فرستاده پیامبر به غسان

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] یکی از کسانی که پیامبر (صلی الله علیه و آله وسلّم) به او نامه نوشت، حاکم غسانی دمشق "حارث بن ابی شمر" و یا طبق برخی نقل ها "جبلة بن ایهم" بوده است. در این دعوت "شجاع بن وهب" به عنوان سفیر پیامبر (صلی الله علیه و آله وسلّم) معرفی شده است.
پیامبر (صلی الله علیه و آله وسلّم) در اواخر سال ششم هجری و بنا به برخی از نقل ها اوایل سال هفتم هجری و پس از «صلح حدیبیه» حاکمان و امرای کشورها و نواحی مختلف را به دین اسلام دعوت کرد. آن حضرت نامه هایی تنظیم کرد و توسط فرستادگان خویش به سوی آنها فرستاد و بدین وسیله دعوت جهانی خویش را اعلام کرد.یکی از کسانی که پیامبر (صلی الله علیه و آله وسلّم) در همین زمان به او نامه نوشت، حاکم غسانی دمشق "حارث بن ابی شمر" و یا طبق برخی نقل ها "جبلة بن ایهم" بوده است. در این دعوت "شجاع بن وهب" به عنوان سفیر پیامبر (صلی الله علیه و آله وسلّم) معرفی شده است.
حاکم غسانی
امرای «غسانی» در منطقه «شام» حکومت می کردند. حارث بن ابی شمر عامل "هرقل" پادشاه روم بر دمشق و اطراف آن بود. محل اقامت او «غوطه» (استانی که دمشق جزء آن بوده) بوده است. اکثر منابع قائلند مخاطب نامه پیامبراکرم (صلی الله علیه و آله وسلّم)، حارث بن ابی شمر بود؛ اما در برخی از منابع نام دیگر حاکم غسانی، «جبلة بن ایهم» به عنوان مخاطب نامه پیامبر، به چشم می خورد."خلیفة بن خیاط" می نویسد: «پیامبر (صلی الله علیه و آله وسلّم) "شجاع بن وهب" را به سوی حارث بن ابی شمر و به قولی به سوی "جبلة بن ایهم" فرستاد.» "ابن کثیر" به این اختلاف اشاره می کند و می نویسد: در برخی از منابع حاکم غسانی، جبلة بن ایهم بن جبلة بن حارث بن ابی شمر معرفی شده و منابع قائلند، پیامبر (صلی الله علیه و آله وسلّم) شجاع بن وهب را به سوی او فرستاد، او ملک غسان بود و آنها نصارای عرب در ایام "هرقل" (قیصر) بودند. جبله آخرین حاکم غسانی بود که دعوت پیامبر (صلی الله علیه و آله وسلّم) را اجابت کرد و مسلمان شد و خبر اسلامش را به رسول خدا (صلی الله علیه و آله وسلّم) داد. "ابن خلدون" به نقل از "مسعودی" می نویسد: «اولین حاکم غسانی، حارث بن عمر و حارث بن ثعلبه و... حارث بن ابی شمر بود. در عهد حارث بن ابی شمر بود که پیامبر (صلی الله علیه و آله وسلّم) مبعوث شد و نامه ای توسط "شجاع بن وهب اسدی" برای او فرستاد. سپس بعد از حارث پسرش نعمان و بعد جبلة بن ایهم به قدرت رسیدند. بنا بر قولی دیگر پیامبر، "شجاع بن وهب" را هم به سوی حارث بن ابی شمر و هم به سوی جبلة بن ایهم فرستاد و البته این قول ضعیف دانسته شده است.
فرستاده پیامبراکرم
شجاع بن وهب اسدی فرستاده پیامبراکرم (صلی الله علیه و آله وسلّم) به نزد حاکم غسانی دمشق، از جمله یاران رسول خدا (صلی الله علیه و آله وسلّم) بود. او در آغاز اسلام مسلمان شد و در هجرت دوم، به حبشه مهاجرت کرد. سپس به مکه برگشت و مدتی بعد به مدینه مهاجرت کرد. شجاع در جنگ بدر و سایر جنگها شرکت داشت و سرانجام در «یمامه» به شهادت رسید.
نامه پیامبراکرم
...

پیشنهاد کاربران

بپرس