فلسفی محمدتقی

دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] حجت الاسلام محمدتقی فلسفی، به سال 1286ش در تهران متولد شد.
در 6 سالگی به دبستان توفیق رفت و به تحصیل صرف و نحو و مقدمات علوم دینی پرداخت و با پافشاری و اصرار مادر به منبر روی آورد. خود در این باره می گوید: «چون مادرم عاشق ابا عبدالله الحسین(ع) بود به آرزوی خویش رسید و مرا در مسیر خطابه و منبر قرار داد».
هم زمان با نظارت شدید پدر به تحصیل درس پرداخت و دو روز در هفته را به منبر می رفت. اولین منبر را در سن 16 - 15 سالگی در مسجد فیلسوف ها و در وصف مولا علی آغاز کرد.
پدر وی آیت الله حاج شیخ محمدرضا تنکابنی متولد رامسر با بزرگانی چون مرحوم سید حسن مدرس و مرحوم آیت الله کاشانی مرتبط بود. همچنین در غائله انجمن های ایالتی و ولایتی وارد مبارزه با دولت شد و مادر وی دختر مرحوم ابوالحسن تاجر اصفهانی ساکن تهران بود.
حجت الاسلام فلسفی در 24 - 23 سالگی با دخترعموی خویش ازدواج نمود.
فلسفی اولین تجربه سیاسی خود را در راستای شعار قلابی جمهوریت که توسط رضاخان سرداده شده بود مرور کرد و همراه پدر و عمو در تحصن میدان بهارستان به رهبری آیت الله مدرس شرکت داشت.

دانشنامه آزاد فارسی

فلسفی، محمّدتقی (تهران ۱۲۸۳ـ ۱۳۷۷ش)
فلسفی، محمّدتقی
فلسفی، محمّدتقی
فلسفی، محمّدتقی
واعظ و خطیب مذهبی ایران . فرزند شیخ محمدرضا تنکابنی . پس از فراگیری دورۀ مقدمات و سطح علوم دینی ، به وعظ و خطابه روی آورد و به سرعت مشهور شد و پس از مدتی تحصیلات خود را در قم تکمیل کرد. در ۱۳۱۶ش از سوی رژیم پهلوی خلع لباس شد، اما با سقوط رژیم رضاشاه ، بار دیگر به لباس روحانی درآمد و به وعظ و خطابه پرداخت . وی در سخنوری کم نظیر بود و از حمایت مراجع و علمای ایران و عراق برخوردار و نماینده آیت الله بروجردی در گفتگو با دربار و دولت بود. وی همچنین از مخالفان دکتر محمدمصدق به شمار می آمد. فلسفی با نقد مسائل اجتماعی و سیاسی و انتقاد از عملکرد دولتمردان در منبرهای خود، تحولی در سنت وعظ و منبر ایجاد کرد، از این رو چندبار ممنوع المنبر شد. در قیام ۱۵ خرداد ۱۳۴۲ بازداشت و در زمستان ۱۳۵۰ برای همیشه از وعظ و خطابه منع گردید و پس از آن فقط به تألیف و تصنیف مشغول شد ، اما پس از پیروزی انقلاب اسلامی ، بار دیگر به وعظ پرداخت . از آثار اوست: کودک از نظر وراثت و تربیت؛ جوان از نظر عقل و احساسات؛ بزرگسال و جوان از نظر افکار و تمایلات؛ آیةالکرسی، شرح دعای مکارم الاخلاق؛ اخلاق؛ معاد.

پیشنهاد کاربران

بپرس