فتح بیت المقدس

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] فتح بیت المقدس (قرآن). سوره مائده به فرمان موسی - علیه السلام- به بنی اسرائیل، برای تصرف بیت المقدس و خودداری ایشان از انجام فرمان او اشاره شده است.
حضرت موسی - علیه السلام- به بنی اسرائیل، برای تصرف بیت المقدس فرمان داد ولی و ایشان از انجام فرمانش سر پیچی کردند:یـقوم ادخلوا الارض المقدسة التی کتب الله لکم و لاترتدوا علی ادبارکم فتنقلبوا خـسرین• قالوا یـموسی ان فیها قوما جبارین وانا لن ندخلها حتی یخرجوا منها فان یخرجوا منها فانا دخلون• قالوا یـموسی انا لن ندخلهآ ابدا ما داموا فیها فاذهب انت وربک فقـتلا انا هـهنا قـعدون. «ای قوم من به سرزمین مقدسی که خداوند برای شما مقرر داشته است درآیید و به عقب بازنگردید که زیانکار خواهید شد• گفتند ای موسی در آنجا مردمی زورمندند و تا آنان از آنجا بیرون نروند ما هرگز وارد آن نمی شویم پس اگر از آنجا بیرون بروند ما وارد خواهیم شد... • گفتند ای موسی تا وقتی آنان در آن (شهر) ند ما هرگز پای در آن ننهیم تو و پروردگارت برو (ید) و جنگ کنید که ما همین جا می نشینیم.» منظور از «الارض المقدسه» در احتمالی، بیت المقدس است.
← دیدگاه تفسیر نمونه
وعده فتح یت المقدس از سوی دو تن از یاران موسی - علیه السلام- در صورت یورش از دروازه آن شهر پیشنهاد شد:قال رجلان من الذین یخافون انعم الله علیهما ادخلوا علیهم الباب فاذا دخلتموه فانکم غــلبون و علی الله فتوکلوا ان کنتم مؤمنین. «دو مرد از (زمره) کسانی که (از خدا) می ترسیدند و خدا به آنان نعمت داده بود گفتند از آن دروازه بر ایشان (بتازید و) وارد شوید که اگر از آن درآمدید قطعا پیروز خواهید شد و اگر مؤمنید به خدا توکل کنید.» تفسیر نمونه درباره اینکه این دو نفر چه کسانی بوده اند غالب مفسران نوشته اند که آنها یوشع بن نون و کالب بن یوفنا (یفنه) بوده اند که از نقبای دوازده گانه بنی اسرائیل محسوب می شدند.در تفسیر جمله من الذین یخافون گرچه احتمالات متعددی داده شده ولی روشن است که مفهوم ظاهر جمله این است که آن دو مرد از افرادی بودند که از خدا می ترسیدند و بهمین دلیل از غیر خدا وحشتی نداشتند، جمله انعم الله علیهما: خداوند نعمتش را بر آنها ارزانی داشته بود نیز شاهد این معنی است، چه نعمتی بالاتر از این که انسان تنها از خدا بترسد، نه از غیر او.
توکل زمینه ساز فتح
قطعا توکل بر خداوند ، زمینه ساز فتح بیت المقدس بود:قال رجلان من الذین یخافون انعم الله علیهما ادخلوا علیهم الباب فاذا دخلتموه فانکم غــلبون وعلی الله فتوکلوا ان کنتم مؤمنین. «دو مرد از (زمره) کسانی که (از خدا ) می ترسیدند و خدا به آنان نعمت داده بود گفتند از آن دروازه بر ایشان (بتازید و) وارد شوید که اگر از آن درآمدید قطعا پیروز خواهید شد و اگر مؤمنید به خدا توکل کنید.»
← سوال
...

پیشنهاد کاربران

فتح قدس یا فتح بیت المقدس یا فتح اورشلیم /منبع:ویکی فقه/
پس از فتح دمشق ( سوریه ) ، ابوعبیده بن جراح فرمانده سپاه عمربن الخطاب به سوی بیت المقدس تاخت. وی مدت چهارماه شهر ( ( ایلیا ) ) را در آنجا محاصره کرد بالاخره اهالی شهر که شکست خود را حتمی می بینند اظهار کردند: در صورتی که خلیفه مسلمانان خود به سرزمین آنان قدم نهد، با پذیرش پرداخت جزیه، تسلیم خواهند شد.
...
[مشاهده متن کامل]

چون پیک ابوعبیده به عمربن الخطاب رسید وی به بیت المقدس رفت و عملا قدس فتح شد .
( اِیلِیاء : به کسر همزه و لام و الف ممدوه نام بیت المقدس، برخی گفته اند ایلیاء به معنی خانهء خداست. معجم البلدان یاقوت حموی. )
ایلیا در روزهای ربیع الاخر سال شانزدهم هجری زیر پرچم اسلام درآمده عمر شخصاً ازآن بازدید بعمل آورد . ( طبری، ج5، ص1791 و الکامل، ج2، ص501 و البدایه و النهایه، ج7، ص57. )

بپرس