فقه القضاء

دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] «فقه القضاء»، از جمله آثار فقهی آیت الله سید عبدالکریم موسوی اردبیلی است که در دو جلد، به زبان عربی و در شرح کتاب القضاء شرائع الاسلام مرحوم محقق حلّی تألیف گردیده است.
کتاب، مشتمل بر دو جزء است که جزء اول آن، شامل دو امر مقدماتی(به ترتیب سه مطلبی و دو مطلبی) و دو نظر(به ترتیب دارای هشت فصل و یازده مسئله، دو فصل و هفده مسئله) است و جزء دوم، دارای دو نظر(به ترتیب واجد چهار مقصد و یک خاتمه دو فصلی، یک مقدمه و چهار مقصد) می باشد.
مقدمه: جمله آغازین ماتن این است: «کتاب القضاء و النظر فی صفات القاضی و آدابه و کیفیة الحکم و احکام الدعاوی». در ذیل این جمله، یک مقدمه ی دو بخشی از سوی شارح بیان شده که بخش اول آن، مربوط به معنی لغوی و اصطلاحی قضا می باشد. مؤلف، می گوید: قضا در لغت دارای معانی بسیاری است که حکم، اعلام، علم، قول حتمی، امر، خلق، فصل، اتمام و فراغ از آن جمله می باشند.
در اصطلاح، برای قضا، تعاریف مختلفی از قول فقها نقل شده، از قبیل: حکم در میان مردم برای برطرف کردن تنازع و تخاصم با شرایط، فیصله دادن به خصومت میان متخاصمین و حکم به ثبوت دعوای مدعی یا نفی حقی برای او بر مدعی علیه و...
چه فرقی میان قضاوت، فتوا دادن و اجتهاد کردن وجود دارد؟ مؤلف، ابتدا جمله ای را در این زمینه از صاحب مفتاح الکرامة نقل کرده، سپس فرق میان آنها را در شش مورد بیان می نماید.

[ویکی فقه] فقه القضاء (کتاب). «فقه القضاء»، از جمله آثار فقهی آیة الله، سید عبدالکریم موسوی اردبیلی است که در دو جلد، به زبان عربی و در شرح کتاب القضاء شرائع الاسلام مرحوم محقق حلی تالیف گردیده است.
کتاب، مشتمل بر دو جزء است که جزء اول آن، شامل دو امر مقدماتی (به ترتیب سه مطلبی و دو مطلبی) و دو نظر (به ترتیب دارای هشت فصل و یازده مسئله، دو فصل و هفده مسئله) است و جزء دوم، دارای دو نظر (به ترتیب واجد چهار مقصد و یک خاتمه دو فصلی، یک مقدمه و چهار مقصد) می باشد.
گزارش محتوا
۱. ↑ فقه القضاء، موسوی اردبیلی، ج۱، ص۵۹. ۲. ↑ فقه القضاء، موسوی اردبیلی، ج۱، ص۲۷۶.
منبع
...

پیشنهاد کاربران

بپرس