فاماست

لغت نامه دهخدا

فاماست. ( اِخ ) دهی است از دهستان بالای شهرستان نهاوند که در 22 هزارگزی جنوب شهرستان نهاوند و 8 هزارگزی جنوب راه شوسه نهاوند به ملایر و بروجرد واقع است. دامنه ای ، سردسیر و دارای 495 تن سکنه است. آب آنجا از قنات و چشمه تأمین میشود. محصول عمده اش غلات ، لبنیات ، توتون ، چغندر و شغل اهالی زراعت و گله داری و صنایع دستی زنان قالی بافی است. راه مالرو دارد. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 5 ).

پیشنهاد کاربران

فاماسب ( که به اشتباه فاماست هم بدان گفته می شود ) روستایی است در شهرستان نهاوند در استان همدان در غرب ایران. این روستا در ۲۲ کیلومتری جنوب شرقی شهر نهاوند در دامنه های شمالی ارتفاعات کوه گرین از رشته کوهای زاگرس قرار گرفته است.
...
[مشاهده متن کامل]

درخصوص وجه تسمیه روستای فاماسِب ( که به زبان محلی به آن پاماس می گویند ) بایستی عنوان کرد که واژه فاماسِب از نام جاماسب ( وزیر و مشاور دانشمند گشتاسب پدر اسفندیار پهلوان روئین تن ایرانی ) گرفته شده است که به مرور زمان از جاماسِب به فاماسِب تغیییر یافته است. در لغت نامه دهخدا هم مدخلی با عنوان فاماست. وجود دارد: همچنین، در پایگاه اطلاع رسانی تاریخ و فرهنگ ایران ردیف ۷۳، از نام «فاماست» به عنوان یکی از نام های کهن و باستانی ایران زمین یاد شده است: در طول تاریخ نام های مختلفی به سرزمینی که روستای کنونی پاماس می باشد گفته شده است. در تقسیمات کشوری نیز به نام گاماسب. خوانده شده است. این روستا دارای آب و هوای مطبوعی بوده و یکی از مناطق کوهستانی خوش آب هوای شهرستان نهاوند به شمار می رود که دارای زمستان های نسبتاً سرد و تابستان های خنک و معتدل می باشد. بر مبنای مدارک موجود و سنگ نوشته ها، حداقل بیش از هزار سال است که روستا به همین نام خوانده می شود.
فاماسب در موقعیت ۴۸ درجه و ۲۷ دقیقه طول شرقی و ۳۴ درجه و ۰۲ دقیقه عرض شمالی قرار دارد. اختلاف ساعت آن با تهران ۱۳ دقیقه و ۲۱ ثانیه می باشد. فاماسب از شمال به شهرهای نهاوند و ملایر و از شرق به بروجرد، از غرب به نور آباد لرستان و از جنوب به استان لرستان محدود است.
برآوردهای آماری وسعت روستا فاماست را در سال ۶۵–۶۴، حدود ۷ کیلومتر مربع نشان می دهد.
مردم این روستا از چند طایفه لر تشکیل شده اند و به زبان لری سخن می گویند.
بنابر سرشماری مرکز آمار ایران، جمعیت فاماست در سال ۱۳۸۵. برابر با ۱۰۸۱ نفر بوده است که از این میان ۵۴۷ نفر مرد و بقیه زن بوده اند. این روستا ۴۵۰ خانوار دارد و چندین برابر جمعیت فعلی آن به شهرهای بزرگ و کوچک مهاجرت کرده اند.
صنایع دستی فاماسب شامل قالیبافی در زمان های نه چندان دور بوده است و قالی هایی با طرح سنتی در این روستا تولید می شده است که کمابیش با مهاجرت روستائیان و رواج زندگی شهری به دست فراموشی سپرده شده است. عسل، کره و روغن از لبنیات دامی از محصولات این روستا است. محصولات کشاورزی فاماسب شامل گردو، بادام، انگور، هلو، زردآلو و انواع غلات و حبوبات می باشد.

فاماستفاماستفاماست
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/فاماست

بپرس