فرهنگ جهانگیری

فرهنگ فارسی

کتابی لغتی است فراسی بفارسی تالیف میر جمال الدین حسین بن فخرالدین حسن انجوی شیرازی . وی این فرهنگ را در زمان سلطنت اکبر پادشاه هند در سال ۱٠٠۵ ه ق . آغاز کرد و در زمان پادشاهی فرزندش جهانگیر بسال ۱٠۱۷ بانجام رسانید و آنرا بنام پادشاه اخیر به [ فرهنگ جهانگیری ] موسوم کرد و این مصراع ماده تاریخ آنست : [ زهی فرهنگ نوالدین جهانگیر ] . مولف بار دیگر در آن تجدید نظر کرد و نسخه جدید را بسال ۱٠۳۲ ه ق . تقدیم جهانگیر نمود این فرهنگ شامل لغات فارسی است و برای هر لغت شواهدی از شعر آورده . مولف برای جمع آوری لغات و شواهد چهل و چهار فرهنگ و رساله مربوط بلغت را مورد استفاده و ماخذ کار خود قرار داده و عوه بر اینها وی مطالب نه فرهنگ دیگر را که مولف آنها معلوم نبوده در کتاب خود گنجانده است . نویسنده برهان قاطع ازین فرهنگ بسیار استفاده کرده است .

دانشنامه عمومی

فرهنگ جهانگیری لغت نامه ای فارسی است. جمال الدین حسین بن فخرالدین حسن اینجوی شیرازی، ملقب به عضدالدوله، در سال ۱۰۰۵ ق. فرهنگی به نام اکبر شاه شروع و در سال ۱۰۱۷ آن را به اتمام رسانید. سپس به تجدید نظر آن پرداخت؛ و در سال ۱۰۳۲ نسخه مجددی از آن را به پادشاه هند، جهانگیر، فرزند اکبر عرضه داشت. این مجموعه لغت به فرهنگ جهانگیری شهرت دارد. این کتاب که صرفاً محتوی لغاتی است که عادتاً آنها را فارسی می شناسیم، برای هر لغت شواهد شعری آورده است، از بهترین و دقیق ترین فرهنگ های زبان فارسی است. [ نیازمند منبع]
عکس فرهنگ جهانگیریعکس فرهنگ جهانگیری
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

دانشنامه آزاد فارسی

نوشتۀ جمال الدین اینجو شیرازی، فرهنگی فارسی به فارسی به ترتیب حرف اول و آخر واژه ها. مؤلف نوشتن این واژه نامه را در ۱۰۰۵ق، به فرمان اکبر گورکانی آغاز کرد و در ۱۰۱۷ق به نام پسرش، جهانگیر گورکانی، به پایان رساند. مؤلف در ۱۰۳۲ق، این اثر را با تجدیدنظر دوباره به جهانگیر گورکانی اتحاف کرد. کتاب در یک مقدمه، ۲۴ باب و یک خاتمه تدوین شده و دربردارندۀ واژگانِ فارسی سره و معانی، مترادف ها و در بسیاری جاها معادل عربی، هندی و ترکی آن ها آمده است. در این فرهنگ از حدود ۴۰۰ شاعر فارسی گو، برای بیشتر واژه ها شواهد شعری آمده و از این جهت کتاب از بهترین و جامع ترین فرهنگ های شعر فارسی به شمار می رود. تألیف این اثر، که خود از بیش از ۴۴ فرهنگ بهره گرفته، در سیر تکاملی فرهنگ نویسی فارسی در هند، نقشی بسزا داشته و الگویی برای فرهنگ های بعدی بوده است. فرهنگ جهانگیری به کوشش رحیم عفیفی در سه جلد به چاپ رسیده است (مشهد، ۱۳۵۱ـ۱۳۵۴ش).

پیشنهاد کاربران

بپرس