فروید و مذهب

پیشنهاد کاربران

زیگموند فروید ( زاده ی ۶ مه ۱۸۵۶ - درگذشته ی ۲۳ سپتامبر ۱۹۳۹ ) پزشک و عصب شناس اتریشی است که پایه گذار و پدر علم روانکاوی شناخته می شود. وی یکی از ۱۰ دانشمند بزرگ قرن بیستم است که بسیاری از نظریه هایش امروزه تأیید یا رد شده است. او در پاره ای از آثار خود، به بررسی ریشه های تاریخی و ماهیت باورهای مذهبی بشر پرداخته است. بر طبق دیدگاه فروید، تصور بشر از خدا، از یک پندار ریشه دار در یک نیاز کودکانه در جهت جایگزینی مقام پدری نشأت گرفته و به همین علت است که مذهب ( که در ابتدای شکل گیری تمدن به مهار انگیزه های خشونت آمیز کمک می کرده است ) ، هم اکنون می تواند جای خود را به منطق و دانش بدهد.
...
[مشاهده متن کامل]

بر اساس تحقیقات فروید ضمیر ناخودآگاه ۹۰٪ و ضمیر خودآگاه ۱۰٪ از ذهن انسان را دربرمی گیرند؛ وی اعتقاد داشت که اکثر بیماری ها و همچنین دین ریشه در ناخودآگاه دارند و همچنین عمدتاً بر پایه سرکوب میل جنسی شکل می گیرند. او هنر، شعر و باورهای دینی را ناشی از سرکوب احساسات و عقده های سرکوب میل جنسی می داند، در حالی که هیچ یک وجود خارجی ندارند. هنر در سرکوب رشد می کند و معمولاً ناشی از سرکوب و عدم آزادی بیان در جامعه می باشد ( مثلاً شوروی نمونه تاریخی آن است ) . رجوع به باورهای دینی که وجود خارجی ندارند نیز ناشی از سرکوب احساسات در کودکی ست. احساس گناه، امنیت و خشنودی در سایه اطاعت از خداوند مسائلی هستند که در کودکی پایه گذاری می شوند و افراد غالباً تا آخر عمر آنها را تغییر نمی دهند. به طور کلی جامعه در مورد ابراز احساس جنسی مشکل دارد و آن را زشت می داند در نتیجه به ایجاد بیماری های روانی کمک می کند و در این نوع جوامع دین رشد بیشتری دارد. دین گرایان برای دفاع از دین با فروید مخالفت کرده و او را به اعتقاد به آزادی کامل جنسی متهم کردند، ولی فروید فقط یک دانشمند بود و آن را رد کرد.
ایراد دیگر فروید به دین که قبلاً توسط فلاسفه پیش از او مانند اسپینوزا مطرح شده بود، این بود که فروید دین را نوعی دفاع ذهنی در برابر پدیده های طبیعی مثل مرگ، بلایای طبیعی و … که از انسان های بدوی تا انسان های امروزی به آن پناه برده اند می دانست. البته دین گرایان نیز استدلال می کنند که دلایل فلسفی و حتی تا حدی علمی برای وجود خدا مطرح شده و ریشه دین در مشکلات روانی نیست و به آثار فلاسفه از یونان باستان و چین باستان تا ابن سینا و بسیاری از فلاسفه امروزی مراجعه می کنند. اگرچه ادعای دین گرایان بر مبنای تاریخ فلسفه درست است؛ ولی ادعای مخالف با آن این است که تاریخ ادیان بسیار کهن تر از تاریخ فلسفه است. امروزه در علم تاریخ به ویژه تاریخ باستان و فلسفه، بسیاری با فروید موافق هستند.

فروید و مذهبفروید و مذهب
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/فروید_و_مذهب

بپرس