فرهنگ سروری

فرهنگ فارسی

فرهنگ فارسی بفارسی تالیف محمد قاسم بن حاج محمد کاشی شاعر متخلص به سروری است که شرح حالش در تذکره تقی الدین کاشی و سفینه خوشگو وریاض الشعرا نوشته شده است . وی در سال ۱٠۳۲ از اصفهان بهندوستان رفته و در بار شاهجان را دیده و بعد در راه مکه در گذشته است . فرهنگ سروری همزمان با فرهنگ جهانگیری در سال ۱٠٠۸ بفرمان شاه عباس شروع بتدوین شده است . این فرهنگ دومین ماخذ برهان قاطع است و فرق آن با برهان کمتر داشتن لغات عربی و فارسی ساده است و نیز برای تلفظ کلمه حرکات حرف اول و دوم و سوم را تصریح کرده است . وی بیشتر لغات مشهور را همراه با شاهدی از اشعار متقدمان آورده است . فرهنگ سروری از حیث کمیت لغات بپای برهان قاطع نمیرسد و در حدود شش هزار لغت بیشتر ندارد . سبک تنظیم لغات این فرهنگ با برهان تفاوت بسیار دارد زیرا حروف اول را باب و حروف آخر را فصل قرار داده و استعارات و اصطحات را نیز در باب جداگانه ای بنام استعارات آورده است. مولف بعدها کتاب خود را خصه و مختصرکرده و بسال ۱٠۱۸ بنام حاتم بیگ اعتمادالدوله در آورده است .

دانشنامه آزاد فارسی

پیشنهاد کاربران

فرهنگ سُروری یک فرهنگ لغت فارسی است که شامل ۶۰۰ لغت می شود. این کتاب در سال ۱۰۰۸ هـ. ق. به دست محمدقاسم بن حاج محمد کاشی، شاعر متخلص به سُروری نوشته شده است. وی این اثر را به فرمان شاه عباس صفوی تدوین
...
[مشاهده متن کامل]
کرد. در این کتاب برای تلفظ کلمات، حرکات اول، دوم و سوم مشخص شده اند و لغات مشهور همراه با شاهدی از اشعار متقدمان آورده شده است. در تنظیم واژه ها، حروف اول «باب» و حروف آخر «فصل» قرار داده شده و استعاره ها و اصطلاح هایی هم در یک باب جداگانه آمده است. نویسنده در سال ۱۰۱۸ هـ. ق. کتابش را خلاصه می کند و به نام حاتم بیگ اعتمادالدوله درمی آورَد.

فرهنگ سروری
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/فرهنگ_سروری

بپرس