستان بم که در حدود هزار تن سکنه دارد. آب آن از دو رشته قنات و محصول عمده اش غله ، خرما، لبنیات ، پنبه ، حنا و انواع مرکبات است. زنان قالی و گلیم و کرباس می بافند. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 8 ).

فهرج. [ ف َ رَ ] ( اِخ ) طایفه ای از طوایف بلوچ ناحیه بمپور. ( جغرافیای سیاسی کیهان ).

فهرج. [ ف َ رَ ] ( اِخ ) دهی است از بخش مهریز شهرستان یزد که دارای 889 تن سکنه است. آب آن از قنات و محصول عمده اش غله است. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 10 ).

فرهنگ فارسی

یکی از بخش های سه گانه شهرستان بم که از جنوب خاوری آن شهرستان واقع است .

دانشنامه عمومی

فَهرَج، شهری در بخش مرکزی شهرستان فهرج در استان کرمان ایران است. [ ۱] این شهر، مرکز شهرستان فهرج است. [ ۲]
بر پایه سرشماری عمومی نفوس و مسکن در سال ۱۳۹۵، جمعیت شهر فهرج برابر با ۶٬۸۷۶ نفر ( ۱٬۸۵۰ خانوار ) بوده است. [ ۳]
عکس فهرج

فهرج (یزد). فَهرَج، روستایی از توابع بخش مرکزی شهرستان یزد در استان یزد ایران است.
این روستا در ۲۲ کیلومتری جنوب شرقی یزد و در مسیر جاده یزد – بافق قرار گرفته است. قدمت این روستای تاریخی به قبل از پیدایش اسلام برمی گردد. بعضی قدمت روستای فهرج رو در حدود ۵۰۰۰ سال تخمین زده اند .
گفته می شود که اسم اولیه این روستا «فرافر» بوده ، که با گذشت زمان طی قرن های چهارم و پنجم هجری قمری به «پهره» یا «پهرشت» و بعد از اون به «فهرج» تغییر پیدا کرده است. [ ۱]
این روستا در دهستان فهرج قرار دارد و براساس سرشماری مرکز آمار ایران در سال ۱۳۸۵، جمعیت آن ۲٫۳۵۰ نفر بوده و قدیمی ترین مسجد ایران در روستای فهرج قراردارد.
این روستا در کتب قدیمی به عنوان یکی از سه راس قرآی ثلاثه یزد که «خویدک» و «سریزد» نیز شامل آنهاست، به شمار می رود. این روستا تا قرن هشتم ه. ق به عنوان یکی از شهرهای یزد مطرح بوده است. ابن بلخی در توصیفات خود از این شهر به جایگاه مهم کشاورزی آن می پردازد[ ۲] .
از مهم ترین جاذبه های باستانی آن می توان به مسجد جامع فهرج، آب انبار حسینیه، قلعه فهرج، مسجد علاقبندی یا علی قوندی ( از این مسجد تنها خرابه هایی مثل گچبری های زیبا باقی مانده است ) ، مجموعه تاریخی شهدای فهرج، چاه چهل دختران و بسیاری دیگر اشاره نمود.
در تواریخ یزد ذکر فهرج مکرر آمده است و آنجا را از نقاطی دانسته اند که میان اعراب و ایرانیان جنگ واقع شد و شرحش در کتب تاریخ مربوط به یزد درج شده و خلاصه آن از جامع مفیدی چنین است که: ( ( متوطنین فهرج و خویدک و فرافتر مجوس بودند و در زمان عمربن خطاب که لشکر اسلام به فرموده او طلب یزجرد شهریار. . . به خراسان می رفتند در میان ریگ شترانکه در بیابان طبس است بعضی از آن لشکری که اکثر صحابه و تابعین بودند راه گم کردند و بعد از تردد و تعب بسیار در حدود فهرج از ریگ بیرون آمدند و مردم فهرج را به اسلام دعوت کردند آن جماعت مهلت خواستند و نزل و علوفه سرانجام کرده بیرون فرستادند و مردم خویدک و فرافتر را طلبیده به ایشان مشورت نمودند و ایشان در قبول اسلام ابا نمودند و گفتند ما از دین قدیم بر نگردیم و با هم اتفاق نموده شبیخون برلشکر اسلام آوردند و بسیاری از صحابه و تابعین را شهید کردند مثل حویطب بن هانی خواهر زاده علی بن ابیطالب… و به جهت این حرکت شنیع خرابی در قریه فرافتر راه یافته به مرور خراب شد الحال از آن اثری باقی نمانده به جز بعضی دیوارهای قلعه که جهت عبرت برجاست… ) ) [ ۳]
عکس فهرج (یزد)عکس فهرج (یزد)
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

فهرج ؛ این کلمه به صورت مستقیم و ریشه ای در زوایا و ابعاد کاربردی مختلف شباهت زیادی به کلماتی از قبیل؛ فاروج فروج فرجه فجر فاجر فرجه انفجار جیرفت تفرج تَفرَش دارد.
ادامه روند کلمات مرتبط با این کلمه در یک زاویه مفهومی دیگر به کلماتی از قبیل؛ پاروج پارج پُرش پرشیا پرسیا پارس فارس سیراف سفره و. . . خواهد رسید.
...
[مشاهده متن کامل]

تک تک کلماتی که برای نامگذاری اماکن در کشور ما و دیگر کشورها استفاده گردیده است گوئی که از یک منبع و از یک چشمه جاری شده باشد.
بار معنایی و مفهومی بیشتر کلماتی که در اقلیم و سرزمین ما استفاده گردیده است مرتبط با نور و نیرو و انرژی می باشد.
به لحاظ واقعیت کار وقتی به این خِطّه و این اقلیم و سرزمین با تاریخ کهنی که دارد نگاه می کنیم این برداشت درست از کار در می آید.
به نظر بنده ی حقیر این کلمات و نامگذاری ها تحت نظارت و از جانب خداوند متعال است که این چنین حساب شده و دقیق دارای مفهوم می باشند.

بپرس