فلافل

/falAfel/

لغت نامه دهخدا

فلافل. [ ف َ ف ِ ] ( ع اِ ) ج ِ فلفل.
- فلافل ثلاثه ؛ فلفل سیاه ، فلفل سپید و دارفلفل. ( یادداشت مؤلف ). رجوع به فلفل شود.

فرهنگ فارسی

جمع فلفل فلافل ثلاثه : فلفل سیاه . فلفل سپید و دار فلفل .

فرهنگ معین

(فِ فِ ) [ ع . ] (اِ. ) غذایی شبیه کتلت که از نخود، گوشت ، پیاز و ادویه تند تهیه می شود.

پیشنهاد کاربران

فَلافِل یا فِلافِل خوراکی است ویژه کشورهای عربی و آن گِرده هایی از نخود یا باقلای خیس خورده و کوبیده شده است که در روغن سرخ می شود و با نان و چاشنی های تند صرف می شود. در یمن به فلافل باجیه گفته می شود. در مصر و سودان با باقلا تهیه می شود و طعمیه نام دارد.
...
[مشاهده متن کامل]

همه منابع اتفاق نظر دارند که فلافل غذایی است از سواحل شرقی و جنوبی دریای مدیترانه اما دربارهٔ خاستگاه دقیق و معنی واژه فلافل نظرات مختلفی وجود دارد. در ایران این غذا به عنوان یک خوراکی لبنانی شناخته می شود؛ اما به نظر می رسد فلافل از مصر به شامات و عراق رسیده باشد.
نجف دریابندری در کتاب مستطاب آشپزی فلافل را جمع مکسر فلفل می دانند. که طبق لغتنامه دهخدا ادعایی درست است. از طرفی داستانی وجود دارد حاکی از این که اول بار قبطیان ( مسیحیان مصر ) برای ایام روزه داری و پرهیز از گوشت فلافل را درست کرده اند؛ البته سندی در این باره وجود ندارد. فرهنگ لغات قبطی به انگلیسی کلمه فلافل را «دارای باقلای بسیار» معنی می کند. اما در مصر تنها در شهر اسکندریه نام این خوراکی فلافل است و در نقاط دیگر طعمیه خوانده می شود. این نامِ مصری نیز با طعم و مزه هم ریشه است و می توان آن را لقمه طعم دار لذت ببرد.
امروزه در بیشتر کشورهای دنیا از جمله ایران فلافل از نخود کوبیده درست می شود. در فلافل فروشی های ایران برای طعم دار کردن آن از تخم گشنیز، زیره و کمی سیب زمینی پخته استفاده می شود. در کشورهای عربی معمولاً از گشنیز تازه استفاده می شود و رنگ فلافل کمی سبز می شود. رنگ درون طعمیه که به جای نخود با باقلا درست می شود، کاملاً سبز است.
برای چاشنی فلافل از سس هایی بر پایه حمص استفاده می شود که اغلب تند هستند. به جز این، گذاشتن فلافل در نان پیتا همراه با کاهو و دیگر تره بار سالادی، یک روش متداول برای سِرو خیابانی آن است. این خوراکی در مصر به عنوان صبحانه مصرف می شود. فلافل در شکلهای مختلف توپی، سکه ای یا حتی به صورت سوسیس های کوچک درست می شود و برای شکل دادن به آن قالبهای مخصوص وجود دارد.
در کشورهای غرب آفریقا غذای مشابهی با لوبیا درست می شود که آکارا نام دارد.
فلافل در ایران به عنوان یک غذای جنوبی شناخته می شود. در شهرهای جنوبی ایران مانند اهواز، آبادان و بندرعباس فلافل به صورت غذای خیابانی از گذشته وجود داشته است. بازار فلافل فروشی اهواز امروزه تبدیل به یکی از جاذبه های گردشگری این شهر شده است. در این بازار معمولا فلافل به صورت سلف سرویس فروخته می شود. اخیراً این روشِ سرو در شهرهای دیگر به خصوص تهران رواج پیدا کرده است.

فلافلفلافلفلافلفلافلفلافلفلافل
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/فلافل
باح باح
معنی فلافل

بپرس