فقه المضاربه

دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] «فقه المضاربة»، از آثار فقهی آیت الله سید عبدالکریم موسوی اردبیلی است که آن را به زبان عربی و بر مبنای کتاب «العروة الوثقی» تألیف نموده است.
کتاب، از پنج فصل تشکیل یافته است.
فصول پنج گانه کتاب، بدین شرحند: 1. بررسی معنای لغوی و اصطلاحی مضاربه: مؤلف، در این فصل، به بررسی معنای لغوی کلمه ضرب که ریشه مضاربه است و نیز به بحث در مورد معنای کلمه قرض که ریشه قراض است و اهل حجاز مضاربه را قراض می نامند، پرداخته و سپس به سراغ تعریف های گوناگونی که از مضاربه، توسط فقها شده است، رفته و آنها را بررسی نموده است.
2. شرایط مضاربه: مؤلف، در این فصل، شرایط عام و شرایط خاص مضاربه را مورد بررسی قرار داده است. شرایط عام، عبارتند از: عقل، بلوغ، اختیار، محجور نبودن به دلیل ورشکستگی یا جنون.
شرایط خاص، خود، بر سه دسته اند: دسته اول، شرایط سرمایه که عبارتند از: عین بودن سرمایه، طلا یا نقره مسکوک بودن سرمایه، معلوم بودن کمیّت و کیفیّت سرمایه، معیّن بودن سرمایه. دسته دوم، شرایط سود که عبارتند از: مشاع بودن سود بین عامل و مالک، مشخص کردن سهم هر یک از مالک و عامل، سود فقط بین مالک و عامل باشد. دسته سوم، شرایط متفرقه که عبارتند از: سرمایه حتماً در دست عامل باشد، سودآوری حتماً از طریق تجارت باشد و سرمایه به قدری نباشد که عامل از تجارت با آن عاجز باشد.

پیشنهاد کاربران

بپرس