فروغی محمدعلی

دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] محمدعلی فروغی، ذکاء الملک فرزند محمدحسین ادیب (1294 - 1361ق)، نویسنده، ادیب، مترجم و دانشمند ایرانی است.
تحصیلات خود را از پنج سالگی نزد پدر آغاز کرد و ظرف مدت هفت سال کلیات زبان های فارسی، عربی و فرانسه را آموخت و از علوم جدید نیز بهره گرفت. بعد از آن وارد مدرسه دارالفنون شد و به تحصیل در رشته طب پرداخت، اما پس از چندی به علت علاقه به فلسفه و ادبیات، در این دو زمینه مشغول به فعالیت شد. چندی نیز در مدرسه صدر به تکمیل تحصیلات پرداخت. بعد از اینکه پدرش هفته نامه «تربیب» را انتشار داد، محمدعلی به عنوان سردبیر، نویسنده و مترجم هفته نامه مقالاتی در آن نوشت.
پس از تأسیس مدرسه علوم سیاسی در ابتدا به عنوان مترجم و سپس به عنوان استاد و معاون مدرسه به خدمت پرداخت. بعد از درگذشت محمدحسین فروغی، محمدعلی ملقب به ذکاء الملک شد و ریاست مدرسه علوم سیاسی را به عهده گرفت. فروغی در طی زندگانی سیاسی خود چند بار به وکالت مجلس و سفارت رسید و چندین بار وزیر و نخست وزیر شد. وی در تهران درگذشت و در ابن بابویه به خاک سپرده شد.
وی به تصحیح و تحقیق آثار زیر نیز همت نهاده است:
اثرآفرینان، دکتر محمدرضا نصیری، جلد چهارم، ص 285 - 286.
سیر حکمت در اروپا به ضمیمه گفتار در روش راه بردن عقل

دانشنامه آزاد فارسی

فروغی، محمّدعلی (تهران ۱۲۵۶ـ۱۳۲۱ش)
فروغی، محمّدعلی
فروغی، محمّدعلی
فروغی، محمّدعلی
فروغی، محمّدعلی
فروغی، محمّدعلی
(ملقّب به ذکاءالملک) دولتمرد، پژوهشگر، مترجم، و مؤسّس فرهنگستان ایران. فرزند محمدحسین فروغی است. پس از تحصیلات ابتدایی و علوم متداول زمان، برای آموختن مقدمات طب به دارالفنون تهران رفت و چندی بعد پس از رها کردن آن، به ادبیات و فلسفه روی آورد و در بیشتر رشته های جدید، اطلاعات بسیاری به دست آورد. در ۱۸سالگی در وزارت انطباعات استخدام شد و ضمن کار، به تدریس در مدارس نیز می پرداخت. با هفته نامۀ تربیت که پدرش تأسیس کرده بود (۱۲۷۵ش)، همکاری می کرد و ترجمه های خود از آثار بسیاری از نویسندگان اروپایی را در آن به چاپ می رساند. از ۱۲۷۸ش، مترجم و مدرّس مدرسۀ علوم سیاسی شد. از مهم ترین کارهای او در آن سال ها، ترجمه و چاپ کتاب هایی، نظیر اصول علم، ثروت ملل (۱۲۸۳ش) و تاریخ ملل قدیمۀ مشرق (۱۲۷۹ش) بود که در برنامۀ درسی مدارس قرار گرفت. چندی بعد به معاونت مدرسۀ علوم سیاسی و استادی درس تاریخ آن مدرسه انتخاب شد. از بنیانگذاران انجمن آثار ملی بود. در ساختن آرامگاه فردوسی و مراسم جشن هزارۀ فردوسی، که در ۱۳۱۳ش در تهران و طوس برگزار شد، نقش اساسی داشت. در ۱۳۱۴ش، فرهنگستان ایران را تأسیس کرد و خود ریاست آن را به عهده گرفت. از نمایندگان ایران در مجمع عمومی جامعۀ ملل بود، که بعد از جنگ جهانی اول، در ژنو تشکیل شد و در ۱۹۳۰ به ریاست آن مجمع برگزیده شد. سه بار به نخست وزیری رسید و سمت های مهم و حسّاس دیگری نیز احراز کرد. در ابن بابویه به خاک سپرده شده است. غزلیات سعدی (با همکاری حبیب یغمایی، ۱۳۱۸ش) و رباعیات خیام (با همکاری قاسم غنی، ۱۳۲۰ش) را تصحیح کرد. از دیگر آثارش: سیر حکمت در اروپا در ۳ جلد، (۱۳۱۰ـ۱۳۲۰ش)؛ پیام من به فرهنگستان (۱۳۱۶ش)؛ آیین سخنوری یا فن خطابه (۱۳۱۶ش)؛ حقوق اساسی یا آداب مشروطیت دول (۱۲۸۶ش)؛ دورۀ مختصر تاریخ ایران (۱۲۸۳ش)؛ جامعۀ ملل (۱۳۰۸ش)؛ تصحیح کلیات سعدی، در ۴ جلد (۱۳۲۰ش).

پیشنهاد کاربران

بپرس